MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Prodipe

Nem oly rég figyeltünk fel arra, hogy a hazai hangszerkínálatban egy eddig ismeretlen márka jelent meg. Mondanom sem kell, hogy gyorsan utánajártunk miről is van szó. A Prodipe valójában már húsz éve létező gyártó, amelyet tapasztalt francia hangmérnökök és hangszerkészítők hívtak életre. Elképzelésük szerint olyan márkát kívántak bevezetni a világ zenei piacaira, amely magas minőségű, megbízható hangtechnikai eszközöket, és hangszereket állít elő úgy, hogy miközben minden szakmai igényt kielégítenek, az áruk kedvező és azok számára is megfizethető, akiknek nincs lehetőségük több milliós beruházásra. A cég alapítói mind-mind ismert és elismert szakemberek voltak már a cégalapítás előtt is, ezért úgy érezték nem engedhetik meg maguknak, hogy olyan termékek kerüljenek ki a kezeik alól, amelyek nem öregbítik majd tovább a jó hírüket. Saját bevallásuk szerint így született meg a Prodipe cég, melynek neve azóta is egyet jelent az elérhető árú minőségi hangszerekkel. Hamar nyilvánvalóvá vált számukra, hogy komoly piaci érdeklődés mutatkozik a vállalat hangszerei iránt, így a tervezők folyamatosan szélesítették a kínálatot és időközben felvásárolták a JM Forest márkát is. A két manufaktúra összeolvadt, mára pedig szinte minden típusú hangszer elérhető a kínálatukban, amire csak egy gitárosnak szüksége lehet: klasszikus, fémhúros akusztikus, basszus és elektromos gitárok, ukulelék, és balkezes hangszerek egyaránt. A márka hazai forgalmazását a DjSoundLight Kft. látja el, s közös tervünk szerint az idei évben megjelenő magazinok számaiban igyekszünk majd átfogóan bemutatni a termékpalettát, amit most három elektromos gitárral el is kezdünk. 

Mindhárom gitár klasszikus formavilágú remake hangszer. A Junior egy sima sztrató, amely 48.900Ft.-, az ST2H egy két humbucker-es sztrató, amely 81.900Ft.- a JM Forest TC70 pedig egy tele, amely 85.900Ft.- Amint láthatjuk, valóban a bevezetőben ajánlott megfizethető kategória képviselőivel állunk szemben, s most már csak az a kérdés, hogy a cég alapítók eredeti szándékának második fele – nevezetesen a minőségi elvárásuk – is beigazolódik-e a próbálgatások során.

Junior

Kezdjük rögtön a belépő kategóriába szánt Junior nevet viselő gitárral. Bevallom, hogy ez az egyik kedvencem, mivel a próbálgatást úgy kezdtem el, hogy egyik gitárról sem tudtam előre, mennyibe fog kerülni... nem akartam prekoncepciók fogságában véleményt alkotni. Az első pillantásra semmi különös, hiszen egy – gyakorlatilag – tökéletes remake hangszerről van szó, amely a manapság ismét egyre népszerűbb Fiesta Red színben pompázik. Első érintésre meglehetősen nagy tömegű a hangszer, s a nyaka is a vastagabb sztrató nyakak közé tartozik. A test hársfa, a nyak és a fogólap kanadai juhar. Amint kézbe vettem egyből az jutott eszembe, hogy srác koromban mit nem adtam volna, ha egy ilyen gitárral indulhatott volna a zenei pályafutásom. Személy szerint egy csillagos ötöst bevések a gyártónak, mert tiszta szívből hiszek benne, hogy a kezdő hangszerek elkészítésénél kell a legnagyobb gonddal eljárni, hogy olyan hangszeren kezdjék meg a fiatalok a zenélést, ami inspirációt jelent és nem elrettentést. Nos ez szerintem tökéletesen sikerült. Sőt, ahogy egyre többet játszogattam a hangszeren az is felrémlett, hogy egy turnézó zenésznek második hangszerként, vagy utazó/gyakorló gitárként, esetleg szabadidejében – akár komolyan – zenélő felnőttnek is tökéletes választás lehet ez a gitár. Ár/szolgáltatásból jeles! Azt is bevallom, hogy nem vártam túl sokat a megszólaló hang minőségétől, de megint csak kellemes meglepetés ért, mivel a 3 Alnico single kerámia hangszedő gyakorlatilag tökéletesen és megdöbbentően jó minőségben hozza az összes elvárt soundot (ötállású hangszedő-váltó, egy hangerő és a sztratóknál megszokott két tónus poti az elektronika további alkatrészei). Mivel lóg egy pár jelentős értékű „eredet” a szobám falán, megkerülhetetlen az összehasonlítás, amelynek végeredménye természetesen nem lehet kétséges... DE! A Junior összességében egyáltalán nem keltette bennem egy belépő gitár érzetét, miközben az ára egyértelműen belépő kategóriás. Ezért ezt a hangszert – személy szerint – kiváló választásnak gondolom az összes fent említett felhasználó számára és nyugodt szívvel ajánlom kipróbálásra és megvásárlásra is.

ST2H

A második általam kipróbált hangszer a két humbuckeres sztrató volt, amely eleve egy különleges kérdéskör, hiszen a gitár jellegzetes karaktere és a két dupla hangszedő sokak szerint nem alkotnak összeillő elegyet. Nekem más a véleményem erről, mivel szerintem minden hangszer egy célszerszám is, amely bizonyos műfajokban jól használható, más műfajokban kevésbé. Az ST2H típusú hangszerekben épp az a különlegesség a legjobb, hogy olyan karakterű hangot kapunk, amely a hagyományos sztratókból hiányzik és más dupla hangszedős gitárok sem képesek ezt produkálni. Én ezt inkább tekintem lehetőségnek, mint bármi egyébnek. Amennyiben képesek vagyunk ezt a felismerést megtenni és ennek megfelelően használni a hangszert, akkor nagy örömünket leljük majd benne. Az alapanyagok tekintetében majdnem egyezzünk az előző hangszerrel, annyi eltéréssel, hogy a fogólap ebben az esetben szintetikus rózsafa (nyak: kanadai juhar, test: hársfa). A két humbucker hangszedőhöz ebben az esetben egy háromállású hangszedő-váltó és egy-egy hangerő, illetve tónus poti tartozik. A megszólaló hang nagyon gömbölyű. A tiszta hangok esetében annyira speciális, hogy semmi mással nem tudnám összehasonlítani. Kiválóan alkalmas jazz, latin, blues, vagy ezek fúziós variációinak megszólaltatására, illetve nem egyszer találkoztam már alter műfajokban is ezzel a hangkarakterrel. Továbbá minden rockzenei műfajban és azok fúzióiban is jól használható, mivel a torzított hang úgy harap, mint egy jó házőrző. A játszhatóság és a kényelem ebben az esetben is kiváló, tehát összességében egy igazán extravagáns hangszerről beszélhetünk, amely három különböző színben vásárolható meg. Nálam a Sonic Blue járt, de kapható még Fiesta Red és Surf Green színekben is.

JM Forest TC70

Végül de nem utolsó sorban következzék a JM Forest TC70, amely látszólag egy hagyományos tele, azonban némi gyári tuninggal mégis kicsit több. Az alapvetéseket ennél a hangszernél sem bízták a véletlenre, hiszen a jól bevált nagy tömegű kőris test és a juhar nyak, valamint a szintén juhar fogólap kombinációval nagyon nem lehet melléfogni. Ugyanakkor ezt a variációt szinte minden gyártó kínálja is, ami viszont nem teszi elég vonzóvá a hangszert, hacsak nem tud valami egyedit felmutatni. A mi esetünkben az egyedi megoldást a hangszedőknél kell keresni. A híd single Alnico hagszedője gyönyörűen csilingel és igazán meggyőzően hozza azt a tiszta hangzást, amiért az ember egy ilyen hangszerhez nyúl. Ezzel az alapok rendben is vannak, de kell még valami extra, hogy igazán vonzó legyen a gitár. Ezt az extrát a nyaki hangszedő egy single méretű humbucker hangszedő (Twin Blade) kínálja, amely a hangerő poti push/pull kapcsolójával váltható, s egészen agresszív módba is képes belehajszolni a gitárt. Az a helyzet, hogy hasonló megoldással találkoztam már különböző gyártók teléinél, de azoknál minden esetben a híd hangszedő volt felezhető... a mi esetünkben ez épp fordítva van. Ez a kis trükk szerintem már épp elegendő ahhoz, hogy felkeltse a gitárosok érdeklődését, hiszen mindenki keresi az egyedit, a különlegeset, amitől akár csak egy picit is más lesz/lehet a hangzása az átlagosnál és a jól megszokottnál. A jó hír az, hogy annyira mégsem lesz más ettől a kis tuningtól a hangzás, hogy az befolyásolja az alap karaktert, de mindenképp többletet kínál, amellyel lehet jól gazdálkodni és amely új színt és energiát vihet a játékunkba.

Az összbenyomásom mindhárom hangszerről nagyon pozitív és remélem, hogy minél többen veszik majd a fáradtságot, hogy ki is próbálják őket. Véleményem szerint bár lehet – és kétség kívül kényelmesebb – az internetről hangszert vásárolni, a személyes élmény és kötődés kialakítása előzetes próbálgatás nélkül nem lehetséges. Szerintem szükség van némi „kémiára” is amikor hangszert választunk, s számomra ezek a hangszerek kimondottan szerethetőek voltak... alig várom a következő modellek kipróbálását.

Bővebb információ és vásárlás!

Andrásik Remo


2020. május 20. 15:04

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA