MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Popjuliska: Névváltás után

Tavaly ősszel, egy miskolci tehetségkutatón volt szerencsém zsűrizni az Ágiplusz zenekart. Utolsóként léptek ott föl és rögtön borították az addig nagyjából kialakult rangsort. Szóval, megnyerték a versenyt. Az ott nyert stúdióidőt kihasználva már elkészült négy szám is, de közben nevet is váltott a csapat. Jelenleg Popjuliska néven futnak. Nagyjából ezeket a témákat jártuk körbe Máté Ágival, a csapat énekesnőjével.

Kezdjük az előzményekkel! Ez a formáció korábban Ágiplusz néven játszott, aztán volt egy névváltás. Korábban máshol, más zenekarban is játszottatok már egyébként?

Igen, korában a mostani Mintha nevet viselő zenekarban zenéltünk a párommal, Tamással, akkor azt még úgy hívták, hogy Keserű. Aztán mi kiváltunk, ők maradtak hárman Kis Jóska basszusgitárossal, aki most nálunk és ott is basszusozik, és egy új énekest kerestek maguknak.

Más zenei koncepció megvalósítása érdekében váltatok ki vagy csak utáltátok egymást?

Neeeem! Azóta is jóban vagyunk. Persze akkor éppen volt feszültség közöttünk, de aztán azt elsimítottuk…

Kiválás után kikkel egészítettétek ki a csapatot, hogy teljes legyen a létszám?

2014 végén állt össze az Ágiplusz, jelenleg - az emlegetett- Kis József basszusozik, de mikor kiváltunk, még nem vele kezdtünk, Soós Tibor ül a dobok mögött, Sereg Anita vokálozik és hegedül, Bódi Tamás zongorázik, én pedig énekelek.

Tavaly ősszel zsűriztelek benneteket egy tehetségkutatón, amit meg is nyertetek…

Tavaly novemberben volt a B-A-Z + elnevezésű tehetségkutató Miskolcon a Corner klubban, ott elsők lettünk. Ez azért is esett jól, mert korábban nem indultunk ilyen vetélkedőkön, elsőre nem rossz egy ilyen eredmény! Egyébként kis csúszással érkeztünk a helyszínre, így utolsóként játszottunk, de úgy látszik, a zsűrit sikerült levenni a lábáról…

Koncertlehetőségeitek vannak?

Főleg városi rendezvényeken léptünk föl eddig, tavalyelőtt az Operafesztiválon, tavaly a Miskolci Adventen. A miskolci Csodamalom bábszínházban is volt önálló koncertünk tavaly nyáron, meg persze voltak kisebb rendezvények is. Az Avason a Kúltúra Nyitott Pincéi sorozatban, aztán a Borangoláson is játszottunk tavaly, voltunk a Mintha Klub és a Grund Pinceszínház vendégei, idén meg a Múzeumok Éjszakáján léptünk föl. Legutóbb, szeptemberben az Avasi Közösségi Kávézóban a Róka Lánya vendégei voltunk, egy nagyon családias hangulatú eseményen. Ez a kávézó valóban egy közösséget szervező és megtartó hely, ahol mindenki azt adja be a közösbe, amit tud. Energiát, időt, zenét, kiállítást, dekorációt, és hosszan sorolhatnám. Sőt, a kávézóban csak önkéntes kassza van... Nagyon szimpatikus kezdeményezés - ami, ha jól tudom, két éve indult-, és jó helyszínnek tartom bemutatkozásra  azoknak a miskolci zenészeknek, akiknek ez a fajta klubos környezet hiányzik; ahol a zenén van a hangsúly, ahol figyelni lehet a produkcióra, és ahol koncert közben élő kontaktus tud kialakulni az előadók és a közönség közt.  Egy ilyen jellegű szórakozóhely  Miskolcon már nagyon hiányzott, azt is mondhatnám, hogy hiánycikk volt... Október 12-én este pedig lesz egy érdekes zenélésünk, megyünk a Cirmi Rádióba – Miskolc- élőben játszani és beszélgetni. Miskolcon kívül még nem volt szerencsénk koncertezni, de nagyon szeretnénk és várjuk a felkéréseket! A Facebook oldalunkon minden koncertinfónk megtalálható!

Az Ágiplusz már az elején saját zenékkel indult?

Igen, rögtön az elejétől saját dalokkal indultunk, a szövegeket én írom, a zene pedig úgy alakul, hogy a dalok vázát vagy én írom meg, vagy Tamás, de előfordul az is, hogy ketten dolgozunk rajta. Aztán a többiek beleteszik még az ő elképzeléseiket… Érdekesség, hogy Kis Józsi kivételével mindenki zenetanár a csapatban, Józsi történész.

A tehetségkutatón nyertetek stúdiófelvételt, ezt sikerült már beváltani-rögzíteni?

Igen, felvettünk négy számot, ebből kettő van teljesen kész, keverve, fent is van a Youtube-on!   A harmadik is hamarosan elkészül, a Hang Art Recording stúdiós emberünk, Károly Tamás most jött vissza Amerikából, így tudjuk folytatni a munkát. Azt hozzáteszem, hogy még Ágiplusz néven indultak a felvételek, és a Youtube-on is ilyen néven szerepel a legtöbb dalunk. Idővel lehet, hogy át fogjuk nevezni azokat is… A stúdiózásról még annyit, hogy kitelepült a felvételhez a stúdió egy helyszínre, ahol az anyagot rögzítettük. Azért mentünk a Művészetek Házába Miskolcon felvételt készíteni, mert igazi, akusztikus zongora hangot akartunk, és ott adott volt egy Steinway. Egyszerre rögzítettük a komplett zenekart. Így nyilván nehezebb volt a dolgunk, mintha a hagyományos módszerrel, sávonként játszottuk volna fel, meg Károly Tominak is, mert sokkal kevesebb a lehetőség az utólagos korrekcióra... De azokban a dalokban, amiket rögzítésre kiválasztottunk,  sok az érzelem, a dinamizmus, fontosak a spontán impulzusok, úgy éreztük, hogy a lényeg veszne el, ha steril sávokból próbálnánk felépíteni. A felvételeken amúgy még az előző basszgitárosunk, Ritter Józsi játszik.

Miért volt névváltás, mikor pont kezdtetek kicsit belendülni az Ágiplusz névvel?

A legelső koncertünk előtt hirtelen kellett már egy nevet választani. Ez jött, nem volt jobb ötletünk, de folyamatosan gondolkodtunk, volt, amikor már majdnem meg is békéltünk vele, de jött ez a Popjuliska, ami megtetszett. Két hónapja használjuk ezt, azóta két koncertünk volt…

Mennyi saját műsorotok van?

Úgy 70-75 perc, ez mind saját anyag, nem játszunk feldolgozásokat. Szeretnénk Miskolcon egy klubot, ahol rendszeresen felléphetünk, ahová esetleg vendégeket is meghívhatunk, akár komplett zenekarokat vagy zenészeket, barátokat, akik fellépnek velünk. Én nagyon szeretem a verseket és az irodalmat, akár ezzel is színesíthetnénk a klub fellépéseinket. Volt már egy ajánlatunk a klubra vonatkozóan, de a szervezők végül visszaléptek…

Próbáljuk meghatározni a stílusotokat!

Ez nehéz lesz! Mi magunkról azt mondjuk, hogy lírikus pop, amit játszunk, de vannak benne jazz és alternatív elemek is, helyenként rockos, de van már egy disco számunk is... Bár, például ez ellen Kis Józsi először nagyon tiltakozott, de azt hiszem, megszerette. Mindenesetre gyanúsan jól csinálja… Az egységes stílust a szövegek adják: minden dalnak közlendője van. Nekem fontos, hogy olyat fogalmazzak meg bennük, ami tényleg érdekel, amiről beszélnem kell, vagy olyat, ami valamikor korábban megérintett. Nem szeretem az üresjáratos,  “alibi” szövegeket... Felvételünk nincs még róla, de gyakran játszunk akusztikus verzióban is, öten nem is mindig érünk rá, és van olyan helyszín, ahová jobban illik egy intimebb megszólalás,  így van duó, trió verziónk is, akkor is Popjuliska néven lépünk föl.

PAYA


2017. október 9. 19:49

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA