MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

BOSS VE-500 – ÉNEK PROCESSZOR A PEDÁLBOARD-BA

A BOSS 2018 derekán mutatta be a VE-500 Vocal Performer-t, amely a nagy elismerést kiváltott 500-as sorozat (DD-500, MD-500, RV-500) legújabb tagja. A VE-500 egy stúdió minőségű énekprocesszor, 32-bit / 48 kHz-es jelfeldolgozással, automatikus énekharmóniákkal, hangmagasság-korrekcióval, beépített Vocoder-rel és részletgazdag effektezési lehetőségekkel az énekhang sokszínű megformálásához. Kifejezetten gitáros-énekesek számára készült - kis méretének és jól átgondolt kialakításának köszönhetően, tökéletesen beilleszthető bármilyen pedalboard-ba a többi gitáreffekt mellé.

A harmónia-, hangmagasság- és Vocoder-funkciók eléréséhez, a gitár egyszerűen csatlakoztatható a VE hangszer bemenetére, miközben a Thru kimeneten keresztül a száraz gitárjel tovább küldhető a többi gitárpedálra. Három címezhető lábkacsoló teszi lehetővé a sokoldalú, valós idejű vezérlést, a sztereó XLR kimeneteken keresztül pedig a processzált énekhang küldhető ki egy keverőerősítőre, színpadi monitorra vagy felvevőkészülékre.

A fejlett BOSS processzálásnak köszönhetően a VE-500 automatikus harmónia-generátora felismeri a gitárral megszólaltatott akkordokat és hangnemet, majd ezek alapján valós időben szólaltat meg természetes hangzású két-vagy háromszólamú harmóniákat a fő énekszólam mellé. A kiválasztható harmóniamódok további lehetőségeket kínálnak a vokál szólamok finomításához olyan dalok esetében, melyek összetettebb harmóniamenettel rendelkeznek. A harmóniagenerátor MIDI-n keresztül is meghajtható (a VE-500 MIDI vagy USB bemeneteiről), így tökéletes intonáció érhető el az élőben megszólaló harmóniákhoz egy MIDI billentyűzetről vagy DAW alapú kíséretsávokról vezérelve.

A VE-500 kreatív és inspiráló Vocoder funkciója a BOSS innovatív VO-1 Vocoder pedáljából származik. Játék közben, a csatlakoztatott mikrofonról érkező énekhang segítségével, átalakíthatjuk a gitár hangját modern, vagy éppen retro zenei műfajokban használt, tipikus vocoder hangzássá. Ezen kívül, hagyományos talk box effekt megszólaltatása is lehetséges, így a klasszikus „szájgitár” sound, szilikon-csövek és egyéb kiegészítők nélkül is könnyedén elérhető.

A VE-500 rengeteg beépített effektjével szinte bármilyen elképzelt énekhang karakter megformálható. Egy Compressor, EQ és De-Esser segítségével alakíthatjuk ki az alap ének hangzásunkat, amit aztán tovább finomíthatunk – vagy éppen durvíthatunk - a profi Reverb, Delay és Modulation effektekkel, de akár olyan speciális effektek is használhatunk, mint a torzító, szűrő stb. Egyidőben akár kilenc effektszekció is használható, a rendkívül rugalmas címzési lehetőségeknek köszönhetően pedig az élő és harmonizált ének szólamok egyszerre vagy egymástól függetlenül is processzálhatók.

Az effektek mellet egy külön Looper is megtalálható a VE-500-ban, így élőben építhetünk fel komplett ének vagy beatbox sávokkal tarkított előadást, de vokál-szólamok kigyakorlására is remekül használható ez a frázis looper.

A VE-500-ban egy dedikált szekció felel a hangmagasság korrekcióért, melynek használata nagyon egyszerű, ugyanis a gitárból vagy MIDI-n keresztül beérkező jel alapján végzi a hangmagasság korrigálását - hasonlóan a harmónia funkcióhoz. Ezzel stabilizálható az intonáció, de használhatjuk ezt a funkciót elborult, elektronikus tónusok, vagy akár robot-jellegű „ének” hang létrehozására is.

A nagyméretű kijelzőnek, a potmétereknek és gomboknak köszönhetően, igazán egyszerű a hangok szerkesztése, majd a végeredmény elmenthető a 99 felhasználói memóriahely bármelyikére. A hozzá tartozó Editor/Librarian szoftver segíti a hangszínek létrehozását és rendszerezését egy USB-n keresztül csatlakoztatott Mac vagy Windows számítógépen.

További információk a VE-500 Vocal Performer-rel kapcsolatban: boss.info/hu

Sántha Gábor


2019. január 1. 12:34

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA