MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A Cort legyezői

Bemutatkozik a KX500 és az A5 SCMS, valamint a Cort 2018-as lineupja... Már több, mint egy évtizede sokkolják a világot az egyre romló gitáreladási statisztikák, és a nagy, bedönthetetlennek hitt hangszergyártók elleni csődeljárások híreivel. Ebben az ellenségesnek látszó környezetben, a trendek változásának figyelésével, alaposan átgondolt, fegyelmezett üzleti stratégiával tudja a Cort a jól működő, virágzó vállalkozását évről-évre, minden szempontból továbbfejleszteni.

Az indonéz gyártó iránti érdeklődés fokozódására talán a legjobb bizonyíték a 2018-as, minden eddiginél színesebb, 35 tagból álló, teljesen felújított termékpalettája, melyben a belépő szinttől a professzionális célra szánt hangszereken át, az úttörő eljárásokat alkalmazó instrumentumokig találhatók basszus-, elektromos-, és akusztikus gitárok.

A következőkben, a majd három tucatnyi résztvevőt számláló, frissített mezőnyből két csúcsmodellt mutatok be. A KX500-as elektromos gitárt és az A5 SCMS basszusgitárt. A hangszerekről alkotott lehető legárnyaltabb kép kialakításában A Fatia Negra Gitármanufaktúrában dolgozó Rózsa Bence hangszerész, illetve a Nagyferó és a Beatrice zenekar basszusgitárosa, Laczik Fecó nyújtott szakértői segítséget.

A KX500 a KX, míg az A5 SCMS a Cort Artisian szériájának legújabb csúcsa. Ezekben nem csak az a minőségi ugrás figyelhető meg, mely a Cort 2018-as lineupját jellemzi, hanem tetten érhetők a faanyag felhasználást szabályozó intézkedések hatásai mellett az új megoldások, például a multi-scale menzúra (továbbiakban: MS), alkalmazása is.

A MS gyakorlati jelentősége, hogy a vékonyabb húroktól a vastagabbak felé haladva a bundozás és a húrlábak eltolásával az egyre vastagabb húroknak egyre hosszabb menzúrát képeznek. Ezzel némileg kompenzálva a felhangeltolódást. Ennek eredményeképp, a normál bundozású gitárokhoz képest a mélyebb húrok tisztábban szólalnak meg, másrészt minden húr jobban intonálhatóvá, könnyebben kezelhetővé válik. Különösen fontos tulajdonságok ezek, hiszen a KX500 egy hét húros elektromos gitár, az A5 SCMS pedig egy öt húros basszusgitár.

A KX500 és A5 SCMS gitárok további attribútumai az igényes kivitelezés, a precíz összeszerelés. Jó választás azoknak, akik könnyű, kényelmes, modern kivitelezésű és megjelenésű hangszert keresnek, illetve hosszan és sokat játszanak bármilyen stílusban.

A KX500

A KX500 egy hét húros, superstrat forma, 25,5”-27"-os, legyező menzúrás nyakkal és aktív EMG 707 humbuckerekkel szerelt elektromos gitár. A gyökér-közeli nyírfa fedlappal takart mocsári kőris testhez egy öt darabból álló, juhar és Amarantfából készített Macassar ében fogólappal fedett nyakat csavaroztak.

A mocsári kőris és mintás nyírfa tető tökéletesen kiegészítik egymást. Az összeállítás meleg, ugyanakkor középfrekvenciában erős hangot produkál. Ez biztosítja, hogy a hangszer megszólaltatásakor a zenekari hangképben jól pozicionált, valamint érthető legyen.

A Macassar ében fogólap megjelenésében, hangtani tulajdonságaiban, nagyon hasonlít a rózsafára. A Macassar ében mély, gazdag, csúcsminőségű hangzást biztosító, rózsafa alternatíva. A fogólap új "Raindrop" vagyis csepp alakú berakása, amelyet kifejezetten erre a modellre terveztek, megkülönböztető megjelenést kölcsönöz. A fogólap alatt, az öt darabból illesztett juhar és Amarantfa nyak erős és jól kalibrálható konstrukció, emellett jól koncentrálja és közvetíti a rezgéseket. A nyak-fej találkozási pontjánál lévő ún. szakáll pedig erősebb, kevésbé sérülékeny hangszerfejet eredményez.

A nyakállítás a nyaki hangszedő felől történhet. A tárcsával vagy Spoke-kal állítható nyakmerevítő pálca növeli a nyak stabilitást, ugyanakkor megkönnyíti a nyakgörbület állítást. A benne található dupla rudazat megbízható, mindkét irányba állítható rendszer. Ennek köszönhetően egyszerűbbé válik a beállítás, ugyanis ilyen szándék esetén nem kell bontani a nyakat vagy a koptatót, valamint egy vékony tárggyal könnyedén be lehet férni az állító lyukakba.

A jobb sustain, artikuláció és könnyebb intonáció érdekében a testen átmenő húrokat a szériára tervezett, különálló hídegységek tartják. A húrok másik végén, vagyis a fejen, Locking hangolókulcsok biztosítanak kiváló hangolási stabilitást, egészen a felhúrozás pillanatától.

A MS konstrukció határozottabb, kifinomultabb megszólalást eredményez minden húrnál, de  a legjobban a mélyebb húroknál érezhető.

A KX500-at az ipari standardnak számító, aktív EMG707 hangszedőkkel szerelték. Ezek a pickupok kifejezetten jó jel-zaj arány mellett, világos, érzékeny, érthető és erőteljes soundot produkálnak. A lehető legegyszerűbb kezelhetőség érdekében a két hangszedőt közös hangerő- és hangszín potméterre bízták, közöttük egy három állású kapcsolóval választhatunk.

A KX500-at a konstrukciójából fakadó kényelme és a felhasznált anyagok minősége teszi univerzális hangszerré, illetve alkalmassá a zenei stílusok és műfajok széles skálájára.

Specifikáció:

Konstrukció: csavarozott nyak
7 húros modell
Menzúra: 25.5" (648 mm) - 27" (685 mm) Multi Scale
Test: mocsári kőris mintás nyírfa tetővel
Nyak: 5 részes. Amarantfa és juhar
Fogólap: Macassar ében, 400mm rádiuszal
Berakás: fehér csepp
Hangszedők: EMG 707 x 2
Elektronika: hangerő, hangszín, 3 állású pickup kapcsoló
Hardware szín: fekete nikkel
Híd: húronként elkülönítve, testen átmenő húrokkal
Szemöldök: Graphtech
Bundok: 24
Kulcsok: Locking
Elérhető színek: Star Dust Green , Star Dust Black

Javasolt fogyasztói ára: 194.900 Ft


Cort A5 SCMS

Laczik Fecó az A5 tesztelése után mondta azt, hogy a Cortnál, mint akárhol máshol megtalálhatók az elnevezésben is jelölt minőségi kategóriák. Ennél a hangszernél sincs ez másképp,  nem véletlenül kezdődik „A” betűvel, ugyanis az a felső kategóriát jelöli. Az Artisian széria legújabb MS modellje egy kifejezetten jó ár-érték arányú, nagyon kevés versenytárssal rendelkező hangszer. Rendkívül kényelmes basszusgitár. Különösen azoknak fog tetszeni, akik szeretik a kis húrtávolságot, aminek köszönhetően a pengetős játék kifejezetten könnyű, de slapre, funky játékra, metálra is alkalmas gitárt szeretnének. Ugyanakkor a nyak nem vékony és nem is túl vastag, pont ideális, nem igényel komoly megszokási időt. Tökéletes forma és profil jellemzi.

A MS a korábban, a KX500-nál leírtak mellett nem csak a hangzás, hanem a kényelem miatt is nagyon jó megoldás, ugyanis a bundok oly módon tágulnak-szűkülnek, ahogyan az a kéz ujjainak a legkényelmesebb.

Érdekesség – mondja Fecó – , hogy nem tudom bármilyen hangszerben elképzelni a Bartolini hangszedőket és elektronikát, ugyanakkor vannak olyanok, mint például az A5, amiben kifejezetten jól működnek a Bartolini MK-1 gazdag mélyközepei és magasai. A Bartolini MK-1 három sávos EQ-ja jól variálható, az előerősítője aktív/passzív állás esetén is professzionálisan szólal meg.

Az A5 a modern gitárok közé tartozik. Nem Music Man, nem Precision, nem Jazz Bass. De variálhatóságának köszönhetően simán befér bármilyen nagy múltú és nagyon drága hangszer helyett, főleg úgy, hogy legyezőmenzúrát kapott. Ez most egy előre mutató dolog és nagy divat. Nagyon korrekt, transzparens a mélyebb hangok használatakor is. Az átmenő nyak a dinamika és a sustain szempontjából verhetetlen konstrukció.

A külön húrlábakra helyezett húrok egyaránt, illetve lineárisan rezegtetik a testet és a nyakat, ezzel maximalizálva a mély tartomány tömörségét, artikulációját és csökkentve az esetleges áthallásokat.

Az A5 mindezek mellett egy jól kiegyensúlyozott basszusgitár, nem fej nehéz, nem test nehéz. Hosszú játék esetén sem kényelmetlen vagy nehéz. Ha azonban a rengeteg pozitívum mellett mégis bele kellene kötnöm valami miatt a hangszerbe az a nyitott pórusú, matt lakkozása lenne, de az is csak a takarítás okán. De erre is kaphatók megfelelő szerek.

Összegezve: A5 hangja zseniális! Jó stúdióban, jó húrokkal használva valószínűleg nem mondják meg róla, hogy ez egy 250.000 forint körüli hangszer. Jók a felhasznált faanyagok, a Panga-panga fogólap, a sound, jók a pickup elhelyezések. Minden hangszedőállás tetszett, de A Precision, vagyis amikor csak a nyak felőli szedő szól az tökéletes.

A gitár formája semmilyen akadályt nem jelent a játék során, észre sem veszed, hogy az átmenő, öt darabból álló juhar-Panga-panga nyakhoz ragasztott, juhar tetővel fedett mocsári kőris felső testszárny tovább tart a szokásosnál. Sőt! Ennek köszönhetően igazán jó a test-nyak egyensúly. Csak annyiban történik változás, hogy amikor elveszed az állványról, kicsit magasabban kell megfogni a nyakat. A cutaway kidolgozása szintén gyönyörű. Könnyen hozzáfértem a legmagasabb fekvésekhez is. Látszik a bőgőn az odafigyelés.

A hangszert a hangolást jól tartó, könnyített, ún. Hipshot Ultralite hangolókulcsokkal szerelték, ami szintén hozzájárul a hangszer jó egyensúlyához.

Az A5 egy modern, sokszínű professzionális használatra kifejezetten alkalmas, sokszínűen, sok stílusban bevethető, megbízható basszusgitár. Magával ragadott!

Specifikáció:

Konstrukció: átmenő nyak, single cutaway
5 húros modell
Menzúra: 34" (864 mm) - 35,5" (902mm) multi-scale
Test: mocsári kőris, mintás juhar tetővel
Nyak: átmenőnyak 5 db-ból, juhar-Panga-panga
Fogólap: Panga-panga
Berakás: fehér pontok
Hangszedő: Bartolini MK1-5/F, MK1-5/R
Elektronika: Bartolini MK1 EQ, 1 hangerő, 1 blend,
3 utas EQ (bass/mid/treble), aktív/passzív kapcsoló
Hardver szín: matt platina
Híd: húronként független
Szemöldök: Graphtech
Húr: D'addario YB-XL170-5SL
Kulcs: Hipshot Ultralight (20:1)
Bund: 24
Elérhető színek: Open Pore Natural, Open Pore Trans Grey

Javasolt fogyasztói ára: 251.900 Ft (kemény tokkal együtt)

Tari Botond

forte.hu


 

2018. november 25. 16:55

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA