MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

HangFesztivál 2015. május 23. 10:00

2001-ben született meg a gondolat, hogy legyen minden évben egy szakmai nap, találkozó. Az elképzelés az volt, hogy kötetlen formában, „egy kis zene – egy kis tudomány – egy kis szórakozás” alapon gyűljenek össze a hangosítással foglalkozó szakemberek, a zenészek, a szimpatizánsok évente pár órára. Akkoriban híján voltunk a szakmai kiállításoknak, így a Garry ötlete hamar széles visszhangra talált. Hangszeres, hangtechnikai világcégek képviselői álltak a megvalósítás mögé, s segítik a HangFesztivál munkáját ma is. Hermann Jánossal beszélgetünk, aki 2001 óta a rendezvény egyik szervezője.

Miért éppen HangFesztivál?

Az elnevezés adta magát: nálunk minden HANG. Hangáruház, hangshop, hangudvar, még a cégcsoportnak a neve is erre utal, Audiozóna. Mi más lehetett volna, mint HangFesztivál?

Ügyes kereskedelmi húzás, odavonzani a boltba a vásárlókat!

Látom, nem voltál még HangFesztiválon! Ha anyagi szempontokat néznénk, már régen abbahagytuk volna. Nem erről szól a történet! Minden résztvevő, legyen az akár fellépő művész, akár a technikai hátteret biztosító cég, díjtalanul vállalja a munkát. Cserébe mindenki ingyen vehet részt a fesztiválon, és még meg is hívjuk egy csapolt sörre! Természetesen nyitva van a Hangáruház, de ott is a fellépéseké a főszerep.

A sör mellé jár a legendás töpörtyűkrémes kenyér is. Megtudhatjuk valaha is a titkát?

Százszor elmondtam már, és százan panaszkodtak, hogy nem lesz olyan, mint a HangFesztiválon. Most itt a lehetőség! Május 21-én csütörtökön 10:00-re várom az érdeklődőket a Hangáruházba, gyakorlatban leshetik el a receptet! Nagykést, vágódeszkát hozzon mindenki magával!

Az  „egy kis zene – egy kis tudomány – egy kis szórakozás” hogyan kerül összhangba?

Három helyszínen zajlanak az események. Az udvaron felállítunk egy színpadot, komplett hangosítással, fedéssel. Hogy kedvet csináljak, idén full Trevis Audio cucc lesz, Allen & Heath QU24 digitális keverővel és ME-1 személyi monitorrendszerrel, Audio-Technica mikrofonokkal, Marshall-al, Eden-el, VOX-al, Korg-al, és a Garry Lightgear-el. Itt zajlanak a koncertek és a Hangosító tanfolyam nyitott órája. A kisszínpad a Hangáruházban található, igazán kicsi, kb. 1x2m, itt hangszeres bemutatók zajlanak. A Genelec terem (kb. 30 fős) a tudományé, itt főként műszaki előadások, beszélgetések zajlanak.

A szabadtéri színpad mindig ki van téve az időjárás viszontagságainak…

Nem kell félni, nem lesz eső! Zsidei János Zsonó hangmérnök barátunk tudományos alapossággal jelzi előre az időt. Volt olyan év, amikor előre szólt, hogy hozzunk fedést a közönség felé, s menetrend szerint meg is jött a felhőszakadás. Az idei évre csak pár perces záport jósolt, úgyhogy mindenki nyugodtan jöhet. Egyébként pontban tízkor ő kezdi a nyitott órát: végig kísérhetünk egy komplett zenekari beállást, sok-sok tanáccsal, ötlettel. Aki a beállást „elszenvedi”, az a The Acoustic Loops zenekar lesz, most kibővített, dzsesszesített formációval.

Ki a többi fellépő?

Jön a Nomad zenekar, akik ugyan kemény rockot játszanak, de most akusztikus formációban szelídítik meg egy kicsit. Utána a csupa basszusgitárosból (és persze egy dobosból) álló Budapest Electric Bass Band értelmezi újra a basszusgitár fogalmát. A Cimbaliband műfaját meghatározni kicsit nehéz, ezért inkább hallgassátok meg! A végén egy igazi különlegesség zárja a napot, az InFusion trió. A program, a korábbi képek, fellépők  megtekinthető a rendezvény honlapján: http://www.hangfesztival.hu/index.html

Akkor pontosan mikor, hol?

HangFesztivál 2015
2015. május 23. 10:00-16:00
Hangáruház udvar
1107 Budapest X. Fogadó u. 3.
Pontosan kezdünk és pontosan zárunk! Te sem hiányozhatsz!

https://www.youtube.com/watch?v=4bMsGQq7_cA
https://www.youtube.com/watch?v=q_BM_Q7hDJs

2015. május 20. 12:42

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA