MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Az élőzenei szektor leállt

A koronavírus-járvány hatása az élőzenei- és fesztiválszektorra

A Music Hungary Szövetség a Hétfa Kutatóintézettel közösen készített egy helyzetelemzést és egy javaslati anyagot a Kormányzat részére a járványhelyzettel kapcsolatosan. A teljes anyag innen letölthető.

Az élőzenei szektor leállt

A koronavírus-járvány az élőzenei és fesztivál-szektor azonnali ésteljesleállását okozta -felkészülési idő, kárenyhítés és pótlólagos üzleti irányokkidolgozásánaklehetősége nélkül. A szektor szereplői  egértik és támogatják a szélesközönséget elérő lehetőségeikkel a járványmegállítására vonatkozó kormányzati és társadalmi törekvéseket. Ugyanakkor gyors beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a zeneszék és segítőik a korlátozásoklejárta után visszatérhessenek a közönség szolgálatába, és hogy ne kerüljenekvisszafordíthatatlan csődhelyzetbe a következő hónapokban.

Számításaink szerint összesen közel 36 ezer dolgozót érint érzékenyen az élőzenei szektor leállása. A rendezvények elmaradása miatt többségük jövedelem és munka nélkül maradhat az  elkövetkezendő hónapokban.

A kieső jövedelmek mértéke természetesen nagyban függ attól, hogy meddig tart a járvány és az élőzenei rendezvények elhalasztásának szükségessége.

De még a pozitívabb forgatókönyv szerint is legalább 13Mrd forint jövedelemről le kell mondania az iparágnak, aminek meghatározó része, legalább 4-5 milliárd forint, a magyar zenészek és szakemberek munkabéréből fog hiányozni.

A felmérések alapján a magyar zenészek jövedelmük több mint 60%-át az élőzenei fellépésekből szerzik. Ezen felül a zenészek másik fontos bevételi forrása a koncerteken és a  vendéglátóhelyeken háttérzeneként elhangzott számok után kapott jogdíj, melyek bevételük további több mint 15%-át teszik ki. A nyilvános helyek bezárása, a zeneszolgáltatás megszűnése miatt ez az összeg is drasztikusan beesik. Várhatóan a zenészeknek mind a két bevételi forrásáról le kell mondania, így jövedelmük több mint 70%-a fog hiányozni a következő hónapokban.

Javaslataink az iparág vállalkozásainak segítésére:

Javaslataink az iparág dolgozóinak megsegítésére:


2020. április 6. 09:42

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA