MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Location: Helsinki

Van a finn fővárosnak egy olyan múzeuma, ami nálunk egyelőre csak terv szinten létezik, de ha megvalósulna, hasonló technikai tartalommal szeretnénk megtölteni. A Finnish Music Hall of Fame mind építészetileg, mind megoldásaiban zavarba ejtően modern, mondhatnám, hogy fel van adva a lecke. Remélem senkinek nincsenek kétségei afelől, hogy temérdek Genelec hangsugárzóval fogunk a mai, rövid cikkben találkozni.

A projekt kivitelezői nem gondolkodtak sokat, hogy melyik gyártót válasszák az épület hangosítási megoldásaihoz, hiszen adott a lehetőség. Hazai gyártású és világszínvonalú termékek állnak rendelkezésre a Genelec kínálatában. A mottó ennyi volt: „A legjobbat akarjuk!”

Mivel a gyártó termékei gyakorlatilag végig kísérték az elmúlt 40 évben a finn előadók/zenészek/producerek munkáját, így nem csak elvárásbeli, hanem történetbeli jelentősége is volt a választásnak. A múzeum éppúgy teret enged egyébként a szimfonikus zenétől, a reppen és a népzenén keresztül a rock-ig, minden műfajnak, ezért olyan lesugárzási minőség kellett, ami minden stílusnak és előadónak egyformán jól áll. Mivel a kiállítás teljesen interaktív, ezért az sem volt elhanyagolható tényező, hogy a hangsugárzók vezérlése hogyan történik. Az egyik fő attrakció az a karaoke-szimulátor például, ahol a látogató kipróbálhatja, hogy a saját hangja hogyan is szólalna meg Finnország leghíresebb előadótermeiben.

A gyár mérnökei együtt dolgoztak projekt tervezőivel és tartalomgyártóival, így a legjobb megoldás az új, PoE képes 4430-as típusa lett. Ebből 124 darab került installálásra és mivel ennek a sugárzónak mindössze egyetlen CAT-kábelre van szüksége a működéshez (tápfeszültség, jel és konfiguráció), így könnyen összerendezhetőek lettek a csoportok és zónák a Genelec Smart Active Manager szoftverrel. Minden egyes sugárzó akár külön a feladathoz/szobához illesztett EQ beállítást kaphatott, ugyanis egy zenei múzeumnál alapvető igény a pontos zenei reprodukció. Ebbe természetesen az is beletartozik, hogy a lejátszott hang és kép is totális szinkronban legyen, vagy éppen hogyan térjen el mégis, ha arra van szükség. Ehhez természetesen rengeteg szenzorra és tervezésre volt szükség.

A 4430-asokon kívül természetesen egyéb Genelec termékek is beépítésre kerültek, íme a teljes lista:

Búcsúzóul álljon itt a múzeumról készült rövid videó, amely szépen megmutatja, hogyan is kell egy hasonló projetkhez nekiállni és végigvinni!

Gergics Attila / www.audmax.hu


 

2019. december 15. 12:12

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA