MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Jockey Jokers: Fejesugrás a lehetőségekbe

A miskolci zenekar rövid pályafutása alatt határozottan halad előre, és úgy tűnik, 2019 az eddigi legerősebb évük lesz. Január elején indult a Zorallal közös, harmincállomásos turnéjuk és a Sex Action előtt is felléphettek a napokban Miskolcon. Horváth Csaba énekest és Tóth András dobost kértük meg, hogy foglalják össze a csapat pályafutását.

Mikortól indult a zenekar és milyen tervekkel?

2015-ben indult a csapat, azóta történt két tagcsere, egy gitáros és egy basszusgitáros poszton. A mostani felállásban, körülbelül egy éve van együtt a brigád és hál’ Istennek, jól muzsikálunk, mármint, hogy jól működik ez a felállás, reméljük ez így is marad sokáig! Alapjáraton, ilyen mocskos rock and rollnak – dirty rock- indult az egész, most egy kicsit változóban vagyunk, én azt mondom, hogy előnyünkre. Egy kicsit átmentünk ebből a dirty rockból egy komplexebb irányba, ilyen nótákat írunk és erősebbek lettünk. Tehát keményebb lett a zene.

Érettebbek lettetek?

Igen, mint csapat is érettebbek lettünk, és ez már a mostani felállásnak köszönhető. De zeneileg is sokkal erősebbek lettünk! Nem távolodtunk el a mocskos rock and rolltól, viszont már használunk metálosabb elemeket is a zenében, ezzel szemben még dallamosabbak lettek a refrénjeink. És hangulatos a muzsika, nagyon jó gitárharmóniák kerültek az újabb dalokba.

Alakuláskor mindenki miskolci volt, de azóta voltak, vannak kitérők… 

Patriknak, a gitárosunknak az első évben volt egy budapesti kitérője. Ebből adódóan elég ritkán próbáltunk, az akkori másik gitárosunk, Hagymási Dominik a Miskolci Egyetemen tanult, de nem volt miskolci. Ez sem könnyítette azért a helyzetünket, meg mikor kerestük Rózsa Adrián basszusgitáros utódját, egy ideig két beugrós basszusosunk is volt. Ideiglenesen csak így tudtuk megoldani. Később Patrik visszaköltözött Miskolcra, mostanában a Rocksuliban tanít, de közben meg én (Horváth Csaba) kezdtem Budapesten dolgozni, ez egy éve van így, de ez nem okozott gondot a zenekar életében. Gyakorlatilag, szinte minden hétvégén haza tudok jönni.

A megalakulásotok után elég hamar megvolt az első fellépés is.

Nagyon rövid időn belül jött az első fellépés. Januárban alakultunk, és áprilisban már játszottunk Miskolcon a Cornerben.

Akkor már volt annyi számotok, hogy egy komplett koncertet tudtatok adni? Nem előzenekarként…

Igen, egy önálló debüt koncert volt, de az elején inkább feldolgozásokból állt a repertoár. Aztán szépen megfordult az arány idővel, fokozatosan. Most már ott járunk, hogy gyakorlatilag kilencven százalékban saját dalokat játszunk, és csak egy-két „díszítés nóta” van a feldolgozásokból. Májusban volt a Miskolci Egyetemi Napok, ott volt a második koncertünk. Elég rövid időn belül jött a második is, ezeket beleszámolva megcsináltuk akkor az évi tizenhat bulit.

Milyen kiadványok készültek eddig?

2016-ban jött az első négyszámos demóanyagunk. Egy éves volt a zenekar, és az EP májusban jött ki négy dallal.

Meg is jelent kézzel fogható verzióban?

Igen, fizikai formátumban is van, most is nyomunk újat, hogy megy a Zorallal közös turnénk, erre visszük „mőrcs” dolgokat, CD, póló. A turnéval párhuzamosan készítjük a második demónk anyagát is, ami szintén négy számos lesz. Egy komplett albumot szerettünk volna múlt év végére, ez nem jött össze, most meg január elejétől közbejött ez a zorallos lehetőség, így le kellett mondani a teljes anyagról, most egy kis előzetest csinálunk ebből - a négy számmal. A későbbiekben, ha meglesz a teljes album, ez a négy szám ugyanúgy rá fog kerülni.

Milyen helyszíneken, rendezvényeken tudtatok eddig koncertezni?

Gyakorlatilag klubok, fesztiválok, város- és falunapok is belefértek. Amire szívesen emlékszünk vissza, az a motoros egyesületeknek a meghívása, több ízben is elhívtak minket játszani, Arnótra, Vadnára, Kazincbarcikára, Varbóra, de játszottunk a Hellness-en is Arlón.  Aztán felléptünk Tokajban, falunapon például Gácson is… Közben volt egy rádiós tehetségkutató is, amit megnyertünk!

Melyik volt ez és mikor?

Ez 2017-ben a Motoroshang rádió volt, Budapesten. Csepelen volt a döntő, akkor Som Lajos bácsi még élt. Gyakorlatilag egy demót kellett beküldeni és ezek közül válogatták ki a négy döntős zenekart. A rádió dolgozói… Som volt a zsűri elnöke, és ott a döntőben élőben hallgattak meg minket. Zenész zsűritagok voltak, tehát hozzáértő emberek. Kicsit minket is meglepett, hogy egyhangú pontozással nyertük meg a döntőt. Persze örültünk veszettül! Ezek után kicsit ritkábban koncerteztünk. A 2018-as év az egy visszafogottabb év volt, részben azért, mert elkezdtünk ráállni a lemezanyag megírásának.

A stúdiózásig is eljutottatok vagy inkább csak a dalírásig?

Egyelőre a dalírásra mentünk rá, de most meg félbe hagytuk a turné miatt. Alakul, de nem akarjuk elsietni.

Mikorra lehet kész vagy mi a terv jelenleg?

Az eredeti terv az az volt, hogy már tavaly december környékén megjelenik, de nem tudtunk olyan ütemben haladni a számírással, ahogy terveztük. Ritkábban tudtunk próbálni, ez is korlátozott minket. Nem az ötletek hiányával volt baj, hanem az idővel, az egyeztetésekkel. Végül áttettük ennek az évnek az elejére az elkészítés időpontját, de most meg jött a lehetőség, hogy a Zorall turnén - ez év elejétől- részt vegyünk, úgyhogy most megint napoljuk... Nem tudom, hogy mikor lesz belőle valami.

Majd, ha ráértek. Lusta disznók vagytok!

Egyébként, a problémát áthidalandó, szeretnénk egy a négy számos EP-t összehozni. Legalább ennyit fel tudjunk mutatni, hogy most ez van, itt tartunk. Ez már készül, én azt mondom, hogy tavaszra tervezett megjelenés az tartható lesz.

Nézzük a Zorall turnét! Gondolom, az eddigi pályafutásotok alatt ez a legkomolyabb lehetőség. Hogy keveredtetek a turnéba?

Röviden annyi a sztori, hogy Szolnokon játszottunk egy Midller nevű bandával, összecimbiztünk velük és nekik jött az a lehetőség, hogy a Zorallal turnézzanak.

Csak nem tudtak menni minden helyszínre?

Sok lett volna nekik a hatvan állomás, nem tudtak volna mindenhová eljutni. Ők egyből ránk gondoltak, hogy felajánlják ezt a lehetőséget, vagyis a felét… Természetesen egyeztettünk Zorallékkal, hogy lehet-e ilyen verzió. Nem állt senki az útjában ennek, úgyhogy utána beindultak a tárgyalások, ahol pontosítottuk a dolgot.

Ez tavaly év vége felé történt?

Ez 2018 legvégére realizálódott, december környékére, és ugye január negyedikén már kezdtük is az első állomással. Persze a lehetőség hónapokkal előtte merült föl, de mire mindent le tudtunk egyeztetni, az a turnékezdés előtt pár héttel volt.  Idén harminc fix helyszínünk van, azokat fogjuk megcsinálni, a Midller meg a másik harmincat.

Ez komoly turné akkor! Eddig mennyi ment le?

Január elején indultunk, a legelején járunk, tegnap volt a harmadik. Eddig lement Esztergom, Szeged, és most Mezőkövesd, de ugye lesz olyan hónapunk - pont most számolgattuk -, hogy március 1-től március 15-ig öt koncertünk lesz. Tehát gyakorlatilag három naponta menni fog a buli. Reméljük, bírni fogjuk!

Most meg január végére bekerültetek a Sex Action elé, egy miskolci koncertre.

Igen, neked köszönhetően! Izgalmas volt, Mezőkövesden mondtuk Szaszának (Zorall, Sex Action) tegnap, hogy holnap is találkozunk, mert mi leszünk Miskolcon az Action előtt is. A tervezett előzenekar dobosát baleset érte, így jött a felkérés, pár nappal a buli előtt. Egy ilyen lehetőséget nem szabad kihagyni. Érdekes, most úgy tűnik, mintha beindult volna a szekér, de természetesen nem szabad, hogy elbízzuk magunkat, mert ezek csak jó lehetőségek, amik jönnek most sorban. Próbáljuk fenntartani azt, hogy ne csökkenjen a zenei libidónk, muszáj tolni, most még nekünk kell belepakolni a produkcióba, aztán majd később talán tudunk valamit kivenni is. Meglátjuk. Nekünk az élő megjelenés, a koncertek a legfontosabbak!

Valami fontos még?

Írd bele, hogy ki van a fa…, hogy az emberek nem tudják megjegyezni, hogy hogy kell leírni a nevüket! „Nemdzsoninemdzsolinemdzsobi!” JOCKEY JOKERS! Mondjuk az elején még mi is eltévesztettük! Ha-ha!

PAYA


2019. február 5. 10:59

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA