MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Klasszikus modern klasszikusok

A Cort AC160CF és AC160CFTL klasszikus gitárok.

2018 áprilisában kerül a hazai hangszerboltok gitártartóira az indonéz gyártó legújabb klasszikus elektro-akusztikus hathúrosa, a vékonyított testű AC160CFTL. Ez a már korábban is kapható, népszerű, a tanuló gitárok felső kategóriájába sorolható AC160CF modellel a felhasznált anyagok, nyak, bundozás tekintetében teljesen megegyezik, azonban az AC160CFTL az idősebb testvérénél vékonyabb, ún. Thinline Classical testet kapott. Ez a fizikai változtatás egyrészt egy karral jobban átérhető, másrészt az AC160CF-től némileg eltérő, fényesebb hangkarakterű, de tagadhatatlanul azzal rokonságban álló hangszert eredményezett. 

Az AC160CF-nél és az AC160CFTL-nél egyaránt tetten érhető, a Cortra jellemző kedvező árfekvés melletti, árkategória feletti kvalitású faanyag felhasználás, az esztétikum, és megszólalás.
A fedlapot az akusztikus gitárosok körében talán a legkedveltebb anyagból, fenyőből készítették, mely népszerűségét minden akusztikus műfajbeli hangtani univerzalitásával érdemelte ki. A hanglyuk köré az örökké divatos, minőségiség érzetet nyújtó, fa rozetta díszítés került.
A hát- és oldallap makassar ébenfa. Ez a rózsafához megjelenésében, hangjában hasonló, meleg mélytartományt és tiszta, jól artikulált magas hangokat, felharmonikusokat produkál. A makassar ében emellett kivételes megjelenést kölcsönöz. Felhasználása a hangszerek körében nem újkeletű. Gyakran alkalmazzák rózsafa helyett, akár esztétikai tuningolásra is.
A mahagóni nyak sima, fényes felülete, klasszikus ovális kialakítása könnyű, kényelmes játékot biztosít. Ez a szempont volt talán a gyártónál a legfontosabb a gitárok tervezésénél. Hiszen a AC160CF/TL célcsoportjának, a tanulóknak elsősorban a hangszer könnyed játszhatósága, kényelmessége az elsődleges.
Mindkét gitárt két sávos EQ-val ellátott, fázisfordítható, hangológépes Fishman Isys Plus elektronikával szerelték, ami hangosítási igény esetén kiváló részletességgel képes közvetíteni a klasszikus gitár jellegzetességeit és gitáros játékát a hallgatóság felé.

A rózsafa helyett

A rózsafa védelmére – is -, született nemzetközi-jogi rendelkezéseknek (CITES, IUCN) eleget téve a Cort is alternatív és a saját maga, illetve a felhasználók számára minden szempontból kielégítő, egyszerű, költséghatékony, Indonéziában őshonos fafajták felkutatásába, alkalmazásába fogott. Így lehetséges az, hogy az idősebb AC160CF modell esetében, a raktárkészleteknek köszönhetően, talán még elérhető a rózsafa fogólapos széria néhány darabja. Azonban a gyártás egy ideje merbaura állt át ennél a modellnél. Az AC160CFTL-nél pedig a kezdetektől merbaut építenek be.
2018-ig a rózsafa helyett összesen hat fogólapnak is alkalmas, ahhoz nagyon hasonló tulajdonságú fafajta található meg a Cort hangszereiben.
További, ide vágó érdekesség, hogy az AC160CF és az AC160CFTL esetében a hát- és oldallap is makassar ébenből készül, ami szintén alkalmas -és más típusoknál használják is-, fogólap készítésre.


A merbauról:
Indonéziában is honos, vöröses barna, sötét barna, sárga ásványi anyag lerakódásos, a rózsafánál némileg könnyebb, szárítás után 800-850 kg/m3 tömegű, durva egyenes és kevés szálfordulásos erezettel rendelkező, kis zsugorodású, nagy nyomó- és hajlítószilárdságú, jó kopásállóságú, könnyen megmunkálható fa.

A makassar ébenről:
Indonéziában is honos, a merbaunál nehezebb, sűrűbb, szárítás után 1120 kg/m3 tömegű, kemény, tömör szerkezetű, fekete vagy sötét színű fa. Nagy sűrűségű, szerkezete viszonylag homogén, pórusai kicsik vagy közepesek, finom egységes szerkezet jellemzi. Sokféle színe lehet, a leggyakoribb a szürkés rózsaszín. Minden szempontból rendkívül tartós anyag. Száradás közben erősen zsugorodik, ez keménysége miatt repedéseket okozhat. Nehezen megmunkálható, de jól ragasztható.


A Cort AC160CF-NAT specifikációja:

Forma: klasszikus
Tető: fenyő
Hát-és oldallap: makassar ébenfa
Nyak: mahagóni, klasszikus ovális
Menzúra: 25.6" (650mm), 19 bund
Binding: fekete
Fogólap: rózsafa vagy merbau, 52mm a nyeregnél
Pozíciójelölő: fehér pont
Rozetta: klasszikus
Híd: rózsafa /klasszikus
Merevítés: hagyományos legyező alakban
Elektronika: Fishman Isys Plus
Cutaway: Igen
Kulcsok: klasszikus, krómozott kulcsok barna gombbal
Húrok: D'Addario EXP46N Pro Arte Hard Tension 
Lakkozás: magasfényű
Szín: natúr (NAT: Natural)


A Cort AC160CFTL specifikációja

Forma: vékonyított klasszikus (Thinline Classical)
Hát-és oldallap:  makassar ébenfa
Nyak: mahagóni
Menzúra: 25.6" (650mm), 19 bund
Binding: fekete
Fogólap: merbau, 52mm a nyeregnél
Pozíciójelölő: fehér pont
Rozetta: klasszikus
Híd: merbau
Merevítés: hagyományos legyező alakban
Elektronika: Fishman Isys Plus
Cutaway: igen
Kulcsok: klasszikus, nyitott
Húrok: Savarez Crystal Corum
Szín: természetes fényes

Mindkét modell ajánlott fogyasztói ára 79.900 forint, ami első hangszer vásárlásakor kissé soknak tűnhet, azonban ha gyönyörű, örök, minden későbbiekben felmerülő igényünket kielégítő gitárt szeretnénk magunkénak tudni, érdemes ezen modelleket is számításba vennünk.

Tari Botond
http://www.forte-music.hu
http://www.cortguitars.com
https://www.iucn.org/
http://www.cites.hu/cites.html


 

2018. március 4. 14:20

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA