MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 17. hét megjelenései

Április utolsó hetében sem volt okunk unatkozni, ha a hazai zenei felhozatalt nézzük. Új dallal lepte meg közönségét a The Carbonfools, a Konyha, valamint nagylemezt készített OIEE.

THE CARBONFOOLS - GOING UNDER
A The Carbonfools srácai már most aktívabbnak ígérkeznek, mint korábban, hiszen a „Bird in a Cage” után újabb számmal rukkoltak elő, amelynek középpontjában az egyre romló mindennapok állnak.

„A Going Under a széteső világ, az azt alkotó ember földig alázott helyzetét próbálja elemezni, és megoldást találni arra, hogy hogyan tudjuk úgy navigálni az egyre romló mindennapjainkat, hogy közben megtartsuk a méltóságunkat. A dal emlékeztetni próbál, hogy nem arra született az ember, hogy sárban kúszó, szerződésesekkel leláncolt rabszolga legyen, hanem hogy van akarata és ennek hangot is adhat.” – kezdte Fóris-Ferenczi Gábor, énekes. „Egyből magával ragadott a zongorabetét karizmatikus, indulószerű ereje, amit a dalszöveg és Titusz képi ötletei tovább erősítettek. Igazából engem is meglepett, hogy a végére merre kanyarodott a dal, nem számítottam erre az elején, de nagyon örülök neki.” – tette hozzá Gulyás Barna, gitáros. „Ez megint egy olyan dal, ahol Titusz zenei producerként ki tudta hozni belőlem, belőlünk a maximumot. Szeretem, hogy szabad kezet ad a saját basszusaim megalkotásában, ugyanakkor ügyesen terelget egy olyan irányba, amit még nem ismerek, de Ő már hallja külső füllel, hogy nagyon jó lesz. Azt hiszem erre a trackre mindig büszke leszek! Eredetileg egy könnyed, humoros klipet szerettünk volna, de egy baki folytán újra kellett tervezni az egészet. Így végül egy igazi szabadsághimnusz lett belőle. Nincsenek véletlenek…” – csatlakozott Miklós Milán, basszusgitáros.

„Hát, nincsenek. Tudtuk, hogy ehhez a dalhoz mindenképpen szeretnénk klipet, és már rég készült olyan anyagunk, amiben maga a zenekar szerepel. A koncertfelvételekhez helyszínt kerestünk, és nagy szerencsénkre gyorsan meg is találtuk (Hálás köszönetünk Horváth Ákosnak a Hunnia Art Bisztró rendelkezésünkre bocsátásáért!). Az eredeti koncepció szerint, a zenélős képek mellé kitaláltunk egy történetszálat a Gábor főszereplésével, amiben utcai prófétaként járja a várost és próbálja figyelmeztetni az embereket a világ pusztulására. Érdekes reakciókkal, gyorsítós-lassítós trükkökkel dúsítva készítettük el a felvételeket, de sajnos a vágóasztalon szembesültünk vele, hogy bár nagyon klassz az anyag, mégsem tudjuk vele elérni a kívánt hatást. Sok gondolkodás és újratervezés után felmerült az ötlet, hogy generatív mesterséges intelligenciát hívnánk segítségül, mivel mostanában nagyon foglalkoztat ez az új technika. Tudom, hogy az emberek többsége úgy képzeli el, hogy beteszem a zenét, és az AI kiköpi a kész anyagot, de a valóságban, azért ez koránt sincs így. Rettentően időigényes és sokszor idegőrlő munka, mégis elképesztően izgalmas és kreatív folyamat az alkotónak. Az anyagok generálása már önmagában is egy örökkévalóságnak tűnik, hiszen csupán néhány másodperces snittek készítése is akár órákba telhet és közel 90%-uk a kukába landol. A fennmaradó, hasznosítható 10%-ot kell összefésülni szinkronba és harmóniába hozni a valós forgatott anyaggal. Hatalmas feladat, de utólag minden pillanatát megérte.” – árulta még el Titusz.


BYEALEX – CSOKKO
ByeAlex az utóbbi időben közreműködésekben gondolkodott, így hozott ki közös dalt Marics Petivel, a BSW formációval, valamint Lucával. A „Csokko” esetében kissé elrugaszkodott a tőle megszokott zenei világtól, ám a közönség erre az újdonságra is vevő, hiszen jelenleg a YouTube legfelkapottabb zeneszámát jelenti. A dal megalkotásában Somogyvári Dani (zene), a klip létrehozásában pedig Leho támogatta. 


KONYHA – HARCOSHALAK
Új szerzeményének születési helyszínén forgatott vágatlan klipet a Konyha zenekar. Szepesi Matyi ugyanis a Margit hídon írta meg a „Harcos halak” dalt, amelynek produceri teendőit Toldi Miklós látta el, a klipet pedig Lehel Olivérnek köszönhetjük.

“Ez a dal arról szól, hogy a szerelem nem egyszerű: a harcoshal ugye egyszerre a szépség és a kegyetlenség találkozásának metaforája. A dal persze nemcsak a nehézségekről szól, hanem hogy sokszor bekerülünk olyan folyamatokba-körforgásokba, hogy mi is csak nézünk - majd úgy is oldódnak meg ezek a rossz körök, hogy szinte észre sem vesszük. Egy hosszú séta alatt írtam a dal gerincét, nagyjából 12.000 lépés volt a Budai Vár tövéből Újlipótvárosig - ebből indult ki a klip koncepciója is. Eredetileg másfélszeres gyorsításban vettük fel, a képek visszalassított tempója jól illeszkedik az ember hajnali lebegős, elemelkedett hangulatához. Két hajnalt is rászántunk a forgatásra és bár a végeredmény önmagáért beszél, valószínűleg soha többet nem fogunk tudni átmenni még egyszer a Margit hídon úgy, mint előtte (nevet).” – mondta el Szepesi Matyi.


OIEE – TWO SIDES
Kocsis Bence OIEE produkciójában 2019 óta bizonyít. Nem is akárhogy, hiszen minden alkotói folyamat az övé, dalt szerez, hangszerel, énekel, klipet rendez, vizuált épít. A „Two Sides” című, életigenlő hangzásvilágú korong társproducere WaTa volt, és olyanok vendégeskednek rajta, mint Sena, M3nsa, Zahár Fanni, Horváth Hanna, Méhes Adrián, Ian O’Sullivan, Steve Dub, valamint Badfocus.

“A saját extrovertált és introvertált énem éles váltásaiból jött a Two Sides lemez, ebből fakad az is, hogy minden területen, amivel foglalkozom, valahogy ez a két véglet keveredik. De miképpen ez nehézségeket okoz, egyszersmind egy tök jó dolog is lehetne - csak meg kell tanulni elfogadni, aztán pedig használni.” – árulta el OIEE.


PETER SRÁMEK - RÉSZEGEN A LEGJÓZANABB
„A Király” filmzenei album egyik közönségkedvencéhez forgatott klipet a friss Fonogram-díjas Peter Srámek. A „Részegen a legjózanabb” szám ’80-as évek korszellemét megidéző videójában Fűzy Gábor is feltűnik, akit annak idején a népszerű Pipacs bárban a keddi napokon Jimmy helyettesített.

„Jimmy már akkor is magabiztosan hitt abban, hogy Ő bizony nagy sztár lesz.” – nyilatkozta Fűzy. „Az elmúlt időszak legkiemelkedőbb projektje volt számomra. Mind zeneileg, mind vizuálban magába szippantott. Egy letisztult világot álmodtunk meg, ami működik a dal hangulatával. A hétköznapi problémákat is próbáltuk úgy megoldani, mintha az elmében zajlana le egy steril sötét közegben. Ezzel párhuzamban szerettünk volna egy füstös bár hangulatot, ahol ezek a szálak összefutnak, és Péternek is tudunk biztosítani egy hangulatos szinkron helyszínt.” – tette hozzá a klip rendezője, Simon Dávid.


SOLYOM BERNI – SZABAD
Solyom Bernit sokan a 2022-es X-Faktor-ban ismerhettük meg, ahol ByeAlex mentrolásával egészen a győzelemig menetelt. Berni a verseny óta most jelentkezik először. A „Szabad” anyagában a fiatal lány a generációját foglalkoztató témákat sűrítette össze.
 
„Szabadságra vágyunk, úgy szeretnénk fejlődni és tanulni, hogy közben ne kelljen folyamatosan hasonlítgatunk az eredményeinket” – mondta Berni.


CSERIHANNA – KIKÖTŐ (full album)
Érzelmek és reflektív gondolatok faragták ki cserihanna első, egyedi stílusú szólóalbumát. A „KIKÖTŐ” produceri és mix-mastering teendőit Kövér Kristóf végezte.

„A KIKÖTŐ című első szólóalbumomon megpróbáltam bátran kísérletezni azzal, hogy megkeressem a legkifejezőbb stílusát, vagy tónusát a különböző érzelmi állapotoknak és gondolatoknak. Voltam konkrét és absztrakt, ironikus és komoly, mély és felszínes, dühös és kedves. A dalszerzés olyan, mint a naplóírás: néhány évvel később már úgy gondolod, hogy egy tudatlan gyerek sorait olvasod. Mégis fontos állomásai ezek az önismeretnek, ha tudod, hogy csupán egy kikötőben való szétnézés ez, az élethosszig tartó hajóutadon.” – árulta el Hanna.


GEDDO – DIRT
Súlyos beatek és a pattanásig feszülő szöveg ütközik össze az alternatív hiphopot képviselő Geddo újdonságában. A „Dirt”-ben minden van, csak finomkodás nincs. 

„Piszok jellemzi az életemet, és hogy még mindig “napról napra élek”. A mocsok és a dark vibe mindig is jellemző volt a dalaimra. A zenében éreztetem, mennyire nem érdekel semmi és senki. Mindig is azt csináltam, amit akartam, felrúgva bármilyen szabályt.” – osztotta meg gondolatait az előadó.


POLYTRIP – PÁNIK
„Lehetne rosszabb” címen kislemezzel lepte meg közönségét a Lugosi Dani vezette, ösztönös Polytrip (Székely Ádám - basszusgitár, Vicze Ákos - dob). A korong érdekessége, hogy ezúttal magyar nyelven is szólnak dalok.

„Ez a dal eléggé nehéz utat járt be. Félretettük, nem tudtuk folytatni. Kicsit nyögvenyelős volt és a végére egy furcsa ívű dal lett belőle.” – nyilatkozta Dani a „Pánik” című dal kapcsán, amelyet egy számára kedves személy pánikrohama ihletett.

Írta, összeállította: Hatos Niki


2023. május 7. 07:41

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA