MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai - The Sign

A holnap hangjai rovatban igyekszünk olyan feltörekvő zenekarok létezésére rávilágítani, akik mindenképp érdemesek arra, hogy felkerüljenek a zenei térképre, s a pályatársak is képet kapjanak róluk, illetve a véleményükről, ami a hazai zenei életet illeti.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

2012-ben alakult 5 főből álló Miskolci zenekar "The Sign"  vagyunk.

►Tagok: 

(23) Török Dániel   - szólógitár
(20) Czinke Máté    - ének,ritmusgitár 
(16) Szentpétery Mózes - basszusgitár,vokál
(17) Czinke Dániel  - szintetizátor,vokál
(20) Kollár Ábel      - dob 

Elég nehéz stílusról beszélni 2017-ben amikor lassan már nincs olyan zenei stílus amit ne kevertek volna az összes többivel… egyszerűen fogalmazva mi nem ilyen földtől elrugaszkodott rétegzenét játszunk ..ugyanakkor nem is akarunk belesüllyedni az olykor "felszínes" popzenei mezőnybe ,hanem próbálunk érdekesek , zeneiségében egyediek és frissek maradni azon belül hogy rádióbarát zenét játszunk .

Legnagyobb közös inspirációink : Coldplay , Onerepublic , Imagine Dragons , THE 1975

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Talán nem okozok túl nagy meglepetést azzal ha azt mondom , a zene számunkra a legnagyobb örömforrás. Mi ezt az örömöt , a „félig teli poharat” szeretnénk közvetíteni az embereknek mert hiszünk benne hogy a zene képes megromlott kapcsolatokat helyreállítani , perspektívát adni az életben és megváltoztatni a jövőt.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Sokat hallottuk már tehetségkutatókon és a hallgatóinktól is hogy egyedülálló amit csinálunk , ugyanakkor szerintem minden zenekarnak vannak mély gyökerei , például hogy a tagok milyen zenéken nőttek fel vagy hogy kvázi ki/kik voltak a „referenciazenekaraik” akikre mindig hasonlítani akartak mint pl a mi esetünkben a Coldplay vagy az Imagine Dragons. Ezenkívül ami minket zeneileg különlegessé tesz , az abban rejlik hogy igyekszünk kreatívan hangszerelni a dalainkat és nem zárkózunk el semmilyen új megoldás elől valamint nyitottak vagyunk és imádunk kísérletezni.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

A jövő a jelenben meghozott lépésekre épül és most egyelőre ezekre a lépésekre fókuszálunk , de természetesen szeretnénk a saját albumunkkal turnézni , inspirálódni más és más közeg által ,új dalokat alkotni és nem csak közönséget hanem közösséget építeni.
Az utóbbi években kedvező folyamatok zajlottak a hazai zeneiparban , gondolok itt a Cseh Tamás program sikerére , ahol sok olyan zenekar került reflektorfénybe akik e nélkül nem tudtak volna.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Igazából mivel mostanában kerülünk bele a hazai zenei körforgásba , trendekkel kapcsolatban még nincs elég tapasztalatunk.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Szerintem meg , arra viszont figyelni kell hogy ne ez legyen a motiváció . Ha megvalósítjuk az összes olyan elképzelésünket amivel adni tudunk az embereknek és a kereslet-kínálat találkozik akkor meglehet élni belőle. Ez olyan dolog ami mindenkinek jó , win-win  szituáció a művésznek van ideje és kerete alkotni , a fogyasztó pedig magas minőségben élvezheti a művet. Ezt kellene tudatosítani a fejekben hogy megszűnjön az ingyenes zeneletöltés , hiszen az károsítja az előadót ráadásul 0-ra degradálja az adott mű értékét.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Rockzenészek vagyunk nem gondolunk semmire… (ez ne kerüljön bele :D ) ehhez a kérdéshez nincs elég tapasztalatunk még..

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

-

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Volt szerencsénk néhány éve tévés tehetségkutatóba is belekóstolni és az a tapasztalatunk hogy oda „gyorsfagyasztott” zenekarokat/csapatokat keresnek akikre bármit rálehet húzni , például a tini lányok kedvence „fiúzenekar” vagy az „antifiúzenekar”  a rossz fiúk vagyunk és felvállaljuk kliséket erőltetik mert az emberekben ezek a sablonok erősen ott vannak és elég ha ezeket valaki felpiszkálja és máris ömlenek az sms-ek …Ezt csak okosan előre felépített koncepcióval , üzenettel lehet úgy végigcsinálni hogy ne csináljanak belőled majmot. Ezért mi inkább a szakmai tehetségkutatókat ajánljuk ahol ténylegesen a zenét , előadást értékeli a szakmában mozgolódó zsűri . Kapcsolatépítés és fejlődés szempontjából is ezeket tartjuk hasznosabbnak.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Sok kreatív zenekar van viszont kevesen vannak azok akik felkarolnák őket . Ha nem mainstream zenét játszanak akkor a kis magyar piacon csak nehezen tudnak életben maradni.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Egyelőre csak kisebb fesztiválokon játszottunk ezért a véleményünk közel sem lenne átfogó.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Ugyanaz a helyzet mint a fesztiválok esetén.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

A hazai könnyűzenében sokat lendítene ha a nagy rádiók valamivel szélesebb spektrumból válogatnának be dalokat a lejátszási listákra. Sokszínű zenei élményt nyújtó rádiókból hiány van , akik mernek kockáztatni egy-egy dallal és ahol nem csak az egy kaptafára íródott tucat dalok jutnak fel a listára.
Ezenkívül a zenész-producer-hangmérnök-kiadó fórumokat hiányolom, ahol ezek az emberek kapcsolódni tudnak egymással és mindenki megtalálja azt az embert, akivel jól tud együttműködni.

Köszönjük a beszélgetést


2017. november 16. 08:57

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA