MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

EZ TÖRTÉNT A VIII. INTERTON EGYETEMEN

2019. november 13-14-én a Kelenföld Montázs Központban került megrendezésre a VIII. INTERTON Egyetem. Hangtechnikai, fénytechnikai és vizuáltechnikai előadások és kiállítás fogadta a két nap alatt érkező több, mint háromszáz érdeklődőt.

 


Életkép a VIII. INTERTON Egyetemről

Idén új helyszínnel jelentkezett az INTERTON Egyetem és a résztvevők visszajelzései alapján is kijelenthetjük, nagyon jól sikerült a debütálás. Ráadásul egy kiállítótérrel is bővült az esemény, ahol a BEAG, CLF LightingElimex Kft., Listen TechnologiesSamsung, Unique Solutions Kft. és Yamaha standjaival találkozhattak az érdeklődők.
 

Mint eddig minden évben, idén is Bogár István, az INTERTON Group marketing menedzsere konferálta a rendezvényt. Elsőként Balogh Gézát, az INTERTON Group ügyvezető igazgatóját kérte fel, mondja el köszöntő beszédét. A köszöntőből megtudhattuk, hogy az INTERTON Egyetem fő célja a tudásmegosztás, hiszen az INTERTON Group számára sokkal egyszerűbb a közös munka olyan partnerekkel és versenytársakkal, akik jártasak ezekben a technológiákban. Fontos, hogy nem „észosztásról” van szó, hanem az INTERTON Group-nál található tapasztalatok megosztásáról és ez fordított irányban is igaz, mi is szívesen tanulunk a résztvevőktől.


"Stadionhangosítás akkor és most" - Dr. Balogh Géza és ifj. Balogh Géza
 

Ezután a nyitóelőadás következett „Stadionhangosítás akkor és most” címmel. Az akkor részben Dr. Balogh Géza az 1980-as moszkvai olimpia egyik kultikus helyszínét, a Luzsnyiki Stadiont mutatta be szakmai szemmel, - hiszen az akusztikai tervezés vezetését ő végezte a BEAG színeiben-, a most részben pedig Balogh Géza a nemrég átadott Puskás Ferenc Stadiont mutatta be hasonló szempontok alapján, hiszen az audiovizuális rendszer tervezését és telepítését az INTERTON Group végezte, így minden műszaki információ a rendelkezésünkre áll. Zseniálisan adták egymásnak a labdát, így rendkívül érdekes volt látni az akkor és most részt szempontonként váltva az időben.
 


Balogh Tibor - Holografika Kft.
 
Ezt követően „3D fénytér megjelenítés” címmel Balogh Tibor tartott előadást a Holografika Kft. képviseletében. Egészen elképesztő volt látni, hol tart ez a technológia és hogy sokkal több dolog létezik ebben a szférában, mint ami közismert. Büszkeség volt látni, hogy ennek a fejlődésnek egy magyar cég is szerves része.

A hosszú ebédszünetben a catering a kiállítótérben várta a résztvevőket, így remek alkalom volt ez a szakmai beszélgetésekre, ismerkedésre.
 

Fürjes Andor az Elimex Kft. képviseletében
 
A délutánt az Elimex Kft. képviseletében Fürjes Andor független szakértő nyitotta a „Mérés és ami mögötte van” című előadással. Az előadáson az NTI Audio XL2 Audio Tester segítségével mutatta be a beszédérthetőség és a beszédérthetőséghez kapcsolódó mérési eljárásokat. Külön öröm, hogy egy rövid gyakorlati bemutatót is láthattunk és hallhattunk.

 
 
Schmid András - Christie Cinema EMEA
 
Majd a Christie képviseletében Schmid Andrásé volt a színpad, aki „Vetítés akkor és most - The LASER Experience” címmel tartott előadást. Gyártók, integrátorok, világhírű művészek és tartalomkészítők eddigi tapasztalataira alapozva az előadás rámutatott, hogy a lámpát alkalmazó projektorok helyett a a lézer-foszfor és RGB-lézer vetítők veszik át a terepet és a vetítéstechnika csúcsa a mozikban található meg.
 
 
Dr. Huszty Csaba - Entel Kft.
 
Ezután Dr. Huszty Csaba „Hangversenytermek és operaházak akkor és most” címmel tartott előadást. Az akusztika témakörében nem mindig egyszerű közérthetően átadni az információt, ám ez az előadás rendkívül szemléletes módon mutatott rá a sarokpontokra. Ezzel az előadással zártuk az első napot.
 

Pálfi József "Spulni" - MPRT
 
Másnap örömmel tapasztaltuk, hogy rengeteg új résztvevő is csatlakozott a rendezvényhez. Mivel Pálfi József „Spulni” és Fekete Gábor „G” jelezte, hogy valószínűleg nem férnek bele az előre meghatározott egy órás időtartamba, a köszöntő is rövidebbre nyúlt és máris elkezdődött a „Koncerthangosítás akkor és most” című előadás. Az első etapban „Spulni” mutatta be a pár tíz éve használt koncerttechnikát, fejlődéstörténetet, illetve az Omega által is használt rendszereket.
 

Fekete Gábor "G" - MPRT
 
Ezután „G” következett a „most” résszel. Az aktualitás és a nagy érdeklődés miatt döntően az Arénában megrendezett 2019. november 8-ai Omega koncertről beszélt, ahol a koncert kezdete után nem egészen négy perccel elhallgatott a PA. Elmondta, hogy a Dante rendszer és a Yamaha PM7 keverőpult egy pillanatra sem állt meg, egyszerűen pár perccel a koncert kezdete után egy egyelőre nem ismert hiba miatt egyszer csak elhallgattak a hangszerek. Mivel az volt a cél, hogy a koncert minél előbb folytatódjon, így a hibakeresés helyett azonnal megkezdték az átállást a tartalék keverőpultra (Yamaha QL5) és 16 perc elteltével folytatódhatott a koncert.
 

Varga Ferenc - NUTLER Hungary Kft.
 
Rövid szünet után a „Múzeumok akkor és most, avagy van-e a fekete-fehér kép mögött 3D, színes világ?” című előadással folytattuk. Varga Ferenc a NUTLER Hungary Kft. képviseletében mutatta be, milyen lehetőségei vannak egy múzeumnak és a hasonló létesítményeknek akkor, ha a ma elérhető audiovizuális technológiát alkalmazzák. Kijelenthetjük, hogy alapjaiban változik az élmény, nagyon jó hazai példa volt erre a kiskőrösi János Vitéz Látogatóközpont.
 

Fabrice Gosnet - Luminex
 
Ezután külföldi előadó következett, Fabrice Gosnet a Luminex képviseletében, aki már korábban is szerepelt előadóként INTERTON Egyetem rendezvényen. Az idei egyik előadásának címe „A világításvezérlés következő szintje – LumiNode” volt. Mit tegyünk, ha különféle világítási vezérlő protokollokat kell a hálózaton átirányítani, vagy csatorna szinten komplex redundáns műveleteket létrehozni? A LumiNode egyedülálló processzálási-koncepcióval rendelkezik, így ezek mellett sok más kérdésre is választ kaptunk a Fabrice-tól megszokott humoros, ugyanakkor rendkívül szakmai előadásmódban.
 

Bogár István - INTERTON Group
 
Következett az „Interaktív óra”, melynek keretében az előadótérben Bogár István (INTERTON Group) és Major Szabolcs (INTERTON Group) mutatta be a QSC CP12, K12.2, KS112 és KS118 aktív hangsugárzókat, az előadótérben pedig Fekete Gábor „G” a Yamaha RIVAGE PM7 digitális keverőpultot.

A záróelőadást „Új hangélmény IP-n keresztül - AVB / Milan” címmel szintén Fabrice Gosnet tartotta a Luminex képviseletében. Az IP alapú audio hangzás szempontjából sokféle megoldás vagy protokoll érhető el a piacon. Az AVB / MILAN egyéni kialakításának köszönhetően jelentős különbségekkel bír a meglévő megoldásokhoz képest, valamint olyan innovációkat tudhat magáénak, mint például stream-foglalás vagy a determinisztikus késleltetés. Többek között erről is részletesen hallhattak a résztvevők.

A külföldi előadó esetében szinkrontolmácsot és tolmácsrendszert használtunk, így megmaradt a folytonosság és bőven maradt idő a kérdésekre is.

 

 
VIII. INTERTON Egyetem kiállító-tér
 

 

 

 A kiállításról:

Idén első alkalommal külön kiállítótérrel jelentkezett az INTERTON Egyetem, ahol az INTERTON Group által képviselt gyártók standjai mellett partner cégeink is bemutatkoztak.
 

A világ első kommentátori pultja a BEAG standon
 
A kiállítótérbe lépve BEAG (Budapesti Elektroakusztikai Gyár) stand fogadta az érdeklődőket Rozgonyi András kollégánkkal, aki szerelésvezetőként vett részt az 1980-as moszkvai olimpián a BEAG színeiben. Itt látható volt többek között a világ első kommentátori pultja is, melyet a BEAG fejlesztett! Ezúton is köszönet Kun Lászlónak és a BEAG múzeumnak!
 

Samsung stand - 55"-os Flip2.0 eszköz
 
A Samsung standon az 55"-os Flip2.0 eszköz volt megtekinthető, ami az irodai környezetet teszi interaktívvá a touch funkcióval , és a passzív ceruzával való használattal. Továbbá 2db LED kabinet is bemutatásra került, egy 1.5mm pixel távolságú és egy 2.5mm pixel távolságú, melyeken jól látszódott, hogy retail környezetbe inkább a nagyobb, míg irodai környezetbe inkább a kisebb pixel sűrűség javasolt.
 

Elimex Kft. stand
 
Az Elimex standon az Adam Hall cég Cameo márkanéven forgalmazott nagy teljesítményű, telt színekre képes, halogénlámpák fénykioltását szimuláló színházi lámpáit és a liechtensteini NTI Audio AG analóg audio/akusztikai analizátorát és kiegészítőit lehetett megtekinteni. A telepített-, élő- és stúdióhang területén szükséges vizsgálatok és elemzések elvégzésére egyaránt használható mérési elrendezések mellett a „Mérés és ami mögötte van” című előadáson bemutatott beszédérthetőség (STI-PA) mérése a standon a gyakorlatban is kipróbálható volt.
 
 
Unique Solutions Kft. stand
 
A Unique Solutions Kft. standján a Kanadai Theatrixx cég mobil rendezvénytechnikában használatos video konverterei és extenderei kerültek bemutatásra, melyek rendkívül robusztus felépítésüknek, strapabírásuknak, és megbízhatóságuknak köszönhetően kitűnnek a piacon fellelhető termékek közül.
 
 
Yamaha RIVAGE PM7, CL3 és TF3 keverőpultok a kiállító-térben
 
Képviselt gyártóink standjain a Yamaha TF3, CL3 és RIVAGE PM7 digitális keverőpultokkal, High End Systems SolaFrame Theatre lámpával és HedgeHog 4S fénykeverővel, CLF Lighting Aorun, Orion és Yara lámpákkal, valamint Listen Technologies tour guide rendszerrel találkozhattak az érdeklődők.

A résztvevőktől, előadóktól és kiállítóktól rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptunk a rendezvénnyel kapcsolatban, ami nagy lendületet ad számunkra a folytatáshoz. Már most rengeteg ötletünk van a jövő évre így bízunk benne, hogy találkozunk a IX. INTERTON Egyetemen is! Aki ott lesz, ott lesz.

A rendezvényen készült fotók ide kattintva tekinthetők meg.

2019. november 21. 14:59

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA