MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Omega Diatribe

Az egyre nagyobb reputációval rendelkező budapesti Omega Diatribe zenekar idén áprilisban jelentette meg a harmadik lemezét Trinity címmel, amit egy nagy nevű producer közreműködésével készítettek el. Tue Madsen, aki többek között olyan zenekarokkal dolgozott együtt, mint a Meshuggah, a Suicide Silence, az Ektomorf vagy épp a The Haunted. Ennek kapcsán beszélgettünk a két alapító taggal, Hájer Gergővel (gitár) és Szathmáry Ákossal (basszusgitár), valamint az új frontemberükkel Lucsányi Milánnal.

Év elején jelent meg a harmadik nagylemezetek Trinity címmel, milyen volt a lemez fogadtatása?

Milán : Nekem nincs viszonyítási alapom az előző lemezek fogadtatásához képest, de azt gondolom, hogy alapvetően a kritikák, a visszajelzések száma, elég határozott előrelépést tanúsítanak. Nyilván, ahogy Tue neve felcsendült, azonnal más szintre helyeztek minket az emberek és nagyon nagy bajban lettünk volna, ha egy gyenge lemezt adunk ki a kezeink közül. A Trinity mindenképp egy mérföldkő a zenekar életében. Zeneileg és hangzásban is letisztultabb lett az Omega Diatribe, illetve én is másképp megyek neki a daloknak, mint Geri. Természetesen továbbra is egy szűk rétegnek játszik a banda, de ez a kis közösség úgy érzem egyöntetűen arra voksolt, hogy jó irányba tartunk.

Túl vagytok a nyári fesztiválokon és egy országos turnén, hogy éreztétek magatokat?

Gergő: Eddig kétségtelenül ez volt a legintenzívebb évünk. Túl vagyunk egy 12 állomásos tavaszi lemezbemutató turnén, valamint egy sűrű fesztiválszezonon is. Szerencsére olyan helyekre tudtunk bekerülni, amelyekről nem is gondoltuk volna, hogy összejön idén. Ráadásul úgy, hogy 3 fesztivált be sem tudunk már vállalni augusztusban, mert pont akkora szervezte mindenki a privát nyaralását. Ebből az a tanulság, hogy jövőre utószezonban, szeptemberben megyünk nyaralni, hogy ne kelljen kihagynunk egyetlen egy fesztivált sem.

Milán: Nagyon fontos volt számunkra a tavasz, mivel két dologra is nagyon kíváncsiak voltunk. Az egyik, hogy mennyire fogunk működni együtt élőben, illetve az is, hogy a bulik utáni afterben és a másnapi nyűgös reggeleken mennyire vagyunk képesek elviselni egymást. Szerencsére mindenki ötösre vizsgázott és nagyon jól sült el az első kör. Fontos, hogy jó legyen a légkör, hogy valóban jól érezzük magunkat és ez maximálisan összejött. Rengeteget röhögtünk, mellette pedig elég jó bulikat zavartunk le, szóval mindenki nagyon boldog.

Az új lemez egy nevesebb kiadónál, a Metal Scrap Recordsnál jelent meg, amit az ismert producerrel Tue Madsennel készítettetek el, hogy értékelitek a közös munkát eddig, mind vele, mind pedig a kiadóval?

Gergő: Tue-val dolgozni több volt mint megtiszteltetés. Számos olyan anyag született meg a kezei alatt, amik formálták anno a zenei ízlésünket fiatal srácokként, így mindig is egy ikon volt a szemünkben. Még a 2015-ös Abstract Ritual lemezünknél kerültünk kapcsolatba vele, amikor pedzegettünk egy esetleges közös munkát, de akkor még teljesen elérhetetlennek tűnt a dolog, főleg a financiális részét tekintve. Azonban tudtuk, hogy minden téren jeleznünk kell, hogy ez a Trinity lemez már egy teljesen más ligájú anyag, mint az első kettő. Azt is tudtuk, hogy elengedhetetlen lesz, hogy egy komoly producer neve ékesítse az albumot.

Milán: A kiadó nagyon komolyan vesz minket és próbálnak minden tőlük telhetőt megtenni értünk. Rengeteg helyre eljutott az anyag és a koncertszervezést sem veszik fél vállról. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

Két klip jelent meg az új korongról, terveztek újabb klippet?

Ákos: Tervben van még egy videoklip, amihez már régóta megszületett az alapötlet, eddig azonban nem igazán tudtuk megvalósítani olyan minőségben, ahogy szeretnénk. Mivel most jelenleg az őszi turnéra koncentrálunk így továbbra is várat magára, de mindenképp rajta leszünk, hogy az ötlet „vászonra” kerüljön.

Ősztől indul az első önálló turnétok, mint headliner zenekar, kaphatnánk néhány infót?

Milán: Ősszel gyakorlatilag két kisebb turnét valósítunk meg. Az egyik egy tényleg egészen apró hazai kör, amit a Cadaveres zenekarral együtt tolunk végig. Ez szeptember 1-én indult a Dürerben, aztán ellátogatunk majd Tatabányára, Debrecenbe, Győrbe és Fehérvárra is.
A másik turné alkalmával pedig egy összefüggő 10 napos sorozatról van szó, aminek az állomásai között Cseh, Lengyel, Osztrák, Szlovák és egy Magyar dátumok várnak ránk. Elég erősnek ígérkezik, mivel a 10 nap alatt 10 buli lesz és ilyet még soha, senki nem csinált a zenekarból. Reméljük túl fogjuk élni és természetesen nagyon-nagyon várjuk.

Az őszi turnén leginkább külföldi állomások lesznek, voltatok már külföldön koncertezni? Mik a tapasztalatok?

Ákos: Szerencsére volt már egy pár nagyon jó lehetőségünk bemutatkozni kis országunk határain kívül is és nagyrészt pozitív tapasztalattal tértünk vissza. Gondolok itt arra, hogy a közönség mennyire nyitott az új, még ismeretlen zenekarok felé, illetve hogy maguk a szervezők, klubok milyen hozzáállást tanúsítanak az itthoni viszonylathoz képest. Természetesen máshol sem kolbászból van a kerítés, így voltak kevésbé sikeres események is, de ez benne van a buliban. Ugyanúgy ahogyan itthon, külföldön is az alapoktól kell felépíteni a zenekar imázsát.   

Vannak külföldi rajongók?

Gergő: Őszintén szólva, a rajongók nagyobb százaléka határon túl található meg. Úgy vesszük észre, hogy nyugatabbra nagyobb igény van az ilyesfajta rétegzenére és nagyobb a kultúrája is. Szó se róla, imádjuk a magyar közönséget és rettentő hálásak vagyunk a lelkes támogatásukért, de viszonylag hamar bezárul az a kör, akiket itthon megmozgat ez a zene. Ettől függetlenül továbbra is az a célunk, hogy minél több emberhez eljusson a zenénk, még olyanokhoz is, akik nem feltétlenül ennek a stílusnak a rajongói, de mégis megfogja őket valami abból a masszív adrenalin energiaöntetből, amit közvetítünk.

Jövő évi tervekről kaphatunk infót?

Ákos: Jó kérdés, mert ezen most el kellett gondolkodnom. Tervben van az a klip, amit korábban már említettem, illetve már többször szóba került közöttünk, hogy szeretnénk egy új számot is virítani és el szeretnénk kezdeni a következő lemez anyagán is dolgozni. Ezzel párhuzamosan pedig a koncertezést sem fogjuk szüneteltetni, mert már dolgozunk rajta, hogy jövőre még több helyre ellátogassunk Európában.

A lemez megjelenése előtt énekes váltáson estetek át, ez mindig kényes ügy, azóta túl vagytok a nyári szezonon és jó pár koncerten, milyen Milán megítélése? Megszerették a rajongók?

Gergő: Szerencsére maximálisan beváltak a Milánba fektetett reményeink, hiszen pont olyan téren történtek változások a produkciót illetően, amire már régóta vágytunk. Az énekesváltás valóban elég kényes ügy minden esetben, főleg, ha egy olyan szemrevaló frontember távozik a zenekarból, mint amilyen Geri volt nálunk. Felejthetetlen 6 évet töltöttünk vele, de tavaly év végén eljött az idő, hogy egy teljesen új szintre emeljük a produkciót és ehhez elengedhetetlen volt egy karizmatikusabb frontember, aki kellően intenzíven tudja közvetíteni mind azt, ami a színpadon történik. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a rajongók egytől-egyig pozitívan fogadták Milánt és számukra is egyértelművé vált a vérfrissítés a zenekaron belül.
Arról nem is beszélve, hogy emberileg is egy nagyon szerethető figura, így roppant hamar megtaláltuk a közös hangot és beilleszkedett a zenekar atmoszférájába.

Milán: Január elején volt az első közös bulink és izgatottan vártam, hogy mennyien fognak megdobálni, kifütyülni, illetve mikor szednek le a színpadról, hogy felpofozzanak... Viccet félre téve, tényleg brutálisan izgultam, persze nem csak amiatt, hogy mennyien fogják elviselni a pofám Geri után, hanem amiatt is, hogy első sorban a zenekar többi tagjának átjön-e majd az az erő, amit közösön feszegetünk fel a színpadon. Nagyon nagy szerencsém van, mert ugyanolyan jól működtünk együtt, mint előtte a próbahelyen, vagy a stúdióban.
Emellett pedig hatalmas energiát adott, a közönség lelkesedése és jó kedve. Bármerre néztünk mindenki mosolygott és pozitívan állt hozzám, ami miatt nagyon hálás vagyok. Szóval köszi mindenkinek, aki velünk van :)

Szerző: B33boy


2019. március 6. 10:52

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA