MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Életképek – Frenk

Folytatjuk életképek címmel indított önálló sorozatunkat, melyben ugyanazon kérdéseket tesszük fel számos hazai művésznek azt remélve, hogy a válaszaikból (önállóan és összességükben is) egyedülálló kép rajzolódik majd a hazai zenei életről és a zenész hivatásról. 

Mivel foglalkozol éppen?

Jelenleg egy új lemezen dolgozom,a zene meg a hangzás nagyjából megvan a fejemben, most éppen a szövegeket próbálom kihúzni magamból.

Mik a szakmai terveid a közeljövőre?

Ezt az új anyagot minél jobban felvenni,és reklámozni mindenféle őrült dolgokkal.

Új anyag? Koncertek? Szólótervek? Zenekari tervek?

Az első kérdést azt hiszem megválaszoltam. Ami a többit illeti, legközelebb a Trip hajón lesz egy nagyszabású koncertünk február elsején,aztán egy kisebb vidéki turné, közéjük meg beszurkáltam egy-két egyszálgitáros-zongorás szóló hangversenyt.

Szerinted merre tendál a hazai zeneipar?

Engem a zene,és csakis a ZENE érdekelt és érdekel. Az hogy hangokat adsz ki a szádon,vagy játszol valamilyen hangszeren, azzal valamit ki akarsz fejezni,vagy valamit mondani akarsz(jó esetben).Szóval nekem a ZENE és az IPAR szavak összeegyeztethetetlenek. A ZENE egy művészeti forma,az IPAR meg arról szól,hogy valaki rohadtul sok pénzt keressen,lehetőleg rajtad,amiből csurran-cseppen neked is,csak éppen ez a valaki mondja meg,hogy milyen zenét játsszál, és ha nem azt csinálod akkor nyista lóvé.Ezért van az, hogy annyi szart hallasz a rádiókban, mindent leuralt a megfelelési kényszer.

Milyen pozitív/negatív trendeket tapasztalsz?

A negatívat nem akarom tovább fejtegetni. A pozitív viszont az, hogy pont a fent említettek miatt érthető módon a mélyben forrong egy ellenkultúra,ami egyszer csak fel fog bukni. Nyilván a mai mainstream károsító és kulturálatlan hatásait nem lehet visszacsinálni, de ezek a dolgok mindig változnak. Egyszer fent,egyszer lent. Én reménykedem.

Szerinted meg lehet élni ma a zenélésből - te ebből élsz?

Az attól függ, hogy a zenészek melyik csoportjához tartozol. Ha jazz-t vagy blues-t játszol, vagy mondjuk népzenét,na ezek majdnem egyenlőek az éhenhalással. Nem akarok most végigmenni az összes műfajon,csak annyit fűznék hozzá, hogy egy ilyen kis piac nem tud eltartani ennyi zenészt. Van egy kis réteg(ebbe én is beletartozom),amelyik megérdemelten vagy nem megérdemelten de meg tud élni, de rengeteg tehetség eltűnik a felszínről. Vagy rákapnak a cuccra, vagy alkoholisták lesznek, vagy egyszerűen feladják a harcot, mert nem tudnak kitörni és érvényesülni. Őszintén szólva még én is megrogyok, elbizonytalanodok néha, hogy hogyan tovább.

Mennyit keresel egy évben? (csak ha nem sért a kérdés)

Maradjunk annyiban, hogy hullámzó.

Milyen területről származik több bevétele ma egy hazai zenésznek: koncertből, vagy lemezeladásból, esetleg jogdíjakból?

Akik a megfelelési kényszernek engedve a rádiók elvárásai szerint írnak dalokat,azoknak nyilván a jogdíjakból. A VALÓDI zenészeknek viszont egyértelműen a koncertekből. A lemezeladás szóra sem érdemes.

Mit gondolsz a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerinted miért?

Nem is tudom. Kilenc éves korom óta csinálom(akkor volt az első bulim egy gimis metálzenekarral), ez 1986-ban volt. Talán akkor rosszabb volt mint most. A „nincs valami rendes szakmád?” kérdést elég sűrűn megkapta egy zenész. Jelenleg ha valaki ezzel foglalkozik, azt már sokkal inkább elfogadja a társadalom, pontosan azért mert ipar lett a zene, és benne van a pénzkeresés lehetősége. Nem tudom erre vonatkozott e a kérdés, de remélem kielégítő a válaszom.

Van-e jelölted, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Néha bekapcsolom a tévét, vagy taxiban hallgatom a rádiót, és ebből azt szűröm le, hogy jelenleg erre nincsen esély. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, egy olyan valaki kéne, aki gyerekkorától kint él, és beáll mögé egy olyan ember, akinek megvannak a megfelelő kapcsolatai, és fel tud hajtani rengeteg pénzt, vagy épp neki van annyi. Persze ez csak az én véleményem, biztos van aki ezt meg tudja cáfolni, de őszintén szólva különösebben nem izgat a dolog.

Mi a véleményed a tehetségkutatókról általában?

Semmi értelmük.

Mi a véleményed a zenei utánpótlásról?

Kiváló.

Mi a véleményed a fesztiválokról?

Szeretek fellépni fesztiválokon, bár szerintem kicsit egyformák.

Mi a véleményed a zenei klubéletről?

Budapesten teljesen oké, vidéken enyhén szólva nem annyira. Eltűntek az emberek. Csak arra mennek el amiért rajonganak, vagy ismerik. Valószínűleg azért mert ennyire van keret. Fontosabb a kaja-pia, mint egy zenekar, amit még életedben nem hallottál. Érthető.

Szerinted mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Ha lenne egy országos rádió, ami MINDENT lejátszik.

Köszönjük a beszélgetést.

Foto: Juhász Éva és Fényes Gábor


2019. január 31. 14:56

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA