MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

PEAVEY - Invective™

1.
invective: [UK, US: in.'vek.tiv] főnév jelentése: förmedvény (valaki ellen), kirohanás (valaki ellen), ráförmedés (valakire), szidalmazás (valaki ellen), szitkozódás (valaki ellen) 2.
Invective: A Peavey új, prémium kategóriás gitárerősítő szériája, melyet Misha Mansoor (a Periphery gitárosa) segítségével alkottak meg és mutattak be a 2017-es The Namm Show-n, Anaheimben.

2017 első felében került a piacra, Magyarországon pedig a Budapest Music Expón, a márka hazai forgalmazójának, a Forte Musicnak a standján debütált a Peavey legújabb gitárerősítő szériája, az Invective. Nagyon vártam, hogy itthon is elérhető, kipróbálható legyen, mert az internetre felkerült írásos és audiovizuális tesztek egy komolyan gondolt, minden korábbi modellen túlmutató konstrukciót vázoltak.

A tervezéshez segítségül hívott zenész, Misha Mansoor stílusából kiindulva sejthető, hogy a brutálisan kemény, torz és mélyre hangolt, de az erősítő szolgáltatásainak köszönhetően mégis jól kezelhető soundok kedvelőinek szívébe is szeretné magát belopni ez az amp sorozat. Ez valószínűleg sikerül is neki, de fontos megjegyezni, hogy ennél jóval többre képes!

A tesztre alaposan felkészültem. Tudtam, hogy egy olyan, made in USA, fullcsöves, három csatornás cuccal lesz dolgom, ami a Crunch és Lead csatornáját illetően a 6505 széria előfokozatának továbbgondolásából indul ki (hat példány 12AX7-es előfokcső). A végfoknál pedig a Peavey-től nem meglepő módon 4 darab válogatott JJ6L6GC biztosít 120 Wattnyi erőt. Láttam a Peavey honlapján a fejlett, gyönyörű elő- és hátlapot, tele kapcsolóval és potméterrel. A fronton a szokásos Pre, Low, Mid, High, Post, Resonance, Presence, Master Volume tekerők mellett pedig egy, a 6505-ön meglévő Bright gombot kiváltó Tone potit, ami ezt a kapcsolót hivatott helyettesíteni. De itt a Bright gomb ki-be kapcsolása helyett, a felhasználó szabhatja meg ennek az opciónak a mértékét. Plusz extra, hogy a tiszta és torz szekción is kontrollálható ez a funkció. További érdekesség a csatornák külön-külön és az egész erősítő ízlés szerinti boostolhatósága. A túlvezérlés melléktermékeként keletkező zajt, felmerülő igény esetén, egy szintén a fejbe épített, minőségi, küszöbérték változtatható, feszesen működő Gate vághatja le.

A hátlapon a Peaveynél eddig jól bevált és megszokott dolgokon túl, további hasznos, érdekes opciókat találunk. Ilyen az erősítő teljesítményének felezhetősége, vagy az MSDI névre keresztelt, XLR csatlakozós, ládaemulált vonalkimenet szabályozható hangszínnel, hangerővel, ehhez rendelt Ground-Lift kapcsolóval. Itt kalibrálható a Master Boost mértéke, mellette kettő effekt loop, továbbá kettő darab 500mA-es center negatív aljzat, effektek táplálásához. Végül a hátsó rész jobb oldalán MIDI Out/Thru, valamint a lábkapcsoló nyolc dines MIDI Input aljzatai foglalnak helyet.

Az Invective 10 gombos lábkapcsolója jelentősen eltér a korábbi Peavey által készített vezérlőktől, mert amellett, hogy az erősítő minden funkcióját irányítja, a fej midizhetőségének, valamint a kettő darab kapcsolható fx loopnak köszönhetően rendszervezérlő is lehet. A tervezők azonban némiképp túlmentek ezen az egyszerű ki-be és átkapcsolhatóságon, vagyis a puritán rendszervezérelhetőségen, amikor képessé tették a kapcsolót ún. Preset Mode előhívására. Ezzel a multieffektekhez hasonlóan, a lábkapcsoló egy gombjának lenyomásával egyszerre több, általunk meghatározott funkciót kapcsolhatunk a rendszerünk minden pontján. Az erősítővel egy csomagban érkező lábkapcsolóval kilenc preset mentése, előhívása lehetséges.

Egészségedre!

A teszt napján, az Invective bekapcsolását követően szinte azonnal beteg lettem. Egy ritka, külső hanghatásoktól kialakuló gitáros nyavalya, a Sound-irigység (továbbiakban SI) döntött le a lábamról. A kór tünete az a fejben folyamatosan ismétlődő, tágítani nem akaró kérdés, hogy „Nekem miért nincs ilyen?” és a végső kijelentés, hogy „Nekem kell!”, közben a kívülállók egy már érett arcon felcsillanó, normális esetben csak egészséges gyermekeknél és csak karácsonykor tapasztalható csillogó szempárt látnak.

Ismét egészségessé válni - tapasztalataim szerint -, egy módon lehetséges. Először is szükséges a vágyott technológia beszerzése, továbbá néhány hónapnyi intenzív párterápia, amit a cucc beszerzése utáni, általában a gyengébbik nem részéről felmerülő, a „Miért nem megyünk idén (sem) nyaralni?” kérdés előz meg. Sajnos ez a métely csak tünetileg és időszakosan kezelhető. Ezért egyrészt akármilyen komolyan állítja, sose hidd el egy gitárosnak, hogy az a végső setupja, másrészt fogadd el ezt az állapotot és a vele járókat a világ rendjének.

Az SI-m kiújulása az Invective Clean csatornájának köszönhető, melyet a hallottak alapján, a 6505-nél ismerthez képest, teljesen újraalkottak. Ez egy tökéletesen tiszta, jól használható, modern, eddig más Peavey-nél nem hallott, de mégis összetéveszthetetlenül Peavey clean sound. A csatorna külön hangszínezhető, boostolható. Teljesen kompromisszummentes, univerzálisan alkalmazható hang.

A Crunch és a Lead csatornák esetében az EQ, a Tone és a Boost is közös. Ezért felmerült bennem a kérdés, hogy ez talán csak egy darab, két fokozatú csatorna. Mindenesetre nem hiányzott az a néhány plusz potméter, ami számomra a plusz csatornát jelentené, a nekem tetsző hangkép eléréséhez még úgy sem, hogy „mindkét” csatornát használtam és boostoltam.

A Crunch és Lead állás egyaránt több mint elegendő gaint képes biztosítani. Az overdrive csatornák a crunchtól a brutálisan durva, folyós torzításig minden igényt és stílust képesek több mint kielégítően szolgálni. Érezhető, hogy a 6505 drive-jából indult a tervezési folyamat, azonban a hang egyébként sűrű, bármilyen zenébe jól beilleszthető és konkrét textúrájában emellett észrevehető további, szerintem a multieffektek világából merített - nekem nagyon tetsző - kompresszált effektus, de ne kompresszort, vagy kompresszorral agyonnyomott hangot képzeljünk el, hanem valami ahhoz hasonló hatást, amitől még sűrűbb, jelenlévőbb, konkrétabb, élőbb a csöves erősítő hang. Mindezt kiegészítve a beépített és lábkapcsolható zajzárral egy pengetéssel a tökéletes csendből, koncerthangerőre hangosíthatjuk az Invectivet.

Összességében az SI kialakulásához szükséges kipróbálásig egy olyan 6505-re érdemes gondolni, amelynek a hangkarakterét modernizálták, emellett a jó tulajdonságait még jobbá tették, valamint kiegészítették a 21. század igényeivel. És mindezt nagyon körültekintően tették, azaz az Invective mellett való döntés esetén nem kell lemondanunk az eddig csak akármilyen más erősítővel kielégíthető technikai – és soundbeli -, szükségletünkről.

Az Invective hátulján 2 db, állítható impedanciás, paralell hangfalkijárat található. Ide csatolható a Peavey Invective szériához készített 2x12-es zárt ládája. Érdekessége, hogy az egyik hangszóró egy 8 Ohmos Celestion Vintage 30-as (közép tartományban erős), a másik egy 8 Ohmos Celestion Creamback G12H-75-ös (a V30-nál valamivel melegebb karakter). A kabinet hátulján található kapcsolóval választható mono (120 Watt)- sztereó (oldalanként 60Watt) opció.

Nem akartam leírni, hogy az egyik legkomolyabb láda, amit valaha hallottam, mert egyértelműen SI tünetnek bizonyulhat, de mégis megtettem, mert a világban az Invective által okozott SI megbetegedések száma egyre nő. És a külföldi gitáros fórumok, videók a kabinettel kapcsolatban szintén ugyanezt állítják.

Jelen sorok írása közben kaptam a hírt a Forte Musictól, hogy az Invective szériához 4x12-es hangfal kiszerelés piacra dobását is tervezi a Peavey. A forgalomba kerülés időpontjáról egyelőre nincs pontos információ. Vélhetően nem kell rá sokat várni! Azonban a fej, a lábkapcsoló és a 2x12-es láda 2018 elejétől, itthon mindenki számára elérhetővé válik. Ezért talán nem meglepő, hogy az SI-m tünetmentessé válása is akkorra tehető.

Elérhető a forte.hu viszonteladóinál: https://forte-music.hu/uzletek/

Tari Botond
forte.hu


 

2018. április 11. 17:21

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA