MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Rozsonits Tamás: Mobil Rádió Budapest

Tamással bő fél éve interjúztunk utoljára, akkor a Kaptafa című könyv volt a téma. Szerencsére pörögnek az események és ez alkalommal már egy újabb produktumról tudtunk beszélgetni, ami nem más, mint egy online rádió, a Mobil Rádió Budapest. Ez volt a központi témánk, de érintettük még a könyvsorozat további köteteit is, illetve az augusztusi nagy P. Mobil koncertet. 

Végre találtam egy ízlésemnek megfelelő, széles zenei kínálattal rendelkező netes rádiót! Mik voltak az előzményei a rádiótok elindításának, illetve ki volt az ötletgazda?

Jól esnek a szavaid, öröm, ha a hallgatóinktól pozitív visszajelzések jönnek, de különösen jól esik, ha egy kolléga is megdicsér, ez azt is jelenti, hogy vélhetően jó úton járunk. Az előzményekről annyit, hogy Schuster Lóránt fejéből pattant ki az ötlet, mikor a Kaptafa című könyvön dolgoztunk. Ez egy elég hosszú időszak volt és természetesen a médiáról is sok szó esett. Ezzel kapcsolatosan megállapítottuk, hogy nem létezik olyan rádió, ami a mi érdeklődésünknek és ízlésünknek megfelel. Ekkor vetette föl Lóránt, hogy mi lenne, ha egy internetes rádiót indítanánk. Az ötlet most tavasszal valósult meg, a P. Mobil együttes technikai csapatának egyik kiváló munkatársa, Antal György Titán technikai és szellemi segítségével, valamint Lóránt és az én szorgalmas munkánkkal megindult ez a Mobil Rádió Budapest. Jelenleg kísérleti adás hallható, de napról-napra fejlődünk és megvannak a kitűzött célok is, amiket folyamatosan, lépésről-lépésre szeretnénk majd elérni. Gyakorlatilag egyelőre csak mi hárman alkotjuk a stábot.

Tegyük hozzá, hogy te vagy a főszerkesztő! És erre csak azt tudom mondani, hogy a megfelelő ember a megfelelő helyen. FM-ben nem is gondolkodtatok a nagy költségek miatt?

Köszönöm szépen! Az köztudott, hogy a földi sugárzás frekvenciáit a Médiahatóság hivatott megpályáztatni, a frekvenciák száma véges és a kiírások is elég komoly igényeket támasztanak. Szóval, ez elég körülményes, ezért mi a legelejétől csak internetes rádióban gondolkodtunk. Lóránt nagyon érdeklődik a modern technika vívmányai iránt és ezeket használja is napi szinten. Az ő véleményét én is osztom, az internetes rádióké a jövő. Napjainkban ezek már nagyon előre törtek, és eljön majd az idő, mikor a földi sugárzás a háttérbe szorul. 2012-13-ban dolgoztam egy földi sugárzású rádiónál, a Best Of Rock FM-nél Gidófalvy Attilával, de már akkor is rengetegen neten hallgattak minket és azóta eltelt már három év! A földi sugárzású rádióadóknak hamarosan lehúzzák a rolót, szerintem.

Hogy lehet legkönnyebben rátok akadni? Ha esetleg valaki még eddig nem hallgatott titeket, de most szeretne rátok hangolni…

Van egy Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/mobilradiobudapest/?fref=ts Ide naponta többször teszünk föl friss információkat és innen csak egy kattintás és már szól is a rádiónk. Ahogy mondtam, a fejlődés nem áll meg, hamarosan indul a weblapunk is és más egyéb fórumokon is ezerrel nyomulunk. 0-24 órában szól nálunk a zene, amit mi hárman válogatunk, a zenei kínálat szó szerint napról-napra gyarapszik. Ahogy a Tudom, hogy ki vagyok című P. Mobil dalban is szerepel, „Nem hallgatok rádiót, ugyanazt a háromszáz számot…”, ez a rádiónk mottója is és mi tényleg nem háromszáz számból szerkesztünk, hanem jelenleg körülbelül negyvenezerből! És ez nem a mennyiség versenye, hanem ezek olyan zenék, amelyekről azt gondoljuk, hogy érdemesek arra, hogy a hallgatók elé tárjuk őket. Miközben szól a rádió, mi is élvezkedünk, hiszen olyan zenék szólnak, amelyek a mi szívünket is megdobogtatják és érzelmeket, gondolatokat, emlékeket csalnak elő belőlünk. Veled is beszéltük még az interjú előtt, hogy olyan számokat hallottál nálunk, amit sehol máshol. Remélem, hogy ilyen élménye még nagyon sok embernek lesz, ha minket hallgat!

A zenei tartalomra még kitérünk, előbb beszéljünk még a háttérről! Gyakorlatilag mindhárman otthon ülve szerkesztitek a zenéket, illetve csináltok élő műsort?

Pontosan így van, mindhárman a saját lakásunkban alakítottunk ki egy kis stúdiót, a bázis az én harcálláspontomon van, ezen a gépen van a legtöbb dal. Most egy amerikai szolgáltatóval szerződtünk, a Radionomyval, náluk egy nagyon felhasználóbarát felületen dolgozhatunk. A Radionomy szolgáltatásai szakaszosan érhetők el, az első három hónapban bizonyítania kell a felhasználónak, hogy az általa működtetett internetes adó életképes. Tehát, hallgatják folyamatosan. Három hónap után gyarapodnak a lehetőségek, ezért addig kísérleti fázisban működünk. Fontos, hogy a szolgáltatás jogdíjkezelést is tartalmaz, így minden dalt jogtisztán játszunk! Elvi szempont, hogy a szerzők, előadók megkapják a jogdíjat. Vásároltunk egy SAM Brodcaster programot is, amivel az automatikus szelektálás-szerkesztés mellett kézi vezérléssel is tudunk műsorokat lebonyolítani. Ennek a programnak a segítségével három ember tud jelenleg realtime-ban dolgozni, ezt hamarosan bővíteni fogjuk, mivel lesznek majd új kollégák is, akiket felkérünk, hogy kapcsolódjanak be az adásstruktúrába saját műsoraikkal, ha elfogadják és magukénak érzik a mi törekvéseinket. Ez egyébként most van folyamatban, a 24 órát felosztjuk a műsorvezetők-műsorok között. Lóránt például az esti sávban lesz hallható egy koncertekből válogató műsorral, de az is elképzelhető, hogy a Petőfi Rádióban korábban futott sorozata, a Füst a víz felett itt folytatódik majd, Titán pedig kívánságműsort fog vezetni. Jelenleg a Reggeli rántotta működik élő-vezetett műsorként, ez az én produkcióm, reggel 7-9-ig hallható minden hétköznap. Vendégeket is hívunk tematikus műsorokra, például járt nálunk Takács Vilkó gitáros, Kémeri Péter, a Tankcsapda volt menedzsere az új könyve kapcsán, Sárvári György pszichológus, Szebelédi Zsolt, a P. Mobil és a VálaszÚt tagja, Takács László Taki technikus és Lacza Gergely, a pozsonyi Expired Passport dobosa. Nagy sikerrel emlékeztünk meg Lugosi László (Beatrice, Dinamit, Sirokkó) 65. születésnapjáról, a majdnem két órás műsor vendége volt Laci két fia és skype-on Scholler Zsolt, az egykori zenésztársa is. De készítettünk műsort a Helloween és az Iron Maiden munkásságáról is, mert épp Magyarországon játszottak. Szóval, rendszeresen lesznek majd zenész és zeneiparban dolgozó szakemberek a vendégeink, mind nagyobb számban.

Jelenleg hány százalékban van a „kézi vezérléssel” szerkesztett időszak, illetve, hogy néz ki a magyar zenék százaléka a teljes adásidőben?

Az én a reggeli műsoromban is figyelek arra, hogy ne a szövegelés legyen túlsúlyban, inkább fontos, érdekes, rockzenéhez kapcsolódó információkat osztok meg a hallgatókkal a dalok között, de dal, illetve lemezpremierek is előfordulnak, mivel fontosnak tartom, hogy az általunk preferált zenekarok, előadók friss lemezei szinte azonnal bekerüljenek a választékunkba. Így a megjelenés napján nálunk már hallható volt Joe Bonamassa, a Black Stone Cherry vagy a The Rival Sons új lemeze, de például a The Dead Daisies album-beharangozó dala is.

Igen, én is jártam így veletek, hogy olvastam egy lemezmegjelenésről, és másnap már nálatok ment új dal az albumról. Nem vagyok a letöltögetés híve, így mondhatom, hogy naprakészen ki vagyok szolgálva nálatok.

Folytatni is fogjuk a továbbiakban is ezt a vonalat, illetve, egy csomó olyan régi értéket ástunk elő az archívumainkból Lórival – mindkettőnknek óriási lemezgyűjteménye van-, amiket bakelitről digitalizáltam be. Ezek soha nem jelentek meg CD-n, így nem is hallhatóak máshol, csak nálunk.

Kérdésedre válaszolva, százalékos arányt nem határoztunk meg, de én a magyar rockzene elkötelezett rajongója, gyűjtője vagyok, így evidens, hogy rengeteg magyar zene megy nálunk. Minimum a játszott felvételek fele. Azt is szeretném hangsúlyozni, hogy ez egy magyar zenecsatorna, nem magyarkodó, és a világ bármely pontján élő magyar embereknek szeretnék örömet szerezni. Nagyon sok országban hallgatnak minket, Európa szinte minden országában, de Ausztrália, Thaiföld, az Egyesült Államok, pár afrikai ország is felkerült már a térképünkre, sőt, volt japán és koreai hallgatónk is. Vagyis ott is hallgattak minket. Ezt a Radionomy rendszere mutatja.

A Mobil Rádió Budapestet hallgatva én azt konstatáltam, hogy ti az értékek ápolására, prezentálására is komoly hangsúlyt fektettek. Néhány példa, belefutottam Demjén első szólólemezének dalaiba, Szörényi, Fonográf dalokba is. Hihetetlen kincsek vannak a magyar rockzenében a hatvanas évektől tekintve, amit a büdös életben nem szórnak a rádióink.

Igen, ez is fontos szempont nálunk, és ahogy gróf Széchenyi István megfogalmazta: „Csak a múlt megbecsülésén épülhet föl a jövő!”, ezt én is vallom!

A beszélgetésünk elején emlegetted, hogy kísérleti adás megy. Meddig tart ez, illetve mitől kísérleti?

Addig tart a kísérlet, míg fel nem robban a lombik a kezünkben! De komolyra fordítva, addig kísérleti az adás, amíg a korábban emlegetett kvóta-kiterjesztés és a személyi létszámbővítés meg nem valósul, akkor beindulnak az állandó időpontokban jelentkező tematikus műsorok. Illetve míg az interaktivitás meg nem valósul, amikor is hallgatókat és zenészeket, szakembereket is be tudunk kapcsolni az élő műsorba. Ez most technikailag még nem kivitelezhető, de lehet, hogy pár napon belül már igen. Amint ezeket elérjük, onnantól már mondhatjuk, hogy a kísérletiből átléptünk az éles szolgáltatásba, akkortól már a rádió teljes erővel dönget. A késő esti idősávban szeretnénk egy betelefonálós, illetve egy lírai dalokat sugárzó műsort is, hiszen a zeneirodalom tele van gyönyörű rock balladákkal.

Mi a szerkesztési elv, mi fér bele, mi nem?

Ami a mi „tésztaszűrőnkön” átmegy, az hallható lesz, ebbe a blues éppen úgy belefér, mit a prog-rock, a heavy metal, a thrash vagy a fúziós zene. Fontos és szeretném leszögezni, hogy ez nem kirekesztés, de a Mobil Rádió Budapest a mi rádiónk és ettől kezdve azt játsszuk le, amit mi akarunk. Ami nem fér bele, az a politika, a gyűlöletkeltő, a kirekesztő és az ízléstelen zenék világa. Erre ott a többi földi és internetes rádió. Nagyon fontos, hogy a fiatal rockzenekaroknak is szeretnénk műsoridőt adni, így nálunk bemutatkozhatnak és játsszuk is a dalaikat. Ennek a rendszere kidolgozási fázisban van még ebben a pillanatban.

Valamiféle hallgatottságot tudtok mérni?

A Radionomy nagyon komoly statisztikai felületet is tartalmaz, így másodpercre és földrajzi pontossággal tudjuk, mikor, hol és hányan hallgatnak minket, de még azt is, hogy milyen típusú eszközökön.

Gondolom, egyelőre nem ebből éltek.

Nem. Most még a beruházási fázisban járunk.

Kiegészítésként még beszéljünk a Kaptafa könyv sikeréről is, amit te vetettél papírra!

Három hét alatt az első háromezer példány elfogyott, januárban elkészült az utánnyomás, már a második háromezer is a végét járja. Ez komoly siker! Egyébként folytatjuk a könyvek sorát, készül a második kötet, Lóri többször emlegette már, hogy: Kaptafa, Faszög, Csiriz – így jön ki a trilógia. Most jön majd a politikai pályafutását taglaló kötet, ebbe nagyon sok kordokumentumot fogunk beemelni, ami történelmi értékű. A harmadik kötet lesz a leglazább, ami csajozós, bulizós, utazós, rock n’ roll történetek sorára épül majd. Ez vélhetően jövőre lát napvilágot, addig még a rádióval is sok teendőnk lesz. Egyébként azért lett Mobil Rádió Budapest a csatorna neve, mert utal a P. Mobilhoz való kötődésre, másrészt arra is, hogy mobil eszközökön hallgatható, tehát kettős jelentésű.

Te bennfentes vagy Mobil ügyekben, csöpögtess nekünk némi információt az augusztusi Budapest Park béli nagykoncertről! Miért lesz érdemes oda menni?

Az év koncertjét tartja a P. Mobil augusztus 13-án. Nagyon készülnek a srácok, több vendég is lesz ezen a koncerten, és Lóránt koncepciója az, hogy nem lesz előzenekar, a P. Mobil lesz saját magának az előzenekara olyan értelemben, hogy két részre osztják az estét. Az elsőben csendülnek fel a klasszikus Mobil számok, illetve a legutóbbi album dalai és a készülő, jövőre megjelenő anyagról pár dal, a második részben pedig a vendégekkel előadják a teljes Honfoglalás művet. A nagy nemzeti ünnepünk előtt pár nappal egy méltó megemlékezést tart itt a zenekar, és ez a rockzenének is egy hatalmas ünnepe lesz!

Tamás, köszönjük az információkat, kitartást, erőt a tervekhez! Bennem csak az fogalmazódott meg így a végére, hogy egy ilyen rádióra legalább harminc éve szükségünk lett volna már!

Mi köszönjük a lehetőséget! Hallgassatok minket!

PAYA


2016. július 12. 07:30

Minden jog fenntartva. 2019 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA