MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Minden sarkon álltam már...

Ahányan az Edda örök slágerét ismerik, lassan annyi féle monitorhangfal kapható, és ennek legalább a felét hallottam is eddigi életem során. A magyar rocktörténet klasszikusa szerint a tapasztalat nagyon fontos, bár Patakiék akkor még (1981) nem tudhatták, hogy Tascam hangfalakkal fogom gondolataikat párhuzamba állítani. 

Tisztázzuk a legelején, mindig van jobb hangfal és mindegyik jól szól. Na persze ehhez szükséges az a szemlélet, amit sikerült az elmúlt 15 évben kialakítanom magamban. Tehát nincs rosszul szóló hangfal, csak akkor, ha nem éri meg az árát. Az ár-érték arány ugyanis egy stúdióhangfal legfőbb ismérve. Nyilvánvalóan - ha már csak házon belül körülnézek - a Tascam monitorok nem vethetők össze egy Genelec-kel, de mint írtam, nem is kell. Más kategória, és ezt még mindig nem értik sokan. Ha egy pár Genelec-et választ az egyszeri hangmunkás, akkor nagy valószínűséggel professzionális igényei vannak és elvárják tőle is, hogy a leadott hangzóanyag maximálisan visszaadja a rendeltetésszerű minőséget. De mi van akkor, ha egy alsó ligában játszunk, netán hobbizunk, ahol a keretek jóval szűkösebbek? Akkor olyan hangfalat kell választani, ami a büdzsénknek leginkább megfelel, de ezért az árért hozza a lehető legjobb minőséget.

A Tascam palettáján jelen pillanatban 2 különböző mérettel találkozhatunk, az 5,25 és a 3 inch-es kiépítéssel, vagyis a VL-S5 és a VL-S3(BT) típusokkal. Utóbbinak két különböző verziója van, a hagyományos vonalszintű illesztésű és ennek Bluetooth-szal bővített kiadása. A koncepció követi a gyártóknál már bevett szokást, a nagyobbik pár oldalankénti bi-amp erősítésű, a kisebbik pedig átkábelezős.

"Egész nap égett bennem, egy dal szüntelen."

A VL-S5 teljesítménye és frekvenciamenete alapján alkalmas zenei anyagok keverésére, lehallgatására. A mély hangszóró a jól bevált kevlárból készül, az erősítő pedig a neki való 40W-os teljesítményt képes átadni számára. Ezzel szemben a magasakért egy selyem dómsugárzó felel. Együttes átvitelük 60 Hz és 22,000 Hz közé esik, tehát nagy szubokra nem számíthatunk, de ebben a méretkategóriában így is tisztességes mélyekre képes. Hátlapján a szimmetrikus XLR és az aszimmetrikus 6,3 mm-es Jack bemenetet, illetve a hangerőszabályzót és a tápcsatlakozót találhatjuk meg. Természetesen mindkét láda mágnesesen árnyékolt és rendelkeznek túlhajtás és pukkanás elleni védelemmel is!
Elsősorban költséghatékony zenei produkcióknak ajánlom, illetve szobazenészeknek, akik szeretnének a pénzükért jó minőséget kapni.

Más azonban a helyzet, ha nem kimondottan zenei felhasználásról beszélünk, vagy csak szimplán kevés a hely az asztalon. Szinkronmunkák, videóanyag ellenőrzése, kisebb igényű, tehát szűkebb frekvenciamenetet igénylő projektekhez nincs szükség oldalanként 70 W-nyi összteljesítményre és 60 Hz-től induló mélyekre. Erre a VL-S3 alkalmas, hiszen méretei miatt jól elfér egy kisebb munkaasztalon is, mégis meglepően jó, dinamikus hangot produkál. Frekvenciamenete 80 és 22,000 Hz között van, teljesítménye pedig oldalanként 14 W. Mint említettem a Tascam sem tért el a megszokottól, a kialakítás az átkábelezős formát követi, tehát az erősítő, így a bemeneti csatlakozások (RCA, és 3,5 mmJack) és a hangerőszabályzó is az egyik ládában helyezkedik el. Ehhez képest plusz szolgáltatás a monitorpár "okosabb" verziója a VL-S3BT nyújt, ahol a két típusú analóg bejárat mellett egy Bluetooth modul is képes fogadni jelet. Ez megadja a vezeték nélküliség szabadságát, tehát elsétálhatunk a laptoppal az asztaltól egészen nyugodtan.

"Mögöttem már annyi érzés,
előttem még oly sok év."

A cikk elején már beszéltünk a túlkínálatról, mégis arra bíztatok mindenki, hogy ne legyen rest tapasztalni, és ha lehetősége adódik, adjon egy esélyt a VL-S szériának, hiszen a Tascam monitorok a piac egyik legjobb ár-érték arányú hangfalai, áruk abszolút versenyképes saját kategóriájukban. Elsősorban hobbizenészeknek és egyszerű médiafelhasználásra ajánlom őket, ahol cél a dinamikus, jó hangkép, elérhető áron. Sajnos jós ugyan nem vagyok, de az előttünk álló években nagyon remélem, hogy a paletta frissülni fog, esetleg kiegészítő szubbal, vagy nagyobb méretű lehallgatópárral. De addig is, jó hallgatózást mindenkinek!

Gergics Attila
audmax.hu


2017. március 24. 17:16

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA