MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Bemutatjuk a Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramot (VIDEÓ)

A Hangfoglaló Program a kezdetektől fogva kiemelten kezeli a fiatal, feltörekvő zenészek támogatása mellett a magyar könnyűzene múltjának ápolását, emlékeinek megőrzését. Ennek érdekében a Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogram segítségével többek között egy poptörténeti tanösvény létrehozására, konferenciák szervezésére, életútinterjúk készítésére, kiadványok szerkesztésére biztosít forrást már ötödik éve. Videósorozatunk legújabb részében ezt a sokrétű munkát mutatjuk be.

A Hangfoglaló Program indulásakor a szakma részéről megjelent egy olyan elvárás, hogy a magyar könnyűzene múltjával is szükség lenne foglalkozni, arra forrást biztosítani. Korábban ugyanis nem dolgozott senki szervezetten a magyar könnyűzene múltjának megőrzésén, feldolgozásán, kutatásán.

„A Hangfoglaló Program indulásakor nagyon fontosnak tartottuk, hogy legyen egy könnyűzenei örökség megőrzését támogató alprogram is, hiszen a magyar könnyűzene nagyon színes, és a Kádár-kori története elég nehezen hozzáférhető” – mondta el Murzsa Tímea, az alprogram vezetője.

Ezt a folyamatot több oldalról közelíti meg az Örökség Alprogram. Egyrészt szórakoztató-ismeretterjesztő programokat szerveznek, így például az „Azok a régi csibészek…” poptörténeti talkshow-t, ahol a magyar könnyűzene életében fontos szerepet betöltő zenészek Lévai Balázs segítségével elmesélhetik életútjukat. Könnyűzenei filmklubot is működtet az alprogram, ahol a könnyűzene és a film egymásra hatását vizsgálják, különböző zenés játékfilmeken keresztül, valamint egy poptörténeti tanösvényt is építenek. Ennek keretében a magyar könnyűzene fontos helyszíneit gyűjtik össze, ezeknél pedig emléktáblákat helyeznek el.

Vezetnek továbbá egy könnyűzene-történeti blogot is, „Volt egyszer egy beatkorszak” néven, ahol megpróbálnak a szakmai tevékenységből egy befogadhatóbb tartalmat közvetíteni. Készítenek oral history módszerével interjúkat is: a program közreműködői olyan zenészeket, könnyűzenei szakembereket interjúvolnak meg, akik a Kádár-kor könnyűzenéjét tevékenyen formálták, majd ezekből interjúköteteket is kiadnak Hangok és ütemek címmel. Valamint szakmai konferenciákat is szerveznek, ahol platformot kapnak azok a kutatók, akik a könnyűzene történetével foglalkoznak.

„A Könnyűzenei Örökség Megőrzését Támogató Alprogramunk a Programmal egyidős, és most már ugye az ötödik évad folyik, és elmondható hogy nagyjából olyan jó 200 millió forintot tudtunk erre fordítani” – tette hozzá Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának vezetője.


2018. december 20. 15:57

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA