MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

KLIP ÉS DALSZEMLE 2023: Íme a 22. hét megjelenései

Május utolsó hetét is lendületessé varázsolták a hazai zenei előadók. Új dallal lepte meg közönségét többek között Azahriah, a Carson Coma, a Paddy and the Rats, valamint a Kovalsky meg a vega. 

AZAHRIAH – GÁT
Kétségtelen, hogy a jelenlegi generáció egyik legfelkapottabb tehetsége Azahriah. Amellett, hogy termékeny előadóról, egy nagyon mély lélekről is beszélhetünk az ő személyében. Tiszta, egyenes gondolatok tűnnek fel újdonságában is, amelyben három nyelven is megszólal a fiatal srác. A „Gát” dalhoz Vitó Zsombor rendezett klipet.


FEDOR KYRA, VICTORO – KIJÁRAT
Fedor Kyra tehetségét sok-sok éven át vokalistaként ismerhette az élőzenét szerető nagyérdemű. Saját előadói munkásságában már megszokhattuk, hogy komoly témákat feszeget, nincs ez másként minap megjelent új dalával sem. A „Kijárat”-ban a hazánkban túlságosan gyakran előforduló öngyilkosságokat állítja fókuszba Victoro közreműködésével. A szerzeményhez Németh Kobe Dániel álmodott meg klipet.

„Amennyiben öngyilkossági gondolataid vannak, keresd fel az ingyenes, a nap 24 órájában anonim módon hívható lelki elsősegély-szolgálatot a 116-123 vagy 06-80-810-600 telefonszámon. Az ongyilkossagmegelozes.hu oldalon további információkat találsz arról, mit tudsz tenni, ha krízisben érzed magad, vagy pedig másvalaki épsége miatt aggódsz." - áll a felhívás a videó YouTube leírásában.


TAKÁCS NIKOLAS – VASÁRNAPI DAL
Takács Nikolas az elmúlt években olyan kiváló dalokkal lepte meg közönségét, mint a "Ha meggyötört a szív", a "Csendbeszéd", a "Tedd a dolgod", vagy éppen a "Telihold". Legfrissebb anyaga, a „Vasárnapi dal” zenéjét Nikolas, szövegét pedig Iván Szandra szerezte. A szerzemény témáit az otthon, a társaság, az önazonosság jelenti, amelyhez Vékony Zoli készített klipet.


KOWALSKY MEG A VEGA, HORVÁTH TAMÁS - FEHÉR HOLLÓ
Vélhetően nem vagyok egyedül, amikor azt mondom, hogy korábban sosem számítottam volna arra, hogy egyszer majd egy dalban hallhatom a Kowalsky meg a Vega zenekart, valamint Horváth Tamást. A meglepő együttműködés olyannyira sikeresnek mondható, hogy hamarosan újabb alkotások érkeznek majd.

„Régóta követem Kowa munkásságát és nagyon tisztelem, ahogyan Kowa kommunikál az emberekkel. A munka során végtelenül alázatos és tisztelettudó, valamint kompromisszumképes is, ha arról van szó. Nagyon jól éreztük magunkat a stúdióban. Beletettük a szívünket a dalba, és ez hallatszik is a végeredményen. Bízom abban, hogy nem az utolsó közös munkánk volt." – kezdte Tamás. "Ez a dal több szempontból is különleges, mert mindkét produkció kicsit a komfortzónáján kívül mozog. Szeretem, hogy Kowáék is mernek új dolgokba belevágni. Egy igazi vidám dal született, ami megfertőzheti az ember fülét és ott marad benne jó sokáig." – tette hozzá még.


CARSON COMA – FANTOM REZGÉS
Kiadó nélkül publikálta negyedik nagylemezét a Carson Coma. A 15 dalos „IV album” nem kapott önálló nevet, címet, cserébe viszont Erdős Virágtól Kollár-Klemencz Lászlón át egészen a Bëlgáig számos utalással és hivatkozással találkozhatunk rajta. Az albumot klippel karöltve adták ki a fiúk.

„A felnőtté válás is valami ilyesmi: belátni, hogy az élet nem feltétlenül a csupa mókát és kacagást jelenti, nem lehetsz mindig jófej és boldog. Ezt persze eddig is tudtuk, de csak most jutottunk el odáig, hogy majdnem egy egész lemezt szenteljünk ennek a tematikának” – kezdte Héra Barnabás. „A FANTOMREZGÉS tulajdonképpen egy üzenet saját magamnak azokra az esetekre, amikor megfeledkezem arról, hogy nem kell magamat hibáztatnom akkor, ha nincs kedvem bizonyos alkalmakkor bizonyos helyeken bizonyos emberekkel bizonyos módon önpusztítanom. A FOMO egy vissza-visszatérő gödör az életemben, amiből a legtöbbször pont a srácok rángatnak ki, így külön öröm lesz velük előadni ezt az ország különböző színpadjain. ” – tette hozzá Fekete Giorgio.


PADDY AND THE RATS – THIS IS OUR LIFE
Idén 15 éves a Paddy and the Rats munkássága, amit jubilemi Budapest Parkos bulijukon túl egy új dallal ünnepelnek a srácok. A „This Is Our Life” dalhoz Paddy rendezett klipet.

„Ez a dal a barátságról, összetartásról szól, a gyenge győzedelmeskedéséről az erős felett, és ezt szerintem a legjobban a gyerekkori barátságon keresztül lehet szemléltetni. Az egész történet egy kis mese, ahol a képzelet keveredik a valósággal. Gyermekkorban még sok játékot valósnak élünk meg, főleg, ha legjobb barátainkkal játszunk egy nyári napon a szabadban. A lényeg, hogy együtt vagyunk, és jól érezzük magunkat. Úgy ahogy azt a bandával is tettük az elmúlt 15 évben.” – árulta el a frontember.


LÓCI JÁTSZIK – SZÁNALMAS KIS DAL
A Lóci játszik sosem tartozott a tucatot nyújtó formációk közé, ez már csak a témaválasztásaikban, azok megformálásban is látszik. A „Szánalmas kis dal”-ból sem spórolták ki az önkritikát, a humort, a pikantériát. A számhoz Szalai Dani kreált szöveges videót.


SOULWAVE – MIATTAD
A Soulwave leginkább a szerelmet, a nem működő románcokat állítja fókuszba munkássága során. Ezt igazolja legújabb megjelenésük, a „Miattad” is, amelyben a régi-új sebek, a rosszul működő vonzás kapott hangsúlyt. A számhoz Jimy J Hollywood rendezett klipet.


SUGARLOAF – MINDENKI UGYANOLYAN
Mióta Muri Enikő a Sugarloaf frontasszonya, a formáció olyan dalokkal jelentkezett, mint a „Pokoljáró”, a „Fekete fehér,” a „Kötéltánc”, a „Lázadó”, vagy éppen az „Alkohol”. Tóth Szabiékat különösen zavarhatja a mai felszínes világ és a közösségi médiákon prezentált tökéletes életek párosa, hiszen visszatérő témájuk ez. A „Mindenki ugyanolyan” zenéjét, szövegét Tóth Szabi, Szűcs Norbert álmodták meg, a mixing, mastering a Northsound Stúdióban készült, a hozzá forgott klipet pedig ugyancsak Szűcs Norbert rendezte, vágta.


DÉR HENI, CRAZYBOYS, EXOTIC – TRABANT
Az Exotic formáció „Trabant” slágerét gondolta újra a Crazyboys. A srácok énekhangként a második gyermekét váró, egykoron a Sugarloafban bizonyító Dér Henire gondoltak. Heni örömmel vállalta ugyan a felkérést, de hagyta érvényesülni a fiatalokat, és csupán egy rövid, stúdióban felvett részt vállalt el a videoklipből.


THE PONTIAC – ABLAKOMBÓL
Nemsokára megjelenik a The Pontiac harmadik nagylemeze, amelyről a héten leszállítottak egy előfutárt a tagok. Az „Ablakomból” szövegét még a stúdiózás közben is formálták Kiss Petiék. A csapat közösségi média felületein visszatérő elem az erdő ábrázolása, erre feküdtek rá a számhoz forgatott egysnittes videóban is.


MALURIDÉ – SHADOWS
Ősszel jelentkezik első albumával az idei év Hangfoglaló Pályázatának támogatott előadója, az alternatív, elektronikus hangzást dream-poppal ötvöző Maluridé. A lelki játszmákban elmélyülő „Shadows” szerzeményhez Vida Benedek rendezett videót, amelyhez Kirchknopf Mátyás forgatta a felvételeket.

„Ez a dal nagyon kedves nekem. Amikor megírtam, nem voltam biztos benne, hogy ezen érzéseimet valaha is kipakolom majd a világ elé. Volt egy vízióm, hogy a még néhol félkész, sete-suta dal hova nőhet, merre teljesedhet ki, majd Zazie és Milán ismét csodát alkotott, teljes egymásra találás volt köztünk, és a dal között. Ez az a dal, amit talán a legjobban szeretek énekelni koncerten, mindig elfog valamiféle gyermeki izgatottság, hogy végre eljátszhatjuk. Ha a Maluridét egy dalban kéne bemutatni, nekem ez lenne az” – mesélte a csapat énekesnője, Júlia.


NANI ON THE RUN - RUNNING RIVER
Az idő rohanását helyezi előtérbe „Running River” számában a Nani on the run, amihez az Atelier Budapest lakás stúdiójában Fodor István cinematográfussal forgattak videót. 

„Ezt a dalt még régebben írtam, amikor az életről kezdtem el merengeni, és úgy éreztem egy bizonyos születésnap után, hogy ijesztően telnek a napok, egyre csak peregnek a homokszemcsék és fontos hogy boldogok legyünk ezalatt az idő alatt és ne a negatív gondolatok húzzanak le. Persze ennek megvalósítása nagyban múlik az illető szemléletén és hogy mennyire tudatos. A dal segítségével megpróbáltam számot vetni eddigi belső harcaimmal és lezárni azt a korszakot, hogy a továbbiakban megélhessem a jót a maga teljességében. Ettől függetlenül jó lenne az időt megállítani, úgyhogy ezt a végtelen nappal kapcsolatos vágyat fogalmazza meg a refrén utolsó két sora: '...I wish today was endless morning, but I can see the night is falling...’” – kezdte Nani. “Szerettünk volna egy kettős képi világot, egyrészt egy bensőségesebb, zongorás részt, hiszen Nani ezt a dalt kivételesen nem gitáron írta. Másrészt, mivel a zene elég sodró lendületű, ugyanakkor már-már monoton, úgy gondoltuk, hogy a négy őselem; de legfőképpen a víz elemek használatával kinyitjuk, mozgalmasabbá tesszük a klipet. Így meg tudott jelenni a videóban a “rohanó folyó” is, melyet nem tudunk megállítani, hiszen egyre csak siet a végzete felé, mint minden emberi élet.” – tették hozzá a zenekar tagjai.


SZLIMMY, STEKSZ - NEM ERESZT
Bevállalós kísérletezést jelent a GrossKidz alakulat két oszlopos tagja, Steksz és Szlimmy „Grossboy” című EP-je. A kislemezen olyan dalok kaptak helyet, mint a „Nem ereszt”, a címadó „Grossboy”, az „Elmélkedő”, a „20K”, a „Belegondoltam”, a „Vallomás, valamint a „Sprint”.  A „Nem ereszt” dalhoz klipet is publikált május végén a duó.


EX ANIMA – KÉPKOCKÁK
A tipikus nyári fröcsözős esték hangulatát idézi meg Ex Anima Hangácsi Mártonnal közös anyaga, a „Képkockák”. A dal az elektronikus guru legújabb albumán is szerepel, amelyen olyanok bizonyítanak még, mint Solére, Tolvai Reni, aZorka, YA OU és Heidi Albert.

„Úgy voltam vele, hogy „mutassuk meg a kísérletezés menetét”. Egy képet próbáltam festeni arról, hogy milyen volt ez az egész folyamat. A végeredmény pedig egy szerelmes levél lett a kreativitáshoz. De akár egy utazásnak is felfogható, amellyel miközben felfedeztem önmagamat, zeneileg is új emberré váltam. Erre utal az album címe is a ’Szorozva nullával’, ami számomra az újrakezdés, egy új kiindulópont” – mesélte Simon Miki a korong hátteréről.


HANGÁCSI MARCI – TEGNAPNAK HÁTTAL
Bárki könnyedén tud azonosulni Hangácsi Márton „Tegnapnak háttal” számával, amely szuper kis segítség lehet az emlékezésben.

„Hajlamosak vagyunk értéktelennek vélni mindent, amit a múltban elértünk és csak arra fókuszálni, ami nem sikerült. Ez a dal is egy ilyen érzelmi állapotban született, amikor egy apró szikra, néhány jó élmény elég volt ahhoz, hogy a negatív gondolatok átforduljanak és ezáltal az egész világkép pozitívvá váljon” - magyarázta Marci.


INTERURBAN – HEGYEK
2021-ben debütált első számával az elektronikus, old skool drum&bass Interurban. A csapat frontasszonya, Márta kiaknázatlan forrásként tekint a magyar népdaltárunkra, így kezdték el modern köntösbe néhányukat. Ennek a folyamatnak, munkának az egyik darabja a „Hegyek”.

„Ez a dal annyira szép és átható, hogy egyszerűen muszáj volt megcsinálni. Széleskörben ismert- talán azt is mondhatjuk, hogy kissé elcsépelt, ezért mindenképpen dukált neki az új köntös, egy saját refrénnel kiegészítve. Talán így egy kicsit meglepőre sikeredett, de mi nagyon szeretjük.” – mondta el Márti.

Összeállította, írta: Hatos Niki


2023. június 11. 06:42

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA