MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A miskolci minta: egyenesen a jövőbe

A miskolci Művészetek Háza színháztermének műszaki vezérlőjében nem kerekasztal, hanem keverőasztal mögé ült három helyi szakember: Bodrogi Viktor, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. műszaki vezetője, Balogh László és Acsai Sándor technikai csoportvezetők, hogy Márkus Gergő, az Audmax Kft. munkatársának invitálására egy nagyon jó hangulatú és intenzív beszélgetésen megosszák tapasztalataikat a közelmúltban lezajlott műszaki rekonstrukcióról. A miskolci fejlesztés példa értékű: mintául szolgálhat a hasonló funkciót betöltő, több telephelyen működő létesítmény-komplexumok műszaki-technikai naprakésszé tételére.

Bodrogi Viktor: A Miskolci Kulturális Központnak kilenc telephelye van, audiovizuális szempontból a Művészetek Háza rendelkezik a legkorszerűbb felszereltséggel, 2006-ban a korábban moziként működő épületet átalakították, napjainkra ez egy multifunkcionális tér, itt koncertezik a szimfonikus zenekar, színházi előadásokat rendezünk, könnyűzenei koncertek befogadására is alkalmas a létesítmény, de a mozit is megtartottuk, épült még két vetítőterem. Kortárs galéria várja a képzőművészetek kedvelőit, kis kávézó és egy öltöző-szárny teszi komfortosabbá a művészeknek és a vendégeinknek egyaránt a házat.

Mi volt a koncepciója a kilenc kulturális telephely összevonásának?

B. V.: Az, hogy össze lehessen fésülni a rendezvényeket, elkerüljük a programok ütközését, másrészt az erőforrásokat is jobban lehet összpontosítani, például a technikát, amennyiben szükséges, össze tudjuk építeni, mert úgy találtuk ki és szereztük be a berendezéseket, rendszereket, hogy a kompatibilitás az egyik fő szempont. A közelmúltban lezajlott technikai korszerűsítés alkalmával a 2006-os, már akkor sem túl korszerű analóg rendszert váltottuk le. Soundcraft GB 8-as keverőpult dolgozott AKG és Sennheiser mikrofonparkkal. Szerettük volna technikailag utolérni magunkat, legalábbis itt, a Művészetek Házában, mert ez a lelke a Kulturális Központnak a rendezvények jellegét és volumenét illetően.

Volt valami működő rendszer előttetek, mint minta?

B.V.: Ez egy befogadó színház, itt különféle vendég hangrendszerek fordulnak meg, ezeket tanulmányoztuk működés közben.

Balogh László: Egyre gyakrabban érkeztek magas technikai igényű produkciók. Több gyártó más-más értékkategóriájú terméke is szóba került, aztán, amikor kiderültek a rendelkezésre álló keretszámok, akkor szűkítettük a palettát úgy, hogy több felhasználási területre alkalmas legyen az új rendszer, mobilizálható, több telephelyen összeilleszthető, így minden arra mutatott, hogy egy közös márkát válasszunk. 2017 év végén olvastuk az Allen&Heath cég internetes oldalán, hogy hamarosan érkezik egy új keverőpult-család, az SQ sorozat. Sokat sejtetett, hogy mivel ez egy új vonal, nyilván sok frissítést is kiad majd a gyártó, így hosszú évekig korszerű marad a pult.

Acsai Sándor: Én foglalkozom többnyire a külső rendezvényekkel, a pop-rock koncertekkel, a kitelepülésekkel. Bár az Ady Endre Művelődési Ház a telephelyünk, mi járunk mindenhova a városban és ahova hívnak. Mi itt Allen&Heath SQ 6-ot használunk. Korábban, más márkát – Midast   használtam, azonban nagyon megszerettem ezt a pultot. Ami a legjobban megfogott elsőre, az a hangzása: több pultot használtam már a házak hangrendszerein, aztán, amikor a keverőt először csatlakoztattam, megdöbbentem: hű, ez így szól? Az is praktikus, ahogy a kimeneti buszt szabadon lehet konfigurálni, így akár 12 sztereó utat is ki lehet hozni belőle.

Ha egy eseményt a média közvetít tőletek, az milyen plusz feladatokat ró rátok?

B. V.: Évente többször közvetít élő adást a Művészetek Házából a Miskolc TV, kitelepülnek, összefésüljük a technikákat, nem vonalankénti sávokat, hanem kevert jelet kérnek tőlünk, a többi rajtuk múlik.

Hangrögzítésre is van lehetőség a házaitokban?

B. L.: Az SQ saját 32 csatornás USB portja jól használható PC és Mac-re is bármilyen szoftverrel azonban, vagy ha elegendő a 16 csatornás felvétel akkor a SQ Drive-ja is megoldja a felvételt egy mezei pendrive-ra.

B. V.: A szimfonikus zenekar rendszeresen készít itt hangfelvételeket, van egy stúdiónk a színpad mellett, ami függetlenül be van kábelezve, erre a 32 sávra. Az adott cég munkatársai rácsatlakoznak és rögzítik a felvételt.  A terem akusztikája alkalmas felvételekre. A Magyar Rádió sűrűn közvetít innen komolyzenei koncerteket, az Antenna Hungária közvetítőkocsijának segítségével. Utózengés-növelő rendszert építettek be a házba, a francia Carmen szisztémát. Ez 25 cellás rendszer, mikrofon és hangszóró-párok elszórva a teremben. A falakra csapódó hangot késleltetve küldi vissza, így virtuálisan megnöveli a teret.

Az elmúlt év tapasztalatai szerint a hozzátok látogató művészek technikai személyzete mennyire fogadja el az Allen&Heath SQ-sorozatát?

A. S.: Teljes mértékben elfogadják. Ha saját hangtechnikus jön a produkcióval és nem is meri ezt a pultot, akkor segítünk nekik.

B. L.: Itt a házban az a tendencia, hogy saját pulttal érkeznek, de az SQ teljesen rider-képes. Ez a pult nagyon felhasználóbarát. Minden kolléga, aki dolgozott már rajta hamar és könnyen megbarátkozott vele, mert egyszerű és könnyen kezelhető a felülete. Az ipados alkalmazása is nagyon könnyű és egyértelmű, így a monitor keverést is könnyen meg tudjuk oldani.

Egy ilyen volumenű technikai fejlesztést nyilván nem rövid időre terveztetek. Figyelembe véve a fejlődés szinte követhetetlen ütemét, mennyi időt jósoltok a most legkorszerűbb berendezéseiteknek?

B. V.: Úgy számoltunk, hogy mivel bő tíz évünk állt rendelkezésre az épület felújításától arra, hogy a frontkeverőnket kicserélhessük, ezért választottuk az Allen&Heath SQ 7-es pultot, mert új típus, sok fejlesztés és frissítés vár még rá és jó pár évig korszerűnek számít majd.

A gyártóval a honlapon található fórumon keresztül kommunikáltok, de mi a helyzet ebben a tekintetben a hazai forgalmazóval?

A. S.: Mielőtt erre a pultra esett a végső választásunk Kovács Dénes és Varga Krisztián kollégája személyesen itt a helyszínen tartottak egy bemutatók. Másik nagyon pozitív eset: nemrég zajlott egy koncert nálunk, ahol digitálisan összekötöttünk két SQ pultot. Az Audmax munkatársának, Dénesnek készséges segítségnyújtását késő este kértük. Ezúton is köszönjük!

Az Audmax gyakran tart ilyen jellegű tréningeket?

Márkus Gergő: Hamarosan indul egy országjáró SQ trénig-sorozat a „Hangszert a kézbe!” körút keretein belül. Minden nagyobb városba eljuthatnak a pultok és bízunk benne, hogy a helyi technikus kollégák bőséges információval fognak gyarapodni.

Lejegyezte: Rozsonits Tamás


2019. november 6. 13:38

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA