MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai -  túlontool

Folytatjuk a megkezdett hagyományt, s az immáron tizedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2017-2018. évadjának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a túlontool zenekarral folytatjuk, ők a 4. Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle/tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

A zenekar 2016 decemberében alakult, mikor Gőgh Bence, a gitárosunk felkérte Marosi Róbertet a jelenleg vokalista-rapperünket, hogy egészítsen ki egy előző formációt és így alakítsunk egy kommerszebb hangvételű zenekart. Előzőleg Gőgh Ákos (dobok), Tóth Csaba (basszusgitár) és Bence már zenéltünk együtt egy hardcore zenekarban, de sajnos feloszlottunk énekes híján. Róbert ekkor szóló projektjében tevékenykedett.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Célunk, hogy a rock és a rap zenét egybe olvasztva elfogadtassuk az emberekkel a szélsőségeket. Ne egy stílus, vagy trend befolyásolja, hogy mit hallgatsz. Bátran légy önmagad!  

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Mivel mi négyünknek sem ugyanazt jelenti a „jó zene”, ezért dalainkban többféle zenei stílust ötvözünk és így egy sajátos, egyedi egyveleget játszva próbálunk megszólítani különféle stílust kedvelő embereket.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

A mai időkben eléggé összefolyt már a populáris zene az undergrounddal, így az együttesek munkája is összetettebb. Már nem elég, ha jó vagy a stílusodban, megfelelő marketing és piaci ismeret nélkül nehéz ott lenni az élen. Ezért mi a jövőnkben is hozzuk a saját egyediségünket és ezt igyekezünk minél emészthetőbben felszolgálni.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Az igazat megvallva, elég kevés „trendet” követünk. Ami talán pozitívumként említhető, hogy a közösségi hálón keresztül egyszerűbb eljuttatni zenénket a célközönségünkhöz.



Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Persze, meg lehet élni. Ehhez sok mindent fel kell áldoznod, sok időt bele kell fektetnek, de ha megvan az eltökéltség és a tehetség, összehozható.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

A zenészség mindig is egy megosztó foglalkozás volt. Van, akinek a szüntelen szórakozást jelenti, de sokan tudják, hogy valójában mennyi munkával és alázattal jár. Maga a megítélés szinte nem változott a régi időkhöz képest. Talán csak annyi, hogy az emberek szemében ma gyorsabban lehetsz király, vagy éppen egy utolsó suttyó. Régebben egy zenésznek többet kellett güriznie, hogy reflektorfénybe kerüljön, de ma a semmiből indulva hirtelen a csúcsra és onnan egyenesen a süllyesztő juthatsz.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Sok a tehetséges zenész/zenekar hazánkban, akik könnyedén megállnák helyüket bárhol, de innét nagyon nehéz eljutni a világsztárságig. Ahhoz, hogy felfigyeljen rád egy külföldi producer, nagyszabásút kell alakítanod.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Manapság már minden kereskedelmi csatornának van tehetségkutatója, ami ontja magából a tehetségeket. Az igazat megvallva ez nem a mi világunk. Sokkalta több értelme van azoknak a tehetségkutatóknak, amelyekben a zenekar az elejétől a végéig tudja önmagát adni és ezzel éri el a sikereit.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Sokan feladják az első bukás után, de ha ebből és az elkövetkezendő 3-ból fel tudnak állni, akkor lesz utánpótlás. Nagyon sok az ígéretes zenei tehetség a nagy hazánkban. Nekik remélhetőleg mi leszünk az ösztönzés!

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Nagyon szeretjük a fesztiválokat, mivel sokféle ember megfordul ott. Mi is már voltunk olyan koncerten egy fesztivál keretein belül, amire nem is számítottunk, de a kedvencünkké vált az együttes. Ezért is a célunk, hogy nyárra felhalmozzunk minél több ilyen élményt a másik szemszögből is.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Környékünkön sajnos egyre kevesebb az ilyesfajta lehetőség, de pont ezek a klubkoncertek azok, amelyek erősítik a zenekarok közti kapcsolatot.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Magyarországon Szlovákiához képest hatalmas a zenei élet. Elég megnézni, hogy míg Magyarországon rengeteg koncertet és fesztivált rendeznek vidéken is, Szlovákiában szinte csak a fővárosban és 2-3 nagyobb városban vannak rendszeres koncertek. Szóval Magyarország nagyon jó úton halad. Már csak a minőséget kell kiszűrni és teret adni az amatőr zenekaroknak is.

Köszönjük a beszélgetést.


2018. szeptember 21. 16:00

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA