MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

És eljöve a messiás!

Történt pedig, hogy az Úr 2020. évében május havának elején végre értelmet nyert, hogy miért is van a Symetrix RADIUS NX hátlapján az USB HOST csatlakozó. Igen-igen az, amit eddig csak „for future purpose” jelzővel illettünk, most valóság lett.

Symetrix Composer 7.3
A COMPOSER 7.3 megérkezésével a RADIUS NX széria tagjai és (csak azok) alkalmasakká váltak 8 csatorna egyidejű rögzítésére külső médiára. Egyelőre csak a recording modul elérhető az eszköztárban, de sokat sejtet, hogy a fő menüpont neve Recording & Playback. Tehát a következő frissítés tartalmazni fogja már a lejátszást is. Most sem kell aggódni, a felvett anyag nem egy WOM (Write Only Memory) tárolóra kerül, hiszen távolról is elérhető FTP kliensen keresztül.
De nézzük sorjában milyen újdonságokat tartalmaz a COMPOSER 7.3

Recording Modul:
Szabadon konfigurálható modul 1- 8 csatorna felvételére. Csak a RADIUS NX szériánál elérhető. Egyidőben maximum 8 csatorna felvételére van lehetőség WAV formátumban. Számos opciót állíthatunk be a mintavételezési frekvenciától egészen az FTP kiszolgáló beállításig. Lehetőségünk van annak kiválasztására, hogy a 8 csatorna felvétele egy multichannel fájlba, vagy 8 különálló wav fájba kerüljön.
A Recording modul állapotát az előlapi kijelzőn is figyelemmel kísérhetjük, de lehetőségünk van a modul bármelyik elemét vagy akár az egész modult megjeleníteni a SymVue intuitív felületén, ahonnan aztán a CONTROL SERVER segítségével bármilyen böngészőben teljes funkcionalitással kezelhetjük.

W szériás fali vezérlők
A Symetrix új fali vezérlőcsaláddal jelentkezett, amelynek három tagja US és EU méretben is elérhető fekete és fehér színben egyaránt.
Ez a vezérlőcsalád már nem a megszokott RS485 ARC hálózaton keresztül kapcsolódik, hanem egy önálló PoE táplált egységként saját IP címmel az Ethernet hálózaton keresztül. Igy ezeket használva nincs szükség dedikált kábelezésre, akár a meglévő informatikai hálózatot is használhatjuk távvezérlésre.

A W1 panel egy nyomógombos encoder és egy OLED kijelző kombinációja.
A W2 panel 4 programozható nyomógombot tartalmaz a hozzájuk csatlakozó OLED kijelző sávokkal.
A W3 panel a két előző kombinációja.
Mindegyik encoder és nyomógomb tetszőleges paraméter állítására programozható a kijelzőn megjelenő információk szintén testre szabhatóak. A legjobb, hogy létezik szimulációs mód, ahol offline is ellenőrizhető a működés.

Intelligens modulok
Az intelligens modulok segítségével teljeskörűen vezérelhetjük azoknak a szerencsés gyártóknak az eszközeit, amelyek bekerültek a listába. A klub még nagyon exkluzív, de a későbbiekben Symetrix honlapjáról import funkció segítségével további eszközöket lehet telepíteni anélkül, hogy meg kellene várni a COMPOSER újabb verziójának megjelenését.

Az intelligens moduloknak köszönhetően nincs szükség további szoftverek használatára. Közvetlenül a Design nézetből kezelhetjük az eszközöket paramétereit, és akár távvezérelhetjük azokat, ellentétben az eddigi statikus, csak a COMPOSER-ből elérhető beállításokkal. Nem véletlen, hogy a Symetrix I/O bővítők is megkapták a maguk intelligens moduljait.

Esemény ütemező (event scheduler)
Hiszen ez már régóta létezik, mondaná a figyelmes olvasó, és igaza van. A gond csak annyi volt ezzel, mint a DANTE csatlakozású I/O expanderekkel. Csak COMPOSER-ből lehetett elérni. Egy bonyolultabb COMPOSER Site fájlt pedig szabaddá tenni a felhasználó számára az álmoskönyvek szerint sok szitkozódást jelent. Nos tehát az új COMPOSER lehetőséget ad arra, hogy csakúgy, mint a SymVuE esetén, az esemény ütemezőt is exportálhassuk a CONTROL SERVER-be. Ettől kezdve tehát nem csak a grafikus kezelőfelületet, hanem az esemény ütemezőt is elérhetjük bármilyen okos eszközről, amely képes valamilyen böngészőt futtatni.

A CONTROL SERVER-nek tehát újabb funkciója született a meglévő 2 mellé. Nem akarok találgatásokba bonyolódni, de a hátlapon itt is található USB host. Esetleg innen vezérelve egy bejátszó………..?!
Az már maga a mennyország!

Timár Endre
Audmax.hu


2020. május 22. 11:49

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA