MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Pécsett folytatódik a könnyűzenei oktatási konferenciasorozat

A tavaly indult együttműködéseknek köszönhetően ötödik alkalommal, újabb városban gyűlnek össze a könnyűzenei oktatással és annak fejlesztési lehetőségeivel foglalkozó szakemberek. Április 26-án Pécsett folytatódik a hiánypótló szakmai esemény. A „Populáris zenei kultúra az egyetemi-akadémiai térben” elnevezésű konferenciát a Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyeteme és Bölcsészettudományi Kara szervezi az NKA Hangfoglaló Programmal karöltve.

Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramja és a Szent György Közhasznú Nonprofit Kft. 2017 novemberében rendezte meg a Legyen a könnyűzene is mindenkié! című konferenciát. A tanácskozás egyik legfontosabb eredménye, hogy a résztvevők egy csoportja – nemcsak előadók, de a hallgatóság soraiban ülők is – úgy döntött, az ott elkezdett diskurzust folytatni kell. Ennek eredményeként valósulhatott meg 2018 januárjában egy újabb workshop, majd februárban az Egri Zenei és Ifjúsági Programmal, márciusban pedig a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karával közösen szervezett minikonferencia.

Április 26-án a Pécsi Tudományegyetemen folytatódik a közös gondolkodás. A PTE Zenélő Egyeteme (ZEN) egy olyan komplex kulturális-oktatási program, amely a populáris zenei kultúra sokféle elemét emeli be az egyetemi-tudományos térbe. Kurzusain egyetemi oktatók, kutatók, valamint a könnyűzene elismert szakemberei dolgoznak együtt az egyetem hallgatóival. A hallgatói közösség, amely a ZEN köré szerveződött és szerveződik, évről évre kitartóan dolgozik a populáris zenei kultúra értő megismerésén, annak művelésén.

A ZEN és a Hangfoglaló Program együttműködéséből most létrejövő szakmai esemény és találkozó lehetőséget kíván teremteni az ország könnyűzene iránt nyitott egyetemi-szakmai stratégiaalkotóinak a beszélgetésre, a közös célok feltérképezésére. Az előadások is e köré szerveződnek – a Pécsi Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói mellett a Hangfoglaló Program szakembereit hallgathatják meg a résztvevők.

Dr. Szíjártó Zsolt a PTE docensének köszöntője után elsőként Dr. Havasréti József, a PTE docense rendhagyó tárlatvezetésén vehetnek részt a konferencia keretében Kálmándy Ferenc fotográfiakiállításán. Az előadásokat Dr. Nagy Zoltán, az EKF docense kezdi, aki a könnyűzene helyéről és szerepéről fog beszélni az Eszterházy Károly Főiskola Ének-zene tanszékén folyó képzésben. Őt követi Dr. Barna Emília a BME adjunktusa, aki Minden sláger egyforma? Popzene, ízlés és digitalizáció címmel tart előadást. A házigazda képviseletében Dr. Beck Zoltán, a PTE adjunktusa a populáris zenei kultúra szak lehetőségeinek megteremtéséről ad elő.

A kávészünet után a második szekcióban Balga Nóra a Hangfoglaló Program Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramja keretében szervezendő könnyűzenei témahét pontjait ismerteti. Murzsa Tímea pedig az egész kezdeményezés alapjául szolgáló, a Legyen a könnyűzene is mindenkié! című konferencia kötetét mutatja be. A konferencia Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program vezetőjének zárszavával ér véget. Az esti program keretében a PTE Egyetem Hangja tehetségkutató döntőjén is részt vehetnek az érdeklődők.

A részvétel ingyenes, regisztrálni Tóth Barbaránál a zeneleoegyetem@gmail.com e-mail címen, vagy a +36-30/623-5677-es telefonszámon lehet. A konferencia helyszíne a Zsolnay Kulturális Negyed E25 épületének rePublic galériája.


2018. április 26. 08:38

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA