MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Divide ...et impera

Ezen három szó nem klasszikus értelmezésére lesz szükségünk a következőkben. Játsszunk a szavakkal úgy, hogy vonatkoztatható legyen a témánkra, a Martin LX1E-ES3 Ed Sheeran Signature modellre! A feladat egyszerű, bontsuk két részre!

DIVIDE

Ez a fiatal, nagyon tehetséges, rőtes, Ed Sheeran nevű srác 2017-ben új lemezt jelentetett meg DIVIDE címmel, mellyel egy időben a Martin céggel közösen egy kistestű elektro-akusztikus gitárt is piacra dobtak. Az LX1E-ES3 a Sheeran dedikált modellek sorában már a harmadik. A szériára jellemző módon ez a hangszer is megkapta fedlapjára a lemezborító matematikai tematikájú és színű jelképet, vagyis ez esetben a kék osztás-jelet. Ugyanez a minta köszön vissza a hangszer fején és fogólapján is.
Az LX1E-ES3 méretében nem, de a felhasznált anyagok tekintetében némileg eltér a korábbi szériától. Ugyanis a Sitka-fenyő tetőhöz HPL Mahogany Patternből készített hátat és oldalt illesztettek. A hangnyílás köré rozetta díszítés került, a Fishman lsys-t pedig a jobb minőségű, diszkrétebb, letisztultabb benyomást keltő Fishman Sonitone elektronika váltotta. Ugyanakkor a jól bevált Richlite-ból készült fogólap és bridge alkalmazása megmaradt. (A Richlite egy mesterséges, kompozit anyag Ébenhez hasonló tulajdonságokkal.)

ET IMPERA

Ez egy gyönyörű, formavilágában letisztult, színpadi és zeneszerzői felhasználásra szánt, igényesen kivitelezett, jól összerakott, akusztikusan és elektromosan is kifejezetten jó hangi adottságokkal rendelkező, modern felfogásban megalkotott, kistestű hangszer. Egyedül talán a mérete adhatna okot arra, hogy ne vegyük teljesen komolyan, ha esetleg a gyártó brand neve nem lenne garancia a minőségre. Azonban a gitár kézbevételének első pillanatában minden addig felmerülő kétely szertefoszlik. Minden felhasználási opció esetén, nagy hangerő mellett is rendezett, minőségi akusztikus gitárra jellemző hangkép, a mély tartományok kellemetlen zavarossága nélkül.

Az Alamo Music Center alábbi videójában egy Martin Dreadnought JR-t hasonlítanak össze az Ed Sheeran ÷ Signature modellel. A filmben hallhatók a hangszereket alkotó anyagokból, valamint a testméretből és formából fakadó különbségek, illetve az adott hangszereket leginkább jellemző hangkép.

Specifikáció:

Javasolt fogyasztói ára: 229.900 forint

Források:
https://www.acousticcentre.com.au

https://www.acousticcentre.com.au/products/martin-lx1e-es3-ed-sheeran-little-martin-acoustic-guitar

http://www.edsheeran.com

https://www.martinguitar.com/guitars/custom-signature-editions/ed-sheeran-signature-edition/

Tari Botond
https://forte-music.hu


 

2018. február 3. 19:23

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA