MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Huszon-hetedhét országra szóló

Beszámoló a XXVII. Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor első napjáról, 2020. július 20. Hétfő

Minden nehezítő körülmény ellenére, végre megrendezésre kerülhetett a huszonhetedik Gitármánia Tábor is, a jól megszokott helyen, a szolnoki Tiszaliget Turisztikai Központban, s talán éppen ezért, idén is teltházzal nyitott a rendezvény.

Rég nem látott ismerősök, barátok, s persze rengeteg új arc, zenére, tudásra szomjazó fiatal és idősebb vette birtokba a Tiszaliget létesítményeit, hogy egy hétre ismét megtöltse azt muzsikával és lelkesedéssel. Miután mindenki befutott, s megtörtént a regisztráció – orvosi igazolás vagy a helyszínen kitöltött egészségügyi nyilatkozat átadásával kezdhette meg minden kis- és nagykorú a táborozást - Andrásik Remo főszervező eligazítást tartott a központi rendezvénysátorban, s bemutatott néhány fontos embert, kihez bárki és bármikor fordulhat a hét folyamán, s felhívta a figyelmet a tábor biztonsági és egészségügyi házirendjére, melynek szigorú betartatása idén talán még fontosabb, mint eddig bármikor.

A megnyitó után már hagyományosan, Hermann János hangtechnikai alapismeretekkel látta el az érdeklődőket a tradicionális Fa 10 immár új helyre költözött épületében – a huzatos, régi faházat egy modern sátor váltotta fel – míg Várallyay Benedek a társalgóban rock- és elektronikus zenei hangszerelés workshopján a film- és könnyűzene eszköztárában bevethető hagyományos és avantgárd formai elemeket mutatta be, miután helyre tette az ezzel kapcsolatos, alapvető elméleti fogalmakat. Emberünk jazz gitár szakon végezte a konzervatóriumot, jelenleg alkalmazott zeneszerzést tanul a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, filmzenéi közül be is mutatott egyet.

Bednár Tibor András az 1-es előadóban gyönyörű dallamokat és szomorú történeteket hozott nekünk, avagy Tom Waits dalait interpretálta magyarul, s azon is végigvezetett minket, hogyan fordítsunk magyarra dalszövegeket. Brucker Bence és Varga Gergő a főépület 27-es termében arról mesélt, hogyan találhatjuk meg az új technológiák segítségével azt a bizonyos gitárhangot, mely a fejünkben szól, s minden gitárosra éppoly egyedi módon jellemző, mint a foglenyomat. Őket Romhányi Áron követte ugyanott: „Billentyűszóló! - Oké, de mit játsszak?” felkiáltással, miközben a társalgóban Temesi Berci basszusgitár kurzusát élvezhettük, az újjászületett Fa 10-ben pedig Mohai Tamás adott ízelítőt gazdag belső világából, s mint mindig, most is a színpadra invitálta a hallgatóság tagjait egy kis közös gitározásra. Mindenre kiterjedő elméleti és gyakorlati tudása mellett türelme és figyelmes szakmai tanácsai is a gitár egyik hazai mesterévé teszik.

Pap Dávid 'Page' dobkurzusán a főtéri nagy sátorban, a zenekarban való dobolás szakmai fogásaival ismerkedhettünk, majd megkezdődött a táborok mindenkori egyik legnépszerűbb eseménye, a táborban alakuló zenekarok összeírása.

Külön idősávot kapott a HANOSZ és a Szent György Nonprofit Kft. rendezvényipari felmérésének első szakmai vitafordulója az 1-es előadóban, „HANG-FÉNY ÉRVÉNYESÜLÉS?” címmel, mely Közép-magyarországi, Észak-alföldi Regionális bemutatóként először Balogh Ildikónak, a Szent György Nonprofit Kft. ügyvezetőjének prezentációjával kezdődött, ezt Hermann Jánosnak, a Szent György Média és Informatikai Szakgimnázium tanárának bemutatója követte a hangtechnikai tananyagfejlesztésről, majd az eddigi kutatási eredményeit vette számba Altschach László a Winwinwin Kutató és Tanácsadó Kft. ügyvezetője. A prezentációkat követően a kutatási ellenőrző kérdéseket vették számba a megjelentek, az alkalmat pedig, kötetlen szakmai kerekasztal zárta, melynek során érdemi vita bontakozott ki a rendezvényipari szféra, különböző területeinek képviselői között.

A vacsorát követően a ma már sikerrel szerepelt Várallyay Benedek zenekara, az Abigél rendhagyó zenekari foglalkozását élvezhettük a központi rendezvénysátorban, majd a büfében a szokásos Közös „most mutasd meg” +barátkozás vette kezdetét, a főépület 27-es termében pedig zenét hallgatni tanulhattunk „NE CSAK FOGYASZD! ÉRTSD IS!” felkiáltással.

Megkezdődött tehát, s örömmel nézünk az együtt töltött hétnek elébe, fiatalok és idősebbek, újak és már rutinos táborozók, s egyvalamiben biztosak lehetünk: mindannyian gazdagabban térünk majd haza ezek után…

Tisztelettel:
Illés Norbert Géza 

Képgalériák az első nap történéseiről:

https://www.facebook.com/pg/Gitarmania/photos/?tab=album&album_id=10158794170668319

https://www.facebook.com/pg/Gitarmania/photos/?tab=album&album_id=10158794186148319


2020. július 21. 11:50

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA