MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Pénztárcabarát billentyűk zongoratanuláshoz az inMusic Brands-től

Megérkezett az új év. Szerencsére ez sokak számára a zenetanulás folytatását is jelenti, amelynek meghatározó részét képezi a zongora. Napjainkban a modern technika lehetővé teszi, hogy legnépszerűbb billentyűs hangszerrel való ismerkedésünket ne csak klasszikus zongorán vagy pianínón kezdjük – bár a „valódi”, elektronikától mentes hangszert maradéktalanul nem helyettesítheti semmi, több olyan szituáció adódik, amikor összességében jobban járunk egy digitális eszközzel: kisebb bekerülési költség, hordozhatóság, flexibilitás, integráció a próbatermi vagy stúdió közegbe. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a könnyűzenei stílusok kedvelői a különböző hangszínekből válogatva több inspirációt meríthetnek gyakorlás- és dalírás során. Ebben a rövid összeállításban az inMusic cégcsoport négy termékét mutatjuk be: az Alesis billentyűk önálló működésre is képesek, az M-Audio terméke pedig számítógéppel összekapcsolva nyújt élményt a billentyűk szerelmeseinek.

Alesis Recital

Az Alesis Recital egy teljes értékű digitális zongora 88 teljes méretű, félig súlyozott billentyűvel, állítható érzékenységgel. A Recital öt valósághű beépített hanggal rendelkezik: akusztikus zongora, elektromechanikus zongora, orgona, szintetizátor és basszus. A Layer Mode használatával bármely két hang rétegezhető egymásra a gazdag hangzás érdekében. A Split Mode alkalmazásával csak a bal- illetve a jobb kéz felé oszthatjuk a választott hangokat. A hangzás további kialakításában Reverb és Chorus effektek állnak rendelkezésre. A beépített 20 Watt teljesítményű hangszórók erőteljes megszólalást biztosítanak a 128-hang polifóniával a Recitalnak, amely kategóriáján felüli valósághű hangzást és nagyszerű játékérzetet nyújt.

A 2017 nyarán piacra dobott készülék tanulás szempontjából leghasznosabb funkciója a Lesson Mode (lecke mód). Ebben az üzemmódban a 88 billentyűt két zónára osztjuk, amelyek ugyanazon hangon és hangmagasságon szólalnak meg. Így a tanár és a nebuló könnyedén figyelemmel kísérheti a másik játékát anélkül, hogy megszakítaná azt. A Recital 6,3 mm-es fejhallgató kimenettel is felszerelt – használatakor a hangszórók némításra kerülnek a csendes gyakorlás érdekében.

A sustain pedál (6,3 mm) bemenet (a pedált külön kell megvásárolnunk) és a sztereó fejhallgató kimenet (6,3 mm) mellett egy sztereó RCA kimenet áll rendelkezésre keverőre, felvevő eszközre vagy erősítőre való csatlakoztatáshoz. A Recital USB-MIDI kimenete számítógépre való csatlakoztatást tesz lehetővé, hogy virtuális hangszereinket vagy oktató szoftverünket vezérelhessük. A tápellátásról a mellékelt hálózati adapter vagy 6 db D-típusú elem gondoskodhat, amit igény szerint szerezhetünk be.

Alesis Recital Pro

Az Recital bővített verziója Pro utótaggal ellátva kerül a hangszerboltok állványaira 2017 szeptemberétől. Billentyűzete már valódi kalapácsmechanikával büszkélkedik, öt helyett tizenkét – valóban használható – hangzást tartalmaz. Az oktatási funkciók ugyanúgy rendelkezésre állnak, mint az alapmodell esetében, de a kimenetek professzionális 6,3 mm Jack aljzatok, amellyel színpadi és stúdió alkalmazást is célba vehetünk. Bővült az effektek köre is, a Reverb és Chorus mellett modulációs effekt is beépítésre került. A Pro változat felára ésszerűen tükrözi a két modell közti különbséget.

M-Audio Hammer 88

Az M-Audio évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be a billentyűs kontrollerek terén, ezek közt mindig szerepet kap zongoratanulásra és előadásra alkalmas készülék. A friss Hammer 88, egy prémium, kompromisszummentes billentyűs kontroller, ideális lehet profiknak, haladóknak, de akár tanulóknak is. A Hammer 88 igazi zongora érzést nyújt virtuális hangszerek vagy hangmodul használata esetén is. A kontroller középpontjában 88 velocity-érzékeny, súlyozott kalapácsmechanikás billentyű áll, amely hitelesen közvetíti az előadás minden apró mozzanatát a szoftver felé.

A billentyűzet az expresszív játékélményt állítja középpontba a gondosan pozícionált kezelőszerveinek köszönhetően. A különálló pitch- és modulációs kerék portamento és glissando effekt lehetősége, valamint a Mod-kerék bármely paraméterhez való hozzárendelhetősége új inspirációt eredményez. A dedikált fő hangerő-potméterrel azonnal változtathatjuk játékunk intenzitását, de tetszés szerint hozzárendelhetjük választott DAW vagy hangszer funkciónkhoz, akárcsak az oktávváltó gombok. A funkcióval könnyedén válthatunk programot, effektet, küldhetünk MMC üzenetet. Három pedál bemenet áll rendelkezésre, Sustain, Expression és Soft funkciókhoz. Az M-Audio külön megvásárolható termékei közül az SP-Dual és az SP-Triple pedálok csatlakoztatásával maradéktalanul kihasználhatók ezek a funkciók.

Ha nem számítógépünkkel szeretnénk használni a Hammer 88-at, akkor a hátlapon elhelyezett 5-tűs MIDI kimenet segítségével minden MIDI információt továbbíthatunk a kompatibilis eszközök felé, legyen szó akár hardver szintetizátorról, hangmodulról, vagy dobgépről.

A Hammer 88 USB tápellátással, szabvány USB-MIDI csatlakozással szerelt, így a lehető legkönnyebben csatlakoztathatjuk számítógépünkhöz. iOS felhasználók számára külön öröm, hogy az Apple iPad Camera Connection Kit segítségével összeköthetjük iPad-ünkkel vagy más iOS készülékünkkel.

Nem lenne teljes a kép a mellékelt professzionális produkciós csomag nélkül, amely testreszabható zongora (AIR Mini Grand és SONiVOX Eighty-Eight Ensemble), orgona (AIR DB-33), valamint e-piano (AIR Velvet) hangzásokat biztosít.

Alesis Coda Pro

Az Alesis csúcsmodellje a belépő szint igazán impozáns megjelenésű darabja: a külön megvásárolható gyári állvány (Coda Piano Stand) nem csak esztétikai funkciót lát el: három integrált pedállal szerelték fel (soft, sostuenudo és sustain), így amellett, hogy a nappali díszeként is megállja a helyét, a profik számára is értékelhető funkciókat lát el. Ha az állványra nincs szükség, de pedálokkal szeretnénk használni a zongorát, akkor a fent említett M-Audio SP-Dual és SP-Triple segítségével tehetjük meg.

A Coda Pro 88 súlyozott billentyűje a haladó szinten felül is kielégítő mércét üt meg. A beépített metronóm, a két fejhallgató kimenet itt is a gyakorlást támogatja, kombinálva a valódi hangszeres élménnyel. Az állvánnyal felszerelt típus minden irányból tetszetős képet mutat, így alkalmazható fix telepítésként templomban, színházban is. Könnyű tömegének köszönhetően a szállítása sem okoz problémát.

Az alábbi összefoglaló táblázatban a bemutatott készülékek legfőbb tulajdonságait hasonlíthatjuk össze:

* A Skoove a legegyszerűbb és leghatékonyabb módja az internetes zongoratanulásnak. A részletes, online zongoraleckék a tanulóhoz igazodva biztosítanak visszajelzést. Állítsd össze saját repertoárodat válogatott művekből, legyen szó akár aktuális slágerekről, vagy klasszikus zenéről. Segítségre van szükség? A Skoove zenészekből álló tapasztalt csapata bármilyen kérdés esetén áll rendelkezésre. Új, exkluzív leckék (dalok, valamint zeneelméleti tippek és trükkök) kerülnek publikálásra minden hónapban, amellyel bővítheted repertoárodat.

Nádasi Zoltán


2018. január 21. 17:02

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA