MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Baron Mantis - Kiszáradt sivatag 1 perc esővel

Modern Love címmel, a Hangfoglaló Program támogatásával jelent meg a Baron Mantis második nagylemeze. Az album különlegessége, hogy mindössze két fő tolja rajta az energikus rock and rollt. Az anyag hátteréről, készültéről Dave Mantis, az együttes énekes, gitáros, dalszerzője nyilatkozott.

Mi volt a kiváltó oka annak, hogy a Baron Mantis kétfős zenekarnak indult? 
 
Ahogy elnéztem, egy jó házasság alapja 2 ember, meg ahogy az angol is mondja, three’s a crowdJ
Egyébként meg egyszerűségre vágytam, egy dobosra, akivel akkora hangzavart tudunk csinálni, hogy felháborodjak tőle. Ebben a zenei felállásban nem lehet alibizni, nincs másik dallam, hangszer,, ami mögé el tudnék bújni. Kiszolgáltatott vagyok eléggé, és ez nagyon beindít, bepörget, felspanol és folyamatosan egy sziklaszírt szélén táncolok, legalábbis így élem meg. Veszély, kiszolgáltatottság, düh, vágy, őrület, extázis aztán meg önelemzés.
 
- Azóta hogyan alakult a felállás?
 
Viktor távozása után doboscsere, Kiss Lóránd szállt be. (all I need is a rhythm divine...Enrique Iglesias) ’Adj egy bitang jó dobost, és megváltom a világot’ (Davey Mantis)
 
- Nem ritka, hogy egy zenekar nevében szerepel egy állat, pl. hal, elefánt, farkas. De azért a sáska mégsem túl hétköznapi. Honnan jött?

Csak jött...a földön fekve relaxáltam egy jóga óra után. és ez libbent be a tudatomba. Amikor kinyitottam a szemeim, eldöntöttem, hogy ez lesz a zenekar neve. Egyébként semmi, de semmi előzetes kapcsolódásom nem volt ehhez az állathoz. Mindenesetre érdekes egy élőlény, rendkívül sokszínű és fura szerzet. Titulus szerint báró sem vagyok, de a lényeg végülis, hogy Beatles már volt és király is -aka Elvis (magyaroknál Jimmy). Úgyhogy lett Sáska és báró. Nekem jó itt rovar báróként. Nem török nagyra, inkább mélyre ások.
 
- A debütáló lemezetek egy erőteljes, nyers, odavágós rockandroll lemez lett. A most megjelent második lemezetekkel ehhez képest mi lett az irány?
 
Zeneileg nézve talán több dolgot ölel fel. A hangzás most talán még fájdalmasabb, karcolnak a gitárok, háborognak, ugatnak, pofozkodnak. A dobok dübörögnek, és kattognak. Olyan, mintha egy tikkadt, kiszáradt sivatagban egy perce eleredne az eső, majd vége is lenne gyorsan. De azalatt a perc alatt rengeteg változás menne végbe. Pátoszosabb, hömpölygősebb, helyenként már mintha levegőt sem akarna venni, aztán meg őrjöng. Az első lemezt drop c-re és D sztenderdbe hangolva játszottam fel. Itt 95 százalékban ciszre hangolva. egy-két drop H-val tarkítva. Koszt akartam rá, sokat, azt akartam, hogy vergődjön a saját nyálában. Azt hittem, már nem vagyok úgy kiborulva, de rá kellett jönnöm: a világ, amelyből merítek, teljesen kivan, és nem akartam szépen becsomagolt altatót adni neki, és jóéjt puszival ágyba fektetni. Nóniusz Gábor producer/hangmérnök csodálatos mentor és tettestárs volt a munkálatok 4 hónapjában. Kíméletlen hozzám és önmagához is. Igazi zseni. Az anyag 54 perc. Hosszú, hallgatni kell, dolgozni vele együtt, bírom.

Pretz Niki


2018. január 2. 08:25

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA