MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – Periscope

A tizenegyedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2018-2019. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Periscope zenekarral folytatjuk, ők a nyíregyházi Hoolywood-i Sztárok tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

A zenekar 2016-ban alakult a Szabolcs-Szatmár-bereg megyei Pócspetriben. Trióként indultunk Májer Attila (basszusgitár), Tamás Balázs (dob) és Takács Máté (ének/gitár) felállással, majd 2018 tavaszán egy régi baráttal egészült ki a banda, Magyar Tamás (gitár) személyében. Nagyon leegyszerűsítve rock zenét játszunk, de közülünk mindenki rengeteg különféle hatással érkezett. Hatott ránk a punk klasszikus és modernebb vonulata, a grunge, a funky, az alternatív, de akár a popzene is, és ez mind nyomot is hagyott a saját dalainkon. Alapvetően mi is dallamosak vagyunk.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Nem tűzünk ki soha irreálisan hatalmas célokat, mindig apró mérföldköveket próbálunk elérni. Tömören megfogalmazva az a célunk, hogy minél több emberhez jusson el a zenénk és hogy egyre többet tudjuk fellépni. Konkrét üzenete pedig inkább a dalainknak egyenként van, mert mindig olyan témáról igyekszünk írni, ami épp foglalkoztat minket. Ez lehet akár személyes hangvételű, vagy éppen cinikus, esetleg kicsit szurkálódó. Szóval vegyesek a témák.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

A mi csapatunk mozgató rugója szerintünk a barátság, az őszinteség és a zene szeretete. Mi elsősorban barátok vagyunk, és csak azután zenésztársak. Így sokkal könnyebb a közös munka. Aztán elég régimódiak is vagyunk, ha azt nézzük, hogy zenélünk és hogy állunk ki a színpadra. A technika sok dolgot tehetne egyszerűbbé, vagy például az élő hangzást még jobbá, és egyre többen alkalmazzák is. Mi viszont nem ebben hiszünk.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Úgy gondoljuk, ha valaki elég kitartó, akkor elérheti a céljait. Sajnos a rockzenével, amit mi is játszunk - hiába tartalmaz populáris elemeket –, szinte lehetetlen komolyabban érvényesülni. Viszont ez nem veszi el a kedvünk, mi borzasztóan örülünk bármilyen sikernek és továbbra is kitartunk a zenénk mellett. Lehet, hogy ez hiba, de a zeneiparral komolyabban nem foglalkozunk, jobban érdekel minket maga a zene. Viszont nem hisszük, hogy a hazai bármiben különbözik a globális zeneipartól, amiben igazából csak az aktuális trendek változnak, de a lényeg mindig ugyan az. Olyan zenét csinálni, és eladni, ami a lehető legkönnyebben megfogja az embereket, és lehetőleg minél többen tudnak vele azonosulni. Emellett minden más csak alárendelt szerepet játszhat. Lehet így is jót csinálni, de nekünk más áll az első helyen.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Pozitív dolognak tartjuk azt, hogy a pop előadók zenekarral lépnek fel, sokkal minőségibb lesz így a műsoruk, és persze ezzel is az elő zenét támogatják. Negatív trend pedig a trash műfaj hatalmas népszerűsége, ami szerintünk nagyon sok kárt okoz a magyar zenének.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Nekünk még sajnos nem sikerült :D Na jó, viccet félre téve, csak zenélésből szerintünk nem lehet megélni itthon, csak egy nagyon szűk rétegnek talán. Tudjuk persze azt is hogy vannak például vendéglátós zenészek vagy olyan előadók akik húsz-harminc, vagy még több éve vannak a pályán. Róluk talán el tudjuk képzelni, hogy főállásban tudják csinálni.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Úgy érezzük pozitív a zenészek megítélése úgy általában, de mindig is lesznek akik nem gondolják úgy, hogy ez megbecsülendő munka lenne. Nem tudjuk, hogy mennyire volt ez másképp mondjuk pár évtizeddel ezelőtt, de szerintünk akkoriban valószínűleg jobb véleménnyel lehettek a zenészekről. Már csak azért is, mert komolyabb engedélyekkel lehetett csak aktívan zenélni. Talán emiatt hajlamosabbak voltak rá úgy tekinteni, mint egy szakmára.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Nincs jelöltünk, és bár biztos van olyan előadó aki megérdemelné, de nem látunk rá valós esélyt. Egyszerűen nem a kelet európai piac uralja a „lemezipart”.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A tévés tehetségkutatók nem túl szimpatikusak, tucatelőadókat láthat csak benne az ember. Viszont az ilyen rendezvényeken, mint az Öröm a zene, sokkal színesebb a felhozatal, több a valóban tehetséges zenész és jobbnál jobb előadókkal találkozhat az ember. Ráadásul nagyon sok lehetőséget nyújthat a kezdőknek. Kaphatunk például építő jellegű kritikát, és mindezt úgy, hogy közben a zsűri is maradéktalanul őszinte maradhat, mert nem kell fél szemmel a nézettséget figyelni közben.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Van utánpótlás, a mai napig nagyon sok ember fog hangszert és alapít zenekart. Nyíregyháza például még a vonzáskörzetével együtt is nagyon kicsit, mégis sok bandát találunk a környéken. Elég megnézni, hány vetélytársunk volt. Viszont az is igaz, hogy manapság talán nehezebb valóban eljutni a közönségig, és célba is találni.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Mi nagyon szeretjük őket. Minden évben újabb és újabb fesztiválok születnek és közülük nem egy már pár év alatt hatalmasra nő. Vidéken is egyre több a nagyszabású rendezvény, ami rengeteg embert vonz be. Azt szeretjük ebben, hogy az élőzenét kedvelteti meg emberekkel, ami a legkirályabb dolog.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Vidéken nagyon haldoklik sajnos. Budapesten már más a helyzet, ott rengeteg lehetőség van, de persze sokkal több zenekar is jut ezekre a helyekre. Az underground zenei élet a fővárosba tömörült, keleten sokkal kevesebb lehetőség van, mint akár tíz évvel ezelőtt.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Kicsit talán nagyobbra kellene tárni a kapukat az új generáció előtt, és a közönségnek sokkal nyitottabban kellene hozzáállni az új dolgokhoz. Aztán egy kis kreativitás kellene még talán, hogy ezt valahogy beindítsuk. Ha vannak tehetséges zenekarok, biztos vannak olyan emberek is, akiknek meg a szervezéshez lenne érzékük, vagy hogy hogyan keltsék fel mások figyelmét. Baromi jó lenne akár egy fórum, ahol össze lehetne ülni, meg lehetne vitatni ezeket a dolgokat, hogy kölcsönösen tudjuk segíteni egymást. Akár egyetlen jó ötlet is beindíthat valamit.

Köszönjük a beszélgetést.


2019. február 8. 12:16

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA