MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Hangszigetelési megoldások zenészek, zenei producerek részére

Az utóbbi években a stúdiók kialakításához szükséges műszaki cikkek egyre több zenész számára elérhető árfekvésbe kerültek, így lehetővé vált a házistúdiók, házi próbatermek kialakítása társasházi vagy panellakásokban is. A probléma immár nem a megfelelő készülékek megvásárlása, hanem az, hogyan zenéljünk, keverjünk, alkossunk a szomszédok zavarása nélkül. 

A Wolf Bavaria Magyarország- Hang és Tűz Kft. nagy tapasztalattal rendelkezik a lakásokban, lakóingatlanokban vagy társasházi üzlethelyiségekben kialakított zenei célú szobák hangszigetelésével kapcsolatban.

Mivel az ingatlanárak az egekbe szöktek, nem mindegy, hogy egy hatékony szigetelést milyen rétegvastagságban építünk meg. A cég terméke, a Construma 2018 díjas PhoneStar Csendlap 9, 10, 12, 5, illetve 15mm-ben elképesztően magas, akár 42dB- es laboratóriumi hanggátlási értéket is elér (PhoneStar Plus Tri). A város 40-60dB-es zaját jótékonyan elfedi, ha halkabb akusztikus hangszerekkel gyakorlunk, de ha felvétel készítése is a cél vagy éjszaka szeretnénk dolgozni, akkor mindenképp hangszigetelnünk kell és az ablakot sem nyithatjuk ki, sőt, azok hangszigetelését is meg kell oldani.

Nézzünk milyen megoldások, rétegrendek jöhetnek szóba!

Ha egyáltalán nincs pénzünk és alapvetően jó a lakás hangszigetelése, mert vastagok a falak és megfelelő, úsztatott technológiával vannak a födémek beépítve, akkor Rigips Acoustic Blue gipszkarton és ásványgyapot segítségével pár decibeles csillapítást lehet elérni, nem túl vékony, 10-12cm- es rétegvastagságban. Bár ez egy olcsó megoldás, de ha mélyebb frekvenciás lesugárzás is van a szobában, akkor a gipszkarton saját rezonanciája, döngése miatt problémákat tapasztalhatunk.

Ha csak pár centiméter hely áll rendelkezésünkre és ilyen vastagságban kell megoldani a hangszigetelést, akkor a PhoneStar 9, 10, 12,5, illetve 15 mm-es lapok Herkules üvegszálas, hanggátló dübelek felhasználásával kivitelezett direkt rögzítéses módszerrel már 21-22 mm-ben nagyobb hanggátlást tudunk elérni, mint a fent említett egyszerűbb gipszkartonos megoldással. Természetesen a rétegek duplázásával, melyek között viszkóelasztikus ragasztó gondoskodik a rugalmas kötésről, tovább emelhetjük a csillapítás mértékét.

A legjobb megoldás az előtétfalas rendszer, ahol a klasszikus tömeg-rugó-tömeg elv érvényesül.
Az egyik tömeg a már meglévő fal, a rugó a födémekhez elasztikusan rögzített acélszerkezetbe helyezett üveggyapot, amely azért is szükséges, hogy az üreg kitöltésével csökkenjen annak akusztikai rezonanciája, a másik tömeg a nagy testtömegű PhoneStar Csendlap (PhoneStar PLUS TRI), amely már önmagában, burkolat és segédanyagok súlya nélkül, négyzetméterenként akár 29 kg-ot is jelenthet! Képzeljük el, hogy ez az anyag két rétegben rakva egy 5m hosszú, 2,65m belmagasságú, 14m2 körüli falon burkolattal együtt közel egy tonnás tömeget lesz!

Ha rendelkezésre áll nagyobb tér, ahol kisebb feljátszót vagy control roomot szeretnénk leválasztani, akkor csakis a PhoneStar Csendlappal burkolt önálló falak jöhetnek szóba.

Az önálló falakkal akár 64dB feletti csillapítás is elérhető, amely vastagságát, szerelhetőségét, hanggátló képességét tekintve messze felülmúlja a hagyományos falazóelemekből épített falakat.
A PhoneStar falak szárazépítési rendszerek, így nagyban lerövidítik a beépítési időt (nincs habarcskeverés, nincs száradási idő, stb.) és mivel a beépítő cég munkatársai a takarítást is elvégzik, nem kell a vakolatot, habarcsdarabokat napokig kaparni az aljzatról. Természetesen megfelelő minőségű nyílászárókról és szellőztetésről, klíma beépítéséről is gondoskodni kell, mivel ezek nagyban meghatározzák a terem igazi használhatóságát, komfortját.

Ha a stúdió, illetve próbaterem alatt is laknak szomszédok, akkor mindenképp érdemes a padlót is hangszigetelni, mivel a dob és basszuserősítők hangja lefelé is erősen terjed. A legalább 10mm-es PhoneStar Csendlapokkal gyorsan lehet dolgozni padlón is. Csak egy sík felületre van szükségünk, amire lefektetünk egy akusztikai szőnyeget, arra lerakjuk a PhoneStar lapokat, melyek éleiknél viszkóelesztikus ragasztóval vannak ellátva és erre minden különösebb probléma nélkül rakhatunk melegburkolatot. Hidegburkolat lerakása egy univerzális rendszerzáró elem lerakása után lehetséges, de a járólapokat erős hangvisszaverő képességük miatt zenei felhasználású termekbe nem ajánljuk.

Amennyiben nagyon rossz a falak hanggátló képessége és például egy lakótelepi szobában szeretnénk zenélni, vagy hangfelvételeket készíteni, akkor érdemes úgynevezett csendszobában gondolkodni, ahol a szoba összes szabad felülete el van látva egymásba átvezetett hanggátló rétegrendekkel. Ez gyakorlatilag olyan, mint a klasszikus, “szoba a szobában” elven épített stúdiók, amelyeket természetesen már előre így terveznek meg az építészek, akusztikai mérnökök. Ez a fajta megoldás utólagos hangszigetelésnél hatékonyan, gyorsan, rentábilisan csak a PhoneStar rendszerekkel oldható meg.

Bármilyen hanggátlási megoldásra van szükség, attól függetlenül, hogy megbízást adunk a kivitelezésre vagy saját magunk akarjuk megépíteni, mindenképp kérjünk ingyenes szaktanácsadást, mert a szakszerűtlenül megépített hanggátló rendszerek kerülnek igazán sokba és minden zenei felhasználású szoba hanggátló rendszerét az igények és lehetőségek alapján egyedi tervezéssel kell létrehozni. Ha elkészült a hanggátló rendszer, (amelyben természetesen el lehet vezetni a kábelezést is), minden esetben gondoskodni kell a megfelelő akusztikai környezet kialakításáról. Leginkább a basszusfrekvenciák kezelésére fordítsunk figyelmet és lássuk el a szobát megfelelő mélyhang csillapítással.

A PhoneStar termékekről a www.hangestuz.hu oldalon olvashatnak bővebben, ahol kapcsolatba léphetnek a céggel, árajánlatot és szaktanácsadást is kérhetnek!

www.hangestuz.hu


 

2018. május 22. 15:11

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA