MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Kemper Profiler Stage - „Lökjétek a padlóla, de dulván!”

A Kemper Profiler fej 2011-es megjelenése forradalmi újításnak számított a gitárosok világában. Ez volt ugyanis az első komoly eszköz, ami lehetővé tette, hogy otthon digitális formában mintát vegyünk saját gitáros összeállításunkról (pedálok, erősítő, hangfal), vagy egyszerűen letöltsünk a Kemper oldaláról mások által készített erősítő profilokat és ezeket a kész sound-okat, kompakt formában felvigyük a színpadra. A sok erősítő-modellezős cucc között igazi kuriózumnak számított ez a megoldás, ami nem modellezésen, hanem az egy adott hangzásról készített pillanatfelvételen alapul.  Pár évvel később, a fej lábbal történő vezérlése végett, piacra dobták a Profiler Remote lábkapcsolót is, ami tovább fokozta a Profiler népszerűségét.

Aztán nemrégiben megjelent a várva-várt Kemper Profiler Stage, melyben integrálták a fejet és a lábkapcsolót, így most már egyetlen, kompakt eszközben elérhetővé vált a profilozás lehetősége. Ez nem csupán egy óriási kényelmi előrelépés, hanem a pénztárcánkat is kímélhetjük, mivel a Stage kedvezőbb árban hozzáférhető, mintha megvásárolnánk egy Profiler fejet és egy Remote-ot.

A Profiler Stage egy bitang strapabíró, abszolút színpadra termett, masszív fém burkolatot kapott, viszont a kis méretnek köszönhetően megmaradt a cucc mobilitása. Első ránézésre feltűnik a rengeteg kapcsoló, különböző színű gomb és LED a Stage-en. Ennek oka az, hogy segítségükkel az összes kapcsolási és vezérlési funkció elérhető a pedál kezelőfelületéről, valamint szépen átláthatók a mentett funkciók. Használat közben hamar kiderül, hogy mennyire logikus a kétsoros pedálkiosztás és milyen praktikus a dedikált TAP tempó pedál, vagy a jobb felső sarokban elhelyezett Looper és Tuner (hangoló) kapcsoló – egyébként ez utóbbi három pedál funkciója módosítható is, ha úgy kívánjuk. A Tuner és Looper pedálok alatt található 12 gomb és 10 LED, melyeknek köszönhetően gyönyörűen átlátható a gitár teljes jelútja. Az erősítő szimuláció előtt és után is négy effekt blokk található, melyek mindegyikére teljesen szabadon választhatunk effekteket – így akár két Delay is használható egyszerre. A monokróm kijelző színe az éppen szerkesztés alatt álló funkciótól függően változik, ami igazán jól jön programozás közben, továbbá a display körül elhelyezett gombok és tekerentyűk segítségével pillanat alatt elvégezhetjük a kívánt beállításokat. Elérhető egy Rig Manager desktop szoftver is a Stage-hez, amelyhez USB-n keresztül kapcsolódhatunk és így számítógépen rendezhetjük át saját Patch-einket, vagy a letöltött Rig-eket. Hogy mik is azok a Rigek? Erről is hamarosan szót ejtünk, de először nézzünk rá a Stage hátoldalára.

A hátlapon található egy gitár bemenet, két SEND / sztereó RETURN effekt loop külső pedálok bekötésére, Main kimenet XLR és jack verzióban egyaránt, valamint sztereó monitor kimenet a színpadi monitorozáshoz (ez utóbbi esetében a hangfal szimulátor ki is kapcsolható, amennyiben gitárerősítőt használunk monitorként). Rendelkezésünkre áll S/PDIF digitális ki/bemenet is, és összesen 4 expression (vagy kontrol) pedál aljzat, MIDI be/kimenet, két USB aljzat - egy computer port a számítógépes csatlakozáshoz és egy stick aljzat, melyen keresztül pendrive-ra készíthetünk backup-ot a beállításainkról -, valamint fejhallgató kimenet is elérhető. Így akár stúdióban, akár színpadi körülmények között, semmiben nem szenvedünk hiányt.

No és akkor essék szó a Rig-ekről. A Kemper Profiler Stage-ben az erősítő, effekt és hangfal szimulátor beállítások úgynevezett „Rig”-ekben helyezkednek el. Dedikált gombok segítségével, kétféle működési mód közül választhatunk: az egyik a Browser (Böngésző) mód - ebben keresgélhetünk a Rig-ek között -, a másik a Performance (Előadás) mód, melyben összerendezhetjük saját beállításainkat. Összesen 125 Performance bank áll rendelkezésünkre és mindegyiken belül 5 Rig-et helyezhetünk el. Természetesen mindegyik Performance és az ezen belül található mind az öt Rig elnevezhető. Talán a legpraktikusabb módja a saját hangzásaink eltárolásának, ha a Performance neve az adott dal címe és az ezen belül található öt Rig pedig a dalon belüli zenei részekre utal (intro, verze, bridge, szóló, stb.). A Bankokat a két bankváltó kapcsolóval válthatjuk, az egyes Rig-ek az 1-5 kapcsolókkal hívhatóük elő, továbbá minden egyes Rig-en belül ki/be kapcsolhatunk négy szabadon választott effektet az I-IIII lábkapcsolók segítségével – itt az egyes effektek ki/bekapcsolt állapota szépen látható a LED-ek segítségével.

Gyárilag 280 előre betöltött Rig áll rendelkezésünkre, de a Rig Manager használatával akár 16.000 online Rig közül választhatunk.

Egy nagyon izgalmas és kreatív funkciót is elhelyeztek a Stage-ben, ami a „Morphing” névre hallgat. Ennek lényege, hogy bármelyik Rig-ben, bármelyik effekt vagy erősítő paramétert „átalakíthatjuk” játék közben. Történhet ez egy külső expression pedál segítségével, vagy az adott Righez tartozó pedállal is. Például megtehetjük, hogy az erősítő Gain paraméterét egy alacsonyabb értékről egy magasabb értékre „morfoljuk” át és ha ezt egy expression pedállal tesszük, akkor mindez fokozatosan hajtható végre. De kiválóan alkalmas ez a módszer a Delay effekt beúsztatására is. Ráadásul egyszerre több paraméter is „morfolható” – pl. a Gain és a Delay mértéke egyszerre szabályozható. Az alap-hang és az „átváltoztatott” hang állapotát jelzi a Rig pedál mellett található két darab LED. Az alsó LED az alap-hangot jelzi, a felső pedig a „morfolt” hangot.

Végül pár szó a Looper-ről. Egy dedikált kapcsoló segítségével aktiválhatjuk a Loopert, ami rendkívül egyszerűen kezelhető. Looper módban az 1-5 Rig váltó pedálok funkciója megváltozik és ettől kezdve a Looper-t üzemeltethetjük velük. A pedálok melletti ikonok alapján ez abszolút logikus és egyértelmű. Kreatív looperesek nagy örömére a felvett loopok akár visszafelé is lejátszhatók, vagy ha úgy kívánjuk le is felezhetjük a lejátszás tempóját. Nagyon nagy szórakozás!

Összességében a Kemper Profiler Stage egy kimeríthetetlen lehetőségekkel rendelkező, igazi profi megoldás színpadi gitárosok számára.

Hajdu Zoli
www.audmax.hu


 

2020. december 11. 09:52

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA