MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – Superformance

A holnap hangjai sorozatunkat a Superformance zenekarral folytatjuk. Az itt elhangzó kérdések részben megegyeznek az Életképek című sorozatunk kérdéseivel, melyeket a zenélést hivatásként választó művészek felé intézünk. Azt reméljük, hogy a hivatásos és a pályájuk elején járó zenészek válaszaiból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és élettérről.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Superformance néven futunk, a haverokkal alapítottuk a bandát még általános iskolában (2014-ben), azóta volt bővülés és egy 2-3 éve csináljuk komolyabban. 2 gitár, 1 basszus és egy dob, valamint egy énekes van nálunk. Stílusunkat leginkább úgy tudnánk megfogalmazni mint a metalos riffek ötvözve egy dallamos énekkel, vagyis a heavy metal és a modern metal határa.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Kitűzött cél nálunk mindig van de az rövid távú, beleadunk mindent ami tőlünk telik, és meglátjuk mi lesz, nem szeretnénk megállni az biztos. Ez leginkább a terv...

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

A zenekarban elég sokszínű egyéniségek vannak, különféle stílusokkal, és sikerült a trash metaltól egészen a poposabb vonalig belevinni mindent a zenénkbe. Aki eljön a koncertre vagy meghallgatja az albumunkat az tuti talál magának olyat, ami elnyeri a tetszését.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Sajnos elég nehéz most a 2010-es években Magyarországon ilyen zenével igazán elismerést szerezni. Nyilván megvan a közösség, akinek lehet zenélni országszerte és akik értékelik a hozzánk hasonló zenekarokat, de sajnos az ilyen stílust játszó bandákat nem igazán veszik észre, vagy játsszák országos rádiókban stb. (persze van kivétel, Apey and The Pea stb)

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Negatív trendnek mondhatnánk a mai divat zenekaros pólókat... Rengeteg emberen látni Metallicátol kezdve a Nirvanán át a Led Zeppelinig pólókat, pulcsikat, de ha megkérdezem tőlük, hogy kik ők és mondjanak már számot vagy albumot tőlük, akkor a Nothing Else Matters-ön és a Smells-en kívül nem igazán hallunk mást... Led Zeppelines csak jól nézett ki az Árkádban.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Hát persze! Főleg ha fizetnek is érte! Viccet félre téve mi úgy gondoljuk, hogy sajnos elég nehézkesen. Nyilván tisztelet a kivételnek, de ma Magyarországon csak a felső zenei réteg tud megélni tisztán a munkásságából. Különösen a metál műfaját nézve.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Mi abba a generációba tartozunk amelyik nem nagyon ismeri a régi dolgokat. Azok alapján amiket látunk úgy ítéljük meg, hogy régen nagyobb kultusza volt az élőzenének és a zenészeknek. Ma a modern online stream felületeket használva sokan azt se tudják kit hallgatnak, vagy mi a címe a zenének.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Amint már írtuk az előbb egyik kérdésnél, az Apey and The Pea zenekarban van egyediség és nemzetközi piacon is megállná a helyét, különleges stílusával és energiájukkal.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Nagyszerű alkalmak egy zenekarnak, hogy szakmai véleményt kapjanak a munkájukról, valamint ha ígéretesek akkor segítség lehet a nyeremény a továbbfejlődésben (habár mi még nem vettünk ilyenen részt) Az XFaktor és egyéb ilyen show műsorokra ez nem vonatkozik..

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Rengeteg zenész van Magyarországon, és rengeteg tehetség. Ha kis segítséget/támogatást kapnának azok akik nem tudják maguktól bemutatni a tehetségüket, akkor lehet többen lennénk.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Nagyon szeretjük őket, inkább a vidéki fesztiválokat mint az East Fest vagy a Rockmaraton. Nem a Sziget-szerű dolgokat ahol szinte csak egy csoportnak szerveznek műsort.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Vannak rendkívül jó hangulatú és jó társaságú klubok szép számmal, de játszottunk már eléggé alja helyeken is, ez szerintünk teljesen változó.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Ez egy nagyon jó kérdés. Az Egyesült Államokat és a briteket sosem fogjuk tudni túlszárnyalni, de talán egy kicsit több egyediséget kéne vinni a magyar előadók zenéibe, amivel kiüthetik a külföldi slágereket.

Köszönjük a beszélgetést.


2020. január 1. 08:12

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA