MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 16. hét megjelenései

Eklektikus dalok rázták fel a hazai zeneipart, így valóban sokszínű lett az év tizenhatodik hete. Új anyaggal rukkolt elő többek között a The Biebers, a Pál Utca Fiúk, valamint Kállay Saunders András.

THE BIEBERS, LÁBAS VIKI – PADLÁS
A felejthetetlen, jövő nélküli szerelmekről írt közösen dalt Puskás Peti és Bánki Beni. A „Padlás”-hoz a szükséges pluszt a Margaret Island énekesnője, Lábas Viki tette hozzá.

„Ismét egy vizuális ötletre építettem az egész videót, elképzeltem, ahogyan az ágyból nézek fel a padlásra és visszanéznek rám, megelevenednek az emlékek. Igaz, nem volt rá százmillió dollárunk, hogy megvalósítsuk, de szerintem látványos lett a klip, és remélem, érdekesnek találják majd.” – kezdte Peti. „Tetszett a Padlás tematikája. Örülök, hogy ennyi év után végre együtt dolgozhattunk, a zenekaraink között mindig is volt egyfajta közösség érzés, Bálint gitározott is a The Biebersben, Kristóf pedig helyettesített koncerteken. Valahol szinte egy család vagyunk. Izgalmas utazás másokkal együtt rezegni és kipróbálni magam eltérő műfajokban, ez tart frissen. Sokszor vannak olyan megkereséseim, amelyektől egy kicsit félek, de éppen ez az izgatottság tud előrevinni. Petiékkel könnyű volt alkotni, otthonosan mozgunk a másik társaságában.” – tette hozzá Viki.


PÁL UTCAI FIÚK - A BÁL 2023
1983-ban, avagy idén 40 éve, hogy megalakult az alternatív gitárzenét fókuszba helyező Pál Utcai Fiúk zenekar.  Az idei esztendőt stúdióban indították a fiúk, két új dalt készítettek el, valamint egy 1991-es számukat is újragondolták.

“Amikor megírtam A bált a kisszobámban ülve, már akkor tudtam, hogy ez a dal működni fog. Ezt nagyon ritkán érzi az ember, alig vártam, hogy levigyem próbára, és megmutassam a többieknek! Nagyon hamar megcsináltuk és elkezdtük játszani a koncerteken. Igazam lett: nagyon jól működött. Amikor A bált írtam, abban a bizonyos kisszobában, volt a falamon egy Led Zeppelin plakát, amin a következő felirat volt: A dal ugyanaz marad. A zenekarnak majdnem 1500 koncertje volt eddig. Egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor maradt ki A bál, mióta megszületett. És hogy nem unalmas-e mindig eljátszani? De nem ám! Ahányszor énekelem, mindig 19 éves vagyok, és nézem a posztert a kisszobámban. Remek érzés!” – mondta el Leskovics Gábor Lecsó.


KÁLLAY SAUNDERS – HOMESICK
Kállay Saunders egy ideje nemzetközi szinten alkot, Európában és a balkáni régióban is rádiós sikereknek örvendenek dalai. Új megjelenése, a fülbemászó gitártémával fűszerezett R&B  anyag, a „Homesick” állandó munkatársával, anatuval és a világhírű producerrel, Dale Breckerrel közösen készült el.

„Az összes dal, amit írok, az velem történt, vagy első kézből vagy a közvetlen környezetemben tapasztaltam. A Homesick arról a lányról szól, akivel amióta nem vagyok együtt, már semmi sem ugyanolyan, mert benne találtam az otthonom. Amióta ő nincs, csak élem az életem, mosolygok kifelé, de belül szomorú vagyok, sok a kérdőjel bennem. Ott van a félelem, hogy mi van, ha úgy éli le két ember az életét, hogy habár a szívükben együtt vannak, de valójában sose lesznek egymáséi teljesen. Ez egy visszatérő témám, mert az egyik régebbi dalom, a "JULIET"-ben is megjelent már ez az érzés, amiben két ember öregkorára észreveszi, hogy egész végig csak egymást akarta.” – árulta el Andris.


CSERIPETI – A NYERTES ÉS A VESZTES
Nem ismerős CSERIPETI neve? Nem csoda, hiszen Peti a filmes világból érkezik, több, mint tíz éve dublőrként, illetve produkciós asszisztensként dolgozik a hazánkban forgó nagy hollywoodi produkciókban. A filmek mellett videoklipek készítésében is bő egy évtizede (rendezés, fényképezés, utómunka) jeleskedik. A napokban elindult saját zenei útján. Fiókjában több dal kiadásra vár, a szövegeket kizárólag CSERIPETI írja, zenei ötletei megvalósításában képzett, profi zenész barátai támogatják, többek között olyanok, mint Rónai Zsolt (gitár), vagy éppen Zsoldos Ádám (dob). Első kiadott számát a dinamikus, motivációs, sokrétű „A nyertes és a vesztes” jelenti.

„Életünkben számtalanszor találkozunk olyan akadállyal, vagy tűzünk ki olyan célt magunk elé, amelynek a leküzdéséhez, eléréséhez kitartás, a sorozatos kudarcok ellenére történő újrakezdés szükséges. Sokszor azonban félúton feladjuk, a kudarctól, vagy az ismeretlentől való félelem eltántorít, illetve az adott szituációban nem ismerjük fel, hogy mennyire közel vagyunk a célhoz. Ez mindannyiunk életére igaz, az egészen kis céloktól a hosszú távú, nagy álmokig. A dal a célokig vezető útról, a menet közben hozott döntések fontosságáról szól. A fő üzenete, hogy nem szabad megállni, menni kell előre. Nem születik senki vesztesnek vagy nyertesnek, a sorsunkat magunk alakítjuk, a sikerekért kőkeményen, kitartással dolgozni kell.” – nyilatkozta az újdonsült rapper.


SISI, LIL FRAKK – TSINGLING
Lehet szeretni, lehet utálni, de azt senki nem veheti el Sisi-től, hogy formabontó szójátékai igencsak egyediek. Április közepén megjelent első EP-je, amit egy Lil Frakkal közös videóklippel együtt tálalt.

„Az EP elkészítése egy olyan izgalmas és autentikus folyamat volt, amit valószínűleg soha nem fogok elfelejteni. Lényegében pont ezekért a pillanatokért kezdtem el tavaly zenélni. Számomra az, amikor érezhetem, hogy teljes szabadságom van a kreatív folyamatokban és már van némi szakmai rutinom is, egy olyan felbecsülhetetlen érték és kombináció, ami a végeredménytől és a hallgatóközönség reakcióitól függetlenül már önmagában is nagyon boldoggá tesz. Az egész EP célja, hogy az ember több hangulatában is tudjon mit hallgatni, mint egy kiadós vacsoránál, ami tartalmazza az előételt, a levest, a főételt és a desszertet is. És hogy egy olyan élményt adjon végigpörgetni a számokat, mintha más dimenzióba cseppennénk, sokak számára ismerős életérzésekkel. Mondanom sem kell, szó szerint az összes beatbe szerelmes vagyok és ha az embereknek is tetszeni fog, az meggy lesz a hab tetején” – mesélte Sisi.


HŰVÖS - MAGAMAT SZERETEM MÁR
11 dalos lemezzel jelentkezett a héten a Hűvös zenekar. A formáció az anyagról a „Magamat szeretem már” szerzeményt emelte ki egy szövegvideó formájában.

„Szerencsére rengeteg ötletünk van és nagyon gyorsan készülnek az újabbnál-újabb dalok. Majdnem annyi maradt a fiókban, mint amennyi felkerült a lemezre. Sokat dolgoztunk a dalokkal, a szövegekkel, a sorrenddel, hogy az egészet felhúzzuk egy általunk megálmodott kert-analógiára. Ezen a tisztáson mindenki talál magának olyat, amivel azonosulni tud. Alapvetően persze a hozzánk hasonló, önmagukat kereső fiatalok fogják talán a legjobban érteni, de azt gondolom, hogy ezek a szövegek nem csak nekik szólnak. A dalok stílusa is olyan, mint egy kert, ahol egyszerre sok különböző növény megtalálható: a britrock vaskos riffjeitől, a bedroom pop könnyed hangzásán keresztül, akár a vintage rockig. Nagyon örülünk, hogy az egyik “álomproducerünkkel”, Zwick Ábellel dolgozhattunk, aki kihozta a maximumot ezekből a dalötletekből. Már szinte mindennel megvoltunk az albummal kapcsolatban, de mégis azt éreztük, hogy mégsincs befejezve a lemez… Ekkor született meg utolsóként a „Magamat szeretem már”, ami a megfelelési kényszerek levetkőzéséről, önmagunk szeretetéről és a hibáink elfogadásáról szól. Rengeteg egyszálgitáros dalt írtam akkoriban, ez is annak készült, azonban amikor bevittem próbára rájöttünk, hogy még van valami plusz. Felgyorsítottuk, ráléptünk a torzítópedálra, elkezdtem kicsit máshogy énekelni és kész is volt. Hangzása kicsit nyersebb, punkosabb lett egy kis bedroom poppal megspékelve.”  – mondta el Vidiczki Zsombor, a zenekar énekese az új megjelenések kapcsán.


SZLIMMY, LOKI, MILLER DÁVID – ARCTÁNCOLTATÓ
Újabb befeléfordulós, önkeresős traplemezt pakolt össze Szlimmy.  Erről elsőként vizuális tartalmat a Miller Dáviddal, Lokival közös „Arctáncoltató” kapott.

„Abban az időben volt egy elég rossz blokkom, úgy éreztem, nem tudok igazi dolgokat írni, csak ködösítek, úgyhogy nagyon izgultam, mert azt éreztem, hogy ehhez a dalhoz nekem is közöm van. Remegtem, amikor először mutattam Szlimmy-nek a dalt, annyira bizonytalan voltam, hogy igazából inkább meg sem mutattam volna. De aztán azt látni, hogy ez a számára fontos dal, a lemez címadó dala, ilyen boldoggá teszi őt és ennyire tetszik neki, ott hirtelen mintha egy kis szelepen keresztül kiengedett volna belőlem egy 10kg feszültséget és szorongást. Nagyon hálás vagyok neki, hogy bízott bennem és imádom a végeredményt!” – nyilatkozta Dávid.


VOLKOVA - ÉGI GYEREK
Volkova Krisztina nemrégiben Weöres Sándor verseivel játszott, így egészültek ki azok ütősökkel, zongorával, ukulelével, baszusgitárral, gitárral.  Ennek a játéknak lett az eredménye a minap publikált „Égi gyerek”.


INTERURBAN – ZAVAROS
Egy év után lepte meg rajongóit új anyaggal az Interurban. A csapat magyar népdalokból építkezik, melyeket sötét hangulatú, disszonáns elektronikával fűszereznek meg. A friss-ropogós „Zavaros” érdekessége, hogy mezőgazdasági nagygépek munkahangjai is felcsendülnek benne. 

„Az egy éves szünetet személyes tragédia indokolta, mely után igencsak nehéz volt talpra állni. Ha ez nem is sikerült maradéktalanul, már jut figyelem a zenére, melynek első bizonyítéka a most megjelenő elektronikus átirat. Ez egy rendkívül jó dolog szerintünk, kitűnő művek látnak napvilágot. Ami minket megkülönböztet ezektől a projektektől az a zenénk intenzitása, az erőteljes, harapós elektronikus hangvétel az ő lágyabb, nőiesebb megközelítésükhöz képest.” – árulta el a csapat.


NEW FOSSILS - NEW FOSSILS
A New Fossils tagjai olyan zenekarokban játszanak, mint a Mörk, a Mordái, a Deep Glaze vagy a Laiho. A formáció most kiadta hét számos, főleg jazzel fűszerezett sokszínű, hipnotikus lemezét.

“Damjánnal a Mörkben, Marci és Pisti pedig a Laihoban játszik együtt. Varga Dani a Mordáiban játszik, de zenélünk még sok helyen együtt. Pisti velem, én Marcival, Damján Pistivel, Varga Dani Marcival stb. Lassan egy matek feladványt lehetne írni, hogy ki hány zenekarban játszik és mikor. A zenekari próbatermeink egymás mellett vannak, szóval sokszor találkozunk, és besegítünk egymásnak.” – kezdte Szabó Dániel Ferenc. “Ez a zene jó utazáshoz, álmodozáshoz, felhők nézéséhez vagy barangoláshoz, ugyanakkor nagyon sok apró részletet is tartalmaz, szóval ha figyelsz rá akkor tele van izgalmas zenei reakciókkal. “ - mondta Szabó Dániel Ferenc. “Ebben az első anyagban sokféle hangulat van, amiket szerintem az köt össze, hogy lehet rájuk mozogni, ha valaki beérzi.” - tette hozzá Gyányi Marcell.

Összeállította: Hatos Niki


2023. április 29. 06:06

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA