MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 15. hét megjelenései

Eklektikus dalok, lemezek rázták fel az év tizenötödik hetét. Új albummal jelentkezett például a Punnany Massif, valamint Chris Villon.

RÚZSA MAGDI – ELMEGYEK
Rúzsa Magdi legutóbb olyan dalokkal lepte meg közönségét, mint az „Olé”, vagy éppen a „Könnyű álmot hozzon az éj”. Időnként magad mögött hagynál embereket? Akkor az énekesnő új száma pontosan neked szól. Az „Elmegyek” megalkotásában Szakos Krisztián támogatta Magdit. A klipről pedig annyit, hogy kísértetiesen hasonlít Horányi Juli „Sebzetten” anyagához.


PUNNANY MASSIF – FEL NEM
Hét év után megérkezett a Punnany Massif legújabb, tizennyolc számos lemeze, amelyen a csapat olyan témákkal foglalkozik, mint a felnőtté válás, a felelősségvállalás, a lázadás és a megnyugvás.

"Ez a lemez mind formailag, mind tartalmilag egy klasszikus értelemben vett LP. Ma már nincsen szükség arra, hogy az emberek lemezeket hallgassanak, trekkekben hiszünk, és ez jó is így. Ellenben érezhető, hogy ezáltal az “egy bázisú” gondolatok replikálódnak a zenében, főleg hangszerelésben. Én személy szerint mindig is szerettem végighallgatni egy anyagot egy teljes gondolatcsokorral. A Blackstar lemeztől a Pink Floyd Dark Side of the Moon-on át az Air Moon Safari-ig széles a paletta. A lényeg, hogy elvarázsoljon, változatos legyen és elgondolkodtasson.” – kezdte Felcser Máté.
“Alkohol- (és egyéb) mámorban úszó, kérdőjelekkel tarkított józan valóság, korunk paradoxona, ahol a több kevesebbet szül. Mérgező múlt, egészséges jelen, ködös jövő, csöpögős magas páratartalom, mint yin és yang: a pár a tartalom. Fájdalmas felismerések, kihagyott ziccerek hídja a mába. Kevesebb frázis, bohókás önkritika, nyers igazságérzet, élni akarás, ahol egy jó csapat: munka. Számomra ezt jelenti az új lemez.” – tette hozzá Wolfie.

“Fontosnak tartottam, hogy a zenekar kiadványa és a zenekar se abba az irányba sodródjon, amit a közönség elvár, hanem önmaga formálja az ízlést, adott esetben utat mutasson, hogy lehet így is. Fontos szempont az is, hogy az idő elteltével az ember bölcsebb lesz, hangosan gondolkodik, terápiára jár, nyitogatja magát és szép lassan, de nagyon lassan meglátja, hogy hibái tömkelege másokon mutatkozik meg, magával túlságosan is elnéző. A felnőtté válás és ennek viszontagságai, a felelősségvállalás és a hajnalig üvöltözés között rekedt énem üvölt ki, lázad, nyugszik meg, tesz fel kérdéseket 61 percen át. Szerettem volna, ha az érzelmi világunk libikókája, spiráljai egyaránt hatnak a hallgatóra, ha boldogságra vágyik, vagy ha sírni támad kedve. Doór Matyi (producer) tesókámmal, Kovács Mikivel (mix) és Fenyvesi Marcival (master) kiegészülve igyekeztük a legjobban egybe passzírozni." – árulta még el Máté.


MINIMYST – TISZTA SZÍVVEL
Nemrégiben jelent meg a Minimyst magyar nyelvű EP-je, a Karton Monakó. A csapat a költészet napján pedig egy versfeldolgozással ajándékozta meg közönségét, József Attila „Tiszta szívvel” című alkotását gondolták újra.


KOCSIS PAULINA – MENNI KELL
Az egyéni boldogság fontosságára hívja fel a figyelmet újdonságában Paulina, aki videóval is megtámogatta „Menni kell” anyagát.

„Így képzelem el, amikor energiabomba robban, így érzem, amikor csak úgy belerobbanok a világba… Ezt a bepörgés érzést próbáltam összefoglalni ebben az új dalban. Nem csak a szövegben, a zene írásakor is azt próbáltuk érzékeltetni, hogy milyen az, amikor zsizsegni kezd a véred. Szeretném, ha ez a dal egyszerűen segítene mindenkinek összegyűjteni az erőt ahhoz, hogy felszívja magát és megcsinálja az olyan dolgokat is, amihez épp nincs kedve vagy csak egyszerűen nyűgös. Szeretném, hogy amikor ezt a dalt hallgatod: te is megállíthatatlannak érezd magad. Tanuljunk meg túllépni a felesleges feszültségeken. Csomó apró akadállyal találkozunk a mindennapokban, amiket addig fújunk fel, amíg hatalmasnak és megoldhatatlannak látszanak. Próbáljunk meg ilyenkor megállni és szusszanni egyet és észrevenni, hogy csak egyszerűen túl kell lendülnünk... Ezt a dalt akkor írtam, amikor egyedül voltam, és imádtam azt az időszakot is. Úgy érzem most azért is tudok ilyen szerelmes lenni, és ennyire odaadni magamat, mert hagytam időt az önismeretnek, elkezdtem tanulni az elfogadást, és magabiztosabb lettem attól, hogy láttam: egyedül is megállok a lábamon." – mondta el az énekesnő.


HEEDLESS ELEGANCE - THE WAY OF EVERY LOSS
Nem akármilyen kooperáció a Heedless Elegance friss-ropogós szerzeménye, hiszen a dalban közreműködik az ausztrál Misstiq is.

“A Libra után folytatódik a történet egy fiktív szereplő tapasztalatai alapján egy új világban, ahol új kihívások, egy új “út” mutatkozik, melynek fő feladata, hogy megtanítsa az élet körforgásának elfogadását. A történet 2 ember többszintű kapcsolatát mutatja be, amely egy tánc formájában jelenik meg. A The Way of Every Loss ennek a történetnek a 3. Tarot kártyája.” – nyilatkozta a csapat.


CHRIS VILLON, WATA- HAT HAPPENS AFTER MIDNIGHT?
Nagyot dobbantott együtt Chris Villon, valamint WaTa. Ugyanis a hajnalba nyúló, mámoros bulik világát elevenítik meg tíz számos albumukon, amelyen berlini, bécsi, új-zélandi/amerikai, floridai, prágai kollabokkal is találkozhatunk.

„Úgy látom, nem kap elég figyelmet a közép-európai szcéna és szerintem sokkal többre hivatott, pláne keverni a nyelveket, szerintem egy érdekes és mára befogadható dolog” – emelte ki Chris Villon. „Amit nagyon szeretek ebben a projektben, hogy Zsombi iszonyat nyitott stílusilag és emiatt szinte bármilyen zenei irányt ki lehet vele próbálni, és eddig minden ilyen kísérletezésből valami egészen egyedi dolog született. Szerintem nagyon színes kis anyag lett az album, és örülök, hogy amellett, hogy fülesben hallgatásra is tökéletesen alkalmas, eddigi tesztek alapján bulikban is nagyon megindulnak rá az emberek. Kifejezetten igyekeztünk egy nemzetközi szintet és hangzást megütni, úgy érzem, sikerült is. Szeretném még hozzátenni az egész lemezhez, hogy az összes zenei ötlet és Zsombi gondolatai is csak azért tudnak ilyen szépen átjönni, mert egy vérprofi csapatnak adtuk át az anyagot befejezésre. Innen is nagy pacsi Kovács Mikinek (mixing) és Fenyvesi Marcinak (mastering), akik életre keltették az elképzeléseinket.” – tette hozzá WaTa.


HÁRSHÁZI SZABI – REJTÉLY 
„9 hónappal a megjelenés után is még vissza-vissza térek az albumommal a TOP40 Album slágerlistára. Én adni szeretnék a zenéimmel. Nem érdekelnek a trendek. Olyan zenéket készítek stílusban, amiket én is hallgatok; mondanivalóban pedig csakis olyanokat éneklek, amik önazonosak. Hiszem, hogy “lassú víz partot mos…. “ – írta Hársházi Szabi egy posztjában.

Ismét felülhetünk a retro vonatra, amennyiben meghallgatjuk Szabi újdonságát, hiszen a „Rejtély”-t a 80-as évek disco-funk hangzásvilága határozza meg.


MALURIDÉ – STRONGER
Három éve alakult meg a pop, és az elektronikus zene alapjaira épülő Maluridé formáció. Munkásságukban azonban a lírikus, szövegközpontú ének szólamaikkal a klasszikus harmóniák is megjelennek. Legújabb dalukról, a „Stronger”-ről így mesélnek:

„Egy dal a lezárásról, megértésről. Nem csak a másik tetteinek okát kutatva, hanem magunkba nézve, békével, de erővel telve elbúcsúzni egy időszaktól. A dalhoz Balázs Janka Sára a.k.a. ‘jankasara’ grafikus művész készítette el a borítóképet, valamint egy rövid animációt, melyet a zene hangulata és érzelemvilága inspirált. Az animáció a természet körforgását és nyugalmát szimbolizálja., Az ebben a körben az embernek hol a helye, az egyén döntése. Minden olyan fájdalmas tapasztalat, amiről az adott pillanatban azt gondoljuk, hogy elvesz a lelkünkből, idővel és megértéssel átformálódik, megerősít bennünket”.


PRIBELSZKI, 9IN9ER – TELIBESZAROM
Curtis, Alee, valamint Hadas Alfréd után most 9in9errel alkotott együtt a friss kislemezes PRIBELSZKI.

„Volt egy féléves kihagyásom, sok volt a meló az egyéb projektjeimen, szóval kevésbé voltam motivált a stúdiózáshoz. Decemberben, amikor felszabadult az időm, lassanként megjött az ihlet és két hét alatt elkészítettem egy EP-nyi anyagot” – kezdte PRIBELSZKI. „Forgattunk klipet 9in9errel is, funfact, hogy egyikünk sem ismeri Gáspár Lacit, de annyira tetszett neki a koncepciónk, hogy beszállt a forgatásba és a dalba a felkérésünkre. A telibeszaromságot szerintem csúcsra járattuk Závodi Marcival.”- tette még hozzá.


KOLLÁNYI ZSUZSI - JÓ, HOGY ITT VAGY VELEM
Kollányi Zsuzsit legutóbb olyan dalokban hallhattuk, mint az „Elegem van”, a „Csak veled jó”, az „Az légy, aki vagy”, vagy éppen a Szolnoki Petivel közösen jegyzett „Élj”. A héten publikált „Jó, hogy itt vagy velem” tulajdonképpen a tökéletes partner melletti életről szól, amelynek megalkotásában Zsuzsit Németh Zsolt Ritmo, valamint Ferencz Péter Peet támogatta.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2023. április 23. 07:24

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA