MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Patché

A Patché zenekar most debütált első lemezével, melynek címe, "Szívhang". Pákai Petra és Cséry Zoltán december 16-án mutatja be az album dalait a Corvin Club-ban. Vendégük lesz Barabás Lőrinc is. Erről és sok másról is beszélgettem a zenekar két frontemberével.

Hova sorolnátok a Patché első lemezét stílusilag?

Cs.Z.: Talán popos, soulos, de az tuti hogy kicsit fuzionált muzsika. Van úgy, hogy belecsempészünk akár rockos, elszállós elemeket, vannak húzós témák is, de nagyon finom repülésekkel is találkozhatunk.  A lemez címe (szerk.: Szívhang) jól tükrözi az ízlésünket. Amit befogad szívünk- lelkünk, azzal tudunk közeli viszonyba kerülni. Abszolút visszaadja a lemez azt, ami a mi világunk. 

Petra, hogy születnek az angol szövegek?

P.P.: Sokszor a szöveg dallammal együtt érkezik, persze van olyan, hogy adott a dallam, akkor mindig "körbe-körbe" énekelem a melódiát és figyelem, hogy milyen hatással van rám, mit vált ki belőlem. Rossz lelki állapotban nem tudok írni, mert itt fontos, hogy ne az akaratoddal és agyaddal akarj teremteni, hanem a szíveddel:)

Mit gondoltok, kik a Ti közönségetek? Kiknek ajánljátok dalaitokat?

Cs.Z.: Mivel tényleg elég sokfélék a szerzemények, szerintem szinte mindenki talál magának valót a 9 szerzemény közül. Akármilyen fura, még egy deep house remixet is készítettem a "Nem tudtam" c. dalunkból. A második leghallgatottabb dal a Youtube-unkon. Vannak mély dalok, van egy "jóéjszakát" dal, azt pl. már a gyerekeiknek is éneklik a szülők. Vegyes életkorú a közönségünk, ezt jó látni.

Sokféle íz van a hangodban, mégis egy stílussá tudod formálni a Patché opusokat, amik amúgy elég sokrétűek. Mi a titkod?

P.P.: Sokféle zenét hallgatok, rengeteg stílusból táplálkozom, mert amellett, hogy kikapcsol, rengeteg információt, mintát tartalmaz, és azt úgy tanuljuk meg, hogy észre sem vesszük, így erre is érvényes: "hallgatni arany"

Zoli, milyen elv alapján állsz neki egy dalnak?

Cs.Z.: Furcsa, de legtöbbször a szöveg van meg először, aztán a zene. A zene a szövegre olykor pillanatok alatt megszületik, aztán a computeres rész akár több nap, hét is lehet. Nem ülök sokat egy dalon, legalább is törekszem erre, nem hiszek abban, hogy válasszunk 1000 hangszín közül, általában hallom a fejemben azt, amit elképzelek. Ha Petra ír szöveget, ahhoz általában már zenét is kapok, ritka az az énekesnő, aki ennyire készre, ötletesre tudja csinálni az elképzeléseit. A hangszerelést aztán átveszem én. Szeretem felöltöztetni a dalainkat, viszonylag gördülékenyen megy a munka, nagyon sok vas (KORG) cuccból gyűjtök soundokat, sőt, olykor még a groove-ok is onnan jönnek. Szeretem a KORG hangszereit, mert nagyon emberbarát, meleg hangjuk van. Elég olykor egy jó preset s jön a téma a dalhoz.

Mennyire követik növendékeid a munkásságodat? Biztos sok inspirációt tudsz adni a Kőbányai Zenei Stúdiós gyerekeknek.

P.P.: Úgy vettem észre, hogy egyre több padavan jár a koncertjeinkre, hallgat Patchét. Ez nagyon megtisztelő számomra, főleg akkor érzékenyülök el amikor vizsgára tőlünk választanak dalt. Rengeteg feldolgozást énekelnek, de amikor egy "Nem Tudtam" szólal meg a szájukból az hihetetlen érzés!

Mit csináltok a Patchén kívül? Ha jól tudom, kurzusokat is adtok szerte az országban.

Cs.Z.: Igen, tavaly NKA-s segítséggel megformáltunk és kitaláltunk egy könnyű és komolyzenét is érintő másfél órás előadást, amit elvittünk számos zeneművészeti szakközépiskolába. Itt a gyerekek megtudhatják, hogy mik a közös pontjai különböző műfajoknak, filmzenét írunk, Petra beszél a különböző énektechnikákról, én bemutatok pár KORG szintit. A gyerekek imádják ezt az egészet, óriási dolog számunkra, hogy kinyithatjuk nekik ezeket az olykor kicsit zártabb, titkos utakat. Elemzünk műveket, zeneelméletet tanítunk, csak kicsit máshogy. Nagyon szerettük a tavalyi turnét, idén is folytatjuk a "KONZI-TOUR"-t!

Milyen üzenetet hordoz első lemezetek? Melyik dal a Te szerzeményed, illetve melyekre írtál Te dalszöveget?

P.P.: Élj szívből! Ami ebben a rohanó világban nehéz, de szükségünk van a lelki táplálékra is, én úgy érzem, hogy mi készítettünk morzsákat:) fogyasszátok egészséggel! A Let It Go-ra írtam szöveget, mely Zoli szerzeménye és a Change Your  Mind saját ötlet alapján készült, de nálunk nincs enyém, tied, hisz pont a két egyéniség , lélek receptje a Patché. Nincs kedvenc dalom, az összeset imádom!

Mik a legközelebbi tervek a Patché háza táján?

Cs.Z.: Gőzerővel készülünk a december 16.-i Corvin Club-os lemezbemutató koncertünkre, ahol vendégünk lesz Barabás Lőrinc és természetesen a zenekarunkkal lépünk színpadra ( Éder Ferenc basszus, Nagy Zoltán gitár, Nagy Zsolt dob). Most jött ki az első lemezünk, óriási az izgalom most, nagyon sok munka van a nyakunkon, de büszkén intézzük a kis dolgainkat. Nagy bulit akarunk csapni ezen a jeles napon. Természetesen a koncert után lesz lemezdedikálás is. Nem titok, nekiláttunk már a második lemez megírásának is.

Milyen inspirációt kaptok a rajongóitoktól? Vannak már kimondottan közönség-kedvenc dalok?

P.P.: Kaptunk levelet, videót, ajándékokat.Fantasztikus közönségünk van, nagyon szerencsések vagyunk! Minden koncert után azt érezzük, hogy igen, érdemes csinálni, érdemes adni, mert amikor meglátod a mosollyal teli arcokat,könnytől csillogó pillákat, hallod a tapsoló tenyereket, őszinte kurjantásokat, akkor tudod, hogy a helyeden vagy és megéri.
Úgy vettük észre, hogy mindenkinek más a kedvenc dala! Ez nemtől, kortól független! Persze a Nem Tudtam viszi a pálmát, de nagy a szórás.

Köszönjük a beszélgetést
Music Media Magazin


2016. december 4. 17:27

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA