MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Laár András és Bornai Tibor duóban is koncertezik

A KFT két kiválósága egy ideje duó formációban is koncertezik. Kapcsolatuk és az ez irányú zenei indíttatás egészen 1974-ig vezethető vissza, mivel akkor már a Küllőrojtban együtt zenéltek. Ezt a különleges műsort még alig néhány helyen mutatták be és nem is olyan régen koncerteztetik. Legközelebb március 16-án, Miskolcon, a Görömbölyi Művelődési Házban lép föl a KFT zenekar két tagja, Laár András és Bornai Tibor. Úgy is aposztrofálhatnánk a tevékenységet, hogy több ez, mint koncert, de erről inkább az egyik illetékest, Andrást kérdeztük meg, valljon ő a részletekről.

Mikor és miért döntöttetek úgy, hogy duó formációban is koncerteztek?

Pontosan nem is emlékszem, egy-két éve lehetett az első ilyen fellépésünk, az is úgy valósult meg, hogy jött több felkérés is, hogy KFT-t szeretnének akusztikus verzióban, meg volt olyan is, hogy minket duóban. Tibivel a történetünk egészen 1974-ig nyúlik vissza, mivel mi már a Küllőrojban is együtt játszottunk akusztikus felfogásban – majd más produkciókban is utána. Így mondhatom, hogy volt bennünk egy kis művészi nosztalgia is a régi dolgaink irányába. Bornainak van önálló műsora is, ilyen szép kis dalokból, meg nekem is… Aztán az egyik felkérésnek eleget téve megvalósult az első koncert, már a mostani koncepcióval, hogy zenélés közben sztorizgatunk is a színpadon. Ez annyira megtetszett nekünk, hogy a folytatás mellett döntöttünk.

Gondolom, nem sok ilyen fellépés volt még, mivel nem nagyon lehetett hallani még róla…

Ez igaz, mivel csak négy-öt ilyen koncertünk volt eddig. Nem ismerik, nem nagyon tudnak róla, de, ha hívnak, szívesen megyünk. Nem vertük még ezt nagydobra, de most lépegetünk az irányban, hogy tudjanak rólunk, mivel tetszik az embereknek ez a program. Gyakorlatilag egy beszélgetős, sztorizós, zenélős műsor, igazi klub hangulattal. Elég elfoglalt vagyok más irányú tevékenységeimmel, de szeretnénk nagyvárosokba eljuttatni ezt a műsort, hogy egy klubos kör megismerjen minket ezzel a programmal is. A közös múltunkból merítünk anyagot, például logikusan KFT dalok is szerepelnek, meg a saját dalainkból is válogatunk. Bornai nagyon jól megtanult gitározni, ujjal penget, sokat fejlődött mostanában. Megszerette az akusztikus gitárt. Két szólamban nagyon szépen megszólalunk.

Minden dalban ketten énekeltek?

Ez a dal függvénye. A saját dalok mennek főleg egyedül előadva, a szerző által, a többi jellemzően duett.

Gondolom, a KFT ettől függetlenül működik, ugye?

Igen, természetesen, nem is olyan régen játszottunk az A38-on például. Az nagyon jó koncert volt, de természetesen járjuk az országot a zenekarral.

A többi tag nem morcizott, hogy ti ilyen formában is felléptek?

Nem. Nálunk szokás, hogy más projektekben is munkálkodunk. Például Lengyelfi Mikinek és Márton Andrisnak van egy ifj. Kurtág Györggyel közös produkciója, amellyel nemzetközi kortárs zenei dolgokat csinálnak, amiben mi nem vagyunk benne. De Lengyelfi dolgozik Koncz Zsuzsával is, és Bornainak is vannak különféle leágazásai. Ez szerintem jó, hogy így szabadon alkothatunk másokkal is. Természetesen öröm mindig a KFT-ben újra és újra együtt játszani.

Írtatok már dalt kifejezetten a duóra vagy ezek mind régebbiek?

Az önállóan előadott szerzemények között akadhat akár olyan is, amit az előző nap írtam meg. De jellemzően a régi dolgainkat játsszuk, a duóra külön még nem írtunk.

Visszanyúltok egészen a küllőrojtos időszakig? Vagy egyáltalán maradt meg abból az időszakból bennetek valami?

Abból a formációból sok minden fejlődött, nőtt ki. Játszottunk például Tibivel a Főnix együttesben is. A kérdésre válaszolva, a KFT időszak előtti szerzeményeket is elővettük, amiket szívesen játszunk, de hangsúlyoznom kell, hogy a KFT a fő csapásirány a műsorban! Gyakorlatilag a kedvenceinkből szemezgetünk, amelyeknek jól áll az akusztikus megszólalás. Például a Volvónak nem áll jól. Akusztikusan az nem adja azt az érzést, nem él ebben a közegben. De a Bál az operában, és az Afrika nagyon élnek ebben a verzióban is.

A csodás verseitekből is adtok elő vagy csak a sztorizás megy?

Nyitott a dolog, adogatjuk a szót egymásnak, felvetünk témákat, elég szabad ez a műsor szerkezetileg, így a verseink is megjelennek benne.

PAYA


2019. február 25. 13:17

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA