MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Közös koncertekhez 43 millió forint

Hatvan zenekar, közel félezer koncertre nyert támogatást az NKA Hangfoglaló Program Előzenekari Alprogramjának pályázatán. Többek között a Lóci játszik a Zaporozseccel, a Fish! a Fatal Errorral, a 30Y az IDEGEN-nel koncertezik majd 2019-ben a 43 millió forintos támogatásnak is köszönhetően.

Az Előzenekari Alprogram azzal a céllal indult 2014-ben, hogy a koncerttermek megtöltésére képes, népszerű formációk turnéikra kevésbé ismert előadókat vigyenek magukkal. Az elmúlt négy évadban közel kétezer koncert valósult meg az Alprogram négy pályázatán kiosztott, közel 250 millió forintnyi támogatás révén. A megítélt támogatást részben a főzenekar, részben a kiválasztott előzenekar használhatta fel például eszközök bérlésére, utazási költségek fedezésére vagy éppen a koncertek promóciójára. A Hangfoglaló Program Kollégiumához érkező beszámolók azt mutatták, hogy a zenekarok és menedzsmentjük körében van érdeklődés erre a pályázati formára, illetve egyre több befutott zenekar vállalkozik ennek köszönhetően egyfajta mentori feladatara is.

A Kollégium az ötödik évadra is meghirdette az Előzenekari Alprogram pályázatát, amelyre továbbra is a főzenekarok nyújthattak be pályázatot, a kiválasztott egy vagy több előzenekar megjelölésével. Ebben az évadban is feltétele maradt a sikeres pályázatnak az olyan közös koncertturnékon való részvétel, amelyeknek legalább a fele belépőjegyes programból áll. Változás volt az előző évekhez képest az elnyert támogatás felosztásának aránya az elő- és a főzenekarok között. A még tavaly ősszel meghirdetet pályázatra 38 pályázat érkezett, mintegy 71,4 millió forintos támogatási igénnyel. A Kollégium végül harminc turné támogatásáról döntött, összesen 43,1 millió forintot jóváhagyva az Előzenekari Alprogram ötödik évadára. A pályázat eredménye december vége óta érhető el az NKA és a Hangfoglaló Program honlapján.

A támogatás révén közös turnéra indul 2019-ben többek között a Lóci játszik és a Zaporozsec, a Fish! és Fatal Error, a 30Y és az IDEGEN, a The Qualitons és a The Immigrants, a Soulwave és a Livingroom is. Az AWS két formációval, a USEME-vel és a Down for whater-rel, míg a Müller Péter Sziámi andFriends négy zenekarral ad majd koncerteket. A Hangfoglaló Program Kollégiuma számára fontos, hogy olyan együttesek is feltűnnek a főzenekarok között, akik pár éve még az Induló Előadói Alprogram támogatottjai voltak, illetve a pályázók többsége az elmúlt évek induló alprogramos formációi közül választott magának előzenekart.

Az aktuális pályázat eredményei az NKA honlapján elérhetők.


2019. január 15. 16:40

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA