MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Ép test, ép lélek

Nem is olyan régen olvastam egy cikket arról, hogy Japánban külön neve van a kirándulás azon formájának, ahol az ember egyedül járja a természetet és oda is figyel rá. Ez azt jelenti, hogy ha többen is vannak, akkor is inkább az erdő hangjaira, illatára és látványára koncentrálnak, nincs beszélgetés, telefonnyomkodás, meg csörgés a szendvics zacskójával. A sinrin-joku, vagyis szó szerint fordítva, az erdőfürdőzés jótékony hatással van a testünkre, csökkenti a stresszt és erősíti az immunrendszert.

Sajnos Japánban még nem jártam, de itt Európában is van egy ország, ahol nagyon komoly kultúrája van a természetjárásnak. Finnország jó része erdő és tó, tehát bőven van lehetőség hódolni ezen passziónak. Én úgy gondolom főleg ennek köszönhető az a nyugalom és erő, ami az ott élő emberekből árad és óhatatlanul rá is nyomja bélyegét a munkájukra. Szerencsére.

Ez év szeptembere ismét meglepetéseket tartogatott a finn gyártótól, három új termékkel örvendeztettek meg minket, melyek között találunk továbbfejlesztéseket és teljesen új modellt is.
Az első kettő egyértelmű, míg a harmadik közel sem az, mert nem szabad hinnünk annak amit látunk.
A modellfrissítés egyértelműen a Genelec „The Ones” szériáját érinti, a termékpaletta bővül és frissül is egyidőben, nézzük is sorban, hogy mit kapunk idén karácsonyra:

Genelec 8361

Hűséges olvasóink biztosan emlékeznek még a 8260-ra, mely először használta azt a koaxiális közép- és magassugárzót, mely később a Ones-sorozat legfőbb ismertetőjelévé vált. Ez az úgynevezett 60-as méret öröklődik tovább, de immáron háromutas, teljesen koaxiális kivitelben. Egyszerűbben mondva, a The Ones sorozat megkapta legnagyobb típusát. A sugárzó teljesítménye nem elhanyagolható, tri-amp erősítéssel 500+150+150 Watt felvételével, akár 118 dB hangnyomásra képes. Ez már jócskán felülírja a közeltéri lehallgatási távolságot, hiszen akár 5 méteren is használható, a nagyobb lehallgató stúdiók örömére. Frekvenciaátvitele 30 Hz-től 43,000 Hz-ig terjed, súlya pedig 31,9 kg. Mondanom sem kell, hogy tartalmazza a Genelec SAM technológiáját, vagyis kalibrálható és az akusztikához igazítható a hangkép, a jelet pedig AES/EBU-n vagy analóg módon fogadja.

Genelec 8351B

A 8351A volt az első termék, ami megjelent a 3 utas, koax sugárzók közül, technológiája azonban már elmaradt a későbbi – kisebb – típusokhoz képest, hiszen azok 2-3 évvel követték a nagy testvért. Elérkezett az idő a modell frissítésére, tehát örömmel mutatom be a 8351B-t!
A hangsúly itt is a teljesítmény növelésén volt, a precíz hangkép megtartása mellett. A tri-amp erősítő 250+150+150 Watt felvételével, 113 dB hangnyomásra képes, megnövelve a lehallgatási távolságot. A DSP is fejlődött, erősebb korrekciókra képes, ráadásul az összsúly is csökkent!

W371A

A végére tartogattam a legérdekesebb fejlesztést. Az első ránézésre megítélhető termék sokkal több, mint amire gondolunk. Ez ugyanis nem egy mélysugárzó. Még én is csak ízlelgetem az adaptív sugárzó kifejezést, de egy nagyon egyszerű módszerrel megérthetjük a gyártót. Mivel a terméket kizárólag a The Ones családba tartozó termékekhez ajánlják, nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy plusz úttal egészíti ki azt, pontosabban kettővel, hiszen a W371A egy front elhelyezésű 14 colos sugárzóval és egy hátlapi elhelyezésű 12 colossal dolgozik. 110 cm-es magassága állványként való használatra a legalkalmasabb, így a ráhelyezett koax sugárzóval gyakorlatban egy egységet alkot mind látványában, mind hangképben. Használatával pont abban az alsó 4 oktávnyi hangterjedelemben kapunk érthetőbb frekvenciákat, amik a szabadon álló sugárzók gyengéi általában. A különleges kialakítás és a tökéletes illeszkedés kiváló irányítottságot és koherens, akusztikai élményt nyújt, természetesen DSP-vel és digitális bejárattal (AES/EBU).

A most bejelentett sugárzók természetesen mind kaphatók majd fehér színben is, sőt a 8361A és 8351B fényes fekete verzióban is rendelhető!
Konklúzióként elmondhatom, hogy a Genelec mindannyiunk előtt jár és amikor azt gondoljuk, hogy adott technológia már nincs hova fejlődjön, mindig rácáfolnak. Lehet, hogy nem járunk eleget a természetbe? Bár ezt attól függetlenül is csak javallani tudom, milyen hangsugárzókat részesítünk előnyben!

Gergics Attila

www.audmax.hu


2019. szeptember 13. 13:51

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA