MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

MARC ANTHONY turnéján is YAMAHA PM10 keverőpultot használ az FOH hangmérnök

Marc Anthony amerikai/puerto ricoi énekes, színész és TV producer minden idők legnépszerűbb tropical salsa művésze. Két GRAMMY™ díjjal büszkélkedhet és ötször nyerte meg a Latin Grammy Award-ot. Anthony jelenleg a Legacy turnéval járja Amerikát, ahol az FOH hangmérnök Yamaha RIVAGE PM10 keverőpultot használ. Jose Rivera egy szabadúszó hangmérnök és több, mint kilenc éve dolgozik Marc Anthony koncertjein FOH hangmérnökként.

Rivera nem csak Anthony koncertjein dolgozik FOH hangmérnökként, hanem felváltva Ozuna koncertjein is. Mindkét művész közepes- és nagyméretű arénákban lép fel, valamint Közép- és Dél-Amerikában nagy stadionokban is koncerteznek. Marc Anthony „Legacy” turnéja 2018 szeptemberében kezdődött és idén február 23-án zárul a Nassau Colosseum-ban. Ozuna az „Aura” turnét december 23-án fejezte be az AA arénában Miami-ban. Idén mindkét művész új turnéba kezd az Egyesült Államokban.

"A Yamaha PM10-re esett a választásom a hangzása, a tudása, a megbízhatósága és a könnyű kezelhetősége miatt." - mondta Rivera. Azt is elmondta, hogy elég jól ismeri a Yamaha konzolokat, hisz turnézott már PM1D, PM5D, M7CL, CL5, LS9, DM2000VCM, 02R96VCM és 01V96i digitális keverőpultokkal is. A kezdeti RIVAGE PM10 demókat követően Rivera időt szánt arra, hogy készítsen egy Mix file-t, melyet aztán a PM10-re feltöltve futtatott. A PM10 keverőpult tekintetében Rivera a speciális lehetőségeket is kihasználja, mint a SILK, a tc Electronics H3000, a Rupert Neve dizájnok és a Yamaha beépített effektjei. Elmondta, hogy 67 bemenetet használ a konzolon, amelyek 12 zenészt és három háttér vokalistát szolgálnak ki.

"Mindig is szerettem a Yamaha konzolok előerősítőit, hisz nagyon tiszták, sok headroom-al." - mondta Rivera. "A SILK segítségével a Yamaha hozzáadta az analóg karakter lehetőségét a csodálatos előerősítőkhöz és a BLUE / RED változtatható opcióhoz."

Bővebb információ a Yamaha PM10 digitális keverőpultról:


YAMAHA RIVAGE PM10 – SZAKMAI SZEMMEL

A Yamaha első kimondottan hangosításra szánt keverőpultjának bemutatása óta eltelt negyven év alatt, a PM sorozat számos mérföldkövet tett le a szakma rögös útján.  Sok újítás olyan alapvető eszközzé vált, melyre a szakemberek a mai napig támaszkodnak. A hangminőség, a megbízhatóság, a kezelhetőség, a bővíthetőség mindig fontos szempontjai voltak a fejlesztésnek, melynek eredményeként itt az új zászlóshajó, a RIVAGE PM10.

A tökéletes munka kiindulási alapja, a tiszta, természetes hangvisszaadás. Ez a megközelítés annyira bevésődött a Yamaha tervezési koncepciójába, hogy az mindenen átívelő filozófiává lett. A színpadon létrejövő hangot pontosan kell megfogni, csak így lehet hatásosan elérni a kívánt kreatív hangszínezést. A megoldást egy új fejlesztésű hibrid mikrofon előerősítő adja, amely a Yamaha RIVAGE PM 10 természetes hangvisszaadás koncepcióját képviseli. A digitális szakaszban a VCM modellező technológia kelti életre a Rupert Neve Design transzformátoros áramköreinek karakterisztikáit és az új „SILK” feldolgozást, hogy rendkívül kifejező, zenei, szellős hangzást érjen el. Két variáció közül választhatunk, a "RED" a szikrázó energiát, a "BLUE" a tömörséget és az erőt képviseli, míg a folyamatosan változtatható "TEXTURE" gomb zeneileg formálja a harmonikus tartalmat.

A csatornák hangszínszabályzói is megújultak, ezzel szélesebb hangformálási lehetőségeket nyújtva. A bemeneti csatornákon négysávos, míg a kimeneteken nyolcsávos parametrikus EQ található, melyek részben új algoritmusokkal érhetőek el. A "Precise" algoritmus könnyen megcélozhatóvá teszi a konkrét EQ pontokat, az "Aggressive" leginkább zenei reakcióra lett tervezve, a "Smooth" pedig finom, természetes szabályzást biztosít. A "Legacy" algoritmus a már etalonnak számító PM1D és PM5D Yamaha digitális keverőkből ismerős szabályzók érzetét adja.  A belső effektek is hatalmas fejlődésen estek át. Az összesen 384 felhasználható plug-in olyan eszközöket ad a hangmérnökök kezébe, amellyel minden helyzetben megalkothatják a tökéletes hangzást. A Rupert Neve Design által tervezett EQ és kompresszor egységek VCM modelljei mellett, az első közös munka a TC Electronic-kal két kiváló zengető processzort eredményezett, illetve megtalálható egy Eventide Harmonizer is.

A keverő komfortos kezelésében, a Yamaha elismert „Selected Channel”felülete segít a kiválasztott csatorna összes fontos paraméterének közvetlen elérésében és szabályzásában. A két nagyméretű érintő kijelző logikai folytatása az alatta található hangerőszabályzóknak, valós „Centralogic” stílusú vezérlést nyújtva a nagy csatornaszám egyidejű kezeléséhez. A forgatógombok láthatósága és a féderek tapintása is javult, számos más olyan apró részlettel egyetemben, melyek a jobb kezelhetőséghez járulnak hozzá.

A Yamaha RIVAGE PM 10 új irányt mutat a jövő generációi számára és méltó örököse a PM névnek, mely már számos innovációt hozott az élőhangosítás terén.

Fekete Gábor


2019. március 20. 15:04

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA