MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Megint baj van a rádiómikrofonokkal?

Igen. Akit nem érintett a 800MHz-es sáv elvesztése, annak újdonság lehet, amiről itt szó lesz. Sokak számára azonban fájóan ismerős a helyzet. A 800MHz-es sáv után most a 700MHz-es sáv is kikerül a mikrofonok által használható frekvenciák közül.

Foglaljuk össze dióhéjban, hogy mi történik és miért.
A professzionális rádiómikrofonok számára ideális frekvenciasáv az, amit az UHF földfelszíni TV műsorsugárzás használ. Ez a sáv engedélyezett is a rádiómikrofonok számára, azzal a kikötéssel, hogy a tévé vételt nem zavarhatják. Az ország területén több TV adótorony van, ezek nagyrészt ugyanazt a műsort különböző frekvenciákon sugározzák az UHF sávon belül. Egy adótorony környezetében tehát nincs minden, a tévé számára kijelölt frekvencia használva. A nem használt sávdarabokat „white space”-nek hívjuk, és ide hangolhatjuk a rádiómikrofonokat.
Az UHF TV-sáv 470MHz-nél kezdődik, és korábban 862MHz-ig tartott, azaz majdnem 400MHz állt rendelkezésre a tévék, és velük együtt a rádiómikrofonok számára.
Ez remekül működött évtizedeken át.

2007-ben viszont új fejezet kezdődött. Ekkor született meg a határozat, miszerint az UHF TV-sáv egy részét át kell adni a mobil telekommunikációnak. Az új tévé sugárzási technológia, a digitális tévé hatékonyabb spektrum kihasználást tett lehetővé, így kevesebb frekvencia is elegendő ugyanannyi, vagy akár még több tévéműsor sugárzására. Az így felszabadítható sávdarabot át lehet adni más felhasználásnak. Mi az, amit mindenki akar? Hát internetezni! Így a felszabadított sávot az mobilinternet szolgáltatás kapta (2015-ben, eddig tartott az átállás). Ennek előnyeit mindenki élvezi, hiszen a nagysebességű 4G szolgáltatás milliók számára biztosít gyors és kényelmes internetkapcsolatot. Hátrányaival viszont azok szembesültek, akiknek az érintett sávban, 790-862 MHz között dolgozott a rádiómikrofonjuk. Ezekkel a mikrofonokkal nem nagyon lehetett mit csinálni, használatuk illegálissá vált az egész országban, és az egész ITU-1 zónában (ami nagyjából Európa és Afrika).
Rengeteg felhasználó veszítette el ennek következtében a mikrofonját, vagyis a jogot, hogy használhassa a 4G sávban működő mikrofont.

És itt következik az újabb rossz hír. Jön az 5G, azaz egy újabb spektrum darab kerül ki a tévé- (és mikrofon-) sávból. Ezúttal a 694-790 MHz, vagy egyszerűbben fogalmazva, a 700MHz-es sáv használati lehetősége szűnik meg. Ebből két fontos dolog következik:
1. A rádiómikrofonok által is használható UHF TV-sáv 470-694 MHz tartományra, azaz egy 224 MHz szélességű sávra szűkül. Ebben a 224 MHz-ben kell megoldani a földfelszíni tévésugárzást továbbra is, tehát kevesebb „white space” marad a rádiómikrofonoknak, gyakrabban fogunk beleütközni tévéadásba. Sokkal tudatosabban kell majd megválasztani a használni kívánt eszközöket, hogy adott helyszínen teljesíteni tudjuk a megrendelt csatornaszámot.
2. Használhatatlanná és illegálissá válnak a 700MHz-es sávban dolgozó rádiómikrofonok.

Az első problémára a profi megoldást a széles sávban hangolható rádiómikrofonok jelentik. Jó hír, hogy már a professzionális kategória alsó ársávjában (200-300e/csatorna) is kaphatóak akár 60MHz sávszélességben hangolható eszközök, például az Audio-Technica új 3000-es szériája.
A második problémára, a meglévő mikrofon használhatatlanná válására nincs fájdalommentes megoldás. Talán a legkevésbé fájdalmas út az lehet, ha a póruljárt tulajdonos úgy vásárol új, jövőbiztos rádiómikrofont, hogy abba megpróbálja beszámíttatni a régi, használhatatlanná váló mikrofonját.
Erre is van megoldás: az Audio-Technica Roncsprémium Program. 2013 óta szinte folyamatosan kínálunk ilyen lehetőséget a használhatatlanná vált rádiómikrofonok tulajdonosainak. Most sincs ez másként, hiszen a köszöbön álló 5G bevezetése ismét számos rádiómikrofon felhasználó számára komoly kellemetlenséget. A Roncsprémium Program részleteit meg lehet találni az Audmax Kft honlapján.

Ha a közelmúlt és a közeljövő ilyen kedvezőtlen a rádiómikrofonok számára, mi várható a jövőben?
Az MNHH tájékoztatása szerint 2032-ig biztosítani kell a PMSE (Program Makers and special Events, ide tartozunk mi is a rádiómikrofonokkal) számára a 470-694 MHz sávhoz való hozzáférést, tehát az UHF TV-sáv megmaradó 224 MHz-es darabja még sokáig használható lesz. És miért ragaszkodunk ehhez a sávhoz? Még mindig ez a legnagyobb csatornaszámot és legjobb hullámterjedést biztosító hullámsáv, tehát professzionális célokra továbbra is ez a legalkalmasabb.
A kérdést tehát így is fel lehet tenni: a kieső frekvenciák miatt használhatatlanná váló rádiómikrofonom helyett mit érdemes vásárolni? Tizennégy évnyi garantált használhatóságával, kategóriájának legszélesebb sávban való hangolhatóságával és nem utolsósorban a legkedvezőbb ár konstrukció miatt az Audio-Technica új 3000-es szériája az egyik leginkább esélyes versenyző.

Bővebb információ: www.audmax.hu


 

2019. május 12. 16:59

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA