MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

150 millió forintos pályázati keretet nyitott meg az NKA Könnyűzenei Kollégiuma

A Nemzeti Kulturális Alap Könnyűzene Kollégiuma kiírta idei első pályázatait, melyekre az NKA portálján keresztül 2018. április 11-én éjfélig lehet jelentkezni. Az Artisjus-szal történt egyeztetésnek köszönhetően az első félévben megjelenő kiírásokra 100 millióval nagyobb keret jut az előző évhez képest. A tavaszi pályázatokra így összesen 150 millió forintos, nyílt keret áll rendelkezésre.

Idén is két alkalommal lehet pályázni a könnyűzenei kiírásokra, az első pályázati felhívást tavasszal, a másodikat nyár végén/ősszel írják ki. Az NKA és az Artisjus megállapodásának köszönhetően idén arányosabb lesz a pályázható pénzek éves eloszlása, mivel megnőtt a tavaszi keret. A keretösszeg fedezetét a szerzői jogdíj bevételből származó bevétel biztosítja. A most kiírt nyolc pályázat témája szerint alkotói támogatásra, koncerttámogatásra, hang- és képanyagok létrehozására, oktatási altémára lehet jelentkezni.

Tervezetten 36 millió forintos keret áll rendelkezésre alkotói támogatásra, több éves szakmai múlttal rendelkező, elismert magyar zeneszerzők és szövegírók számára új, könnyűzenei művek létrehozására. Könnyűzenei hangfelvételek valamint képanyagok, képfelvételek készítésének és terjesztésének elősegítésére 30-30 millió forintos keretet különít el a kollégium a megfelelő pályázók számára.

Magyarországi könnyűzenei koncertek, produkciók megvalósítására, hazai és határon túli magyar előadók részére szintén írt ki pályázatot a kollégium, 30 milliós forinttal tervezett keretösszegben. Ugyanakkor magyarországi könnyűzenei előadók és együttesek külföldi – magyarlakta területen szervezett – vendégszereplések támogatására is várja a pályázatokat az NKA. Erre a célra 6 millió forintos keret van előirányozva.

Tartalmában és megvalósításában nagyszabású, nagy apparátust igénylő zenei produkciókra külön pályázatokat írt ki a Könnyűzenei Kollégium. Ennek keretében kiemelt alkotói támogatás igényelhető – 6-6 milliós tervezett keretösszegben – egyrészt könnyűzenei művek létrehozására, másrészt, legalább 1000 fő befogadására alkalmas helyszínen, jubileumi könnyűzenei koncert megrendezésére. Utóbbira legalább 10 éve aktívan koncertező előadók/együttesek pályázhatnak.

A diákok zenei nevelésének elősegítése, a könnyűzene/hangszeres zene iránti nyitottság, valamint a koncertlátogató közönség számának növelése céljából is megnyílt a pályázati lehetőség. Tematikus könnyűzenei – kizárólag magyarországi oktatási intézményekben megvalósuló – ismeretterjesztő, hangszeres interaktív előadások támogatására 6 millió forint keretösszeget szánna az NKA.

A pályázó részére kötelező saját forrás biztosítását és igazolását a kollégium nem írja elő egyik kiírásnál sem. A pályázatok leadásának minden esetben 2018. április 11-én éjfél a határideje, és az NKA honlapján lehet jelentkezni.



 

2018. március 12. 16:21

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA