MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

QSC K8 Vs. K8.2

Fekete Gábor „G”, az Év Hangtechnikusa - Öröm a Zene Díj 2017 - tesztelte a QSC K8 és K8.2 aktív hangsugárzókat.

Ahogy mondani szokták, késve bár, de törve nem… szóval végre megcsináltam a tesztet, amit valójában én vártam a legjobban. Igazából csak tippjeim voltak az eredményt tekintve, mely nemes egyszerűséggel kétesélyes: vagy jobb, vagy nem.

Egymás mellett a két jószág, mondhatni jó akusztikai körülmények között az udvaron, nincs visszaverődés, nem zavar senki. Mielőtt a belbecsre térnék, jöjjön a külcsín. Először a hálózati kábel került a kezembe, nem tudom ki vette már észre, de kellemesebb fogású és ami a fontosabb, hogy hajlékonyabb lett. Felhelyezve az állványra őket, jött a következő apróság, hogy az új sorozatnak nem állítható a dőlése, hanem mint az régebben is volt, kettő állvány hüvely van az alján - egy egyenes és egy döntött -, ezzel elérve, hogy jobban szorul az állványon, ezért kevésbé fordul el. Az ördög a részletekben rejlik… Az új doboz kicsit kockább, nincs rajta annyi ív, egyenes az alja és a teteje is, ezért jobban pakolható és ami fontos, kapott monitor lábat, így színpadi monitorként is használható. Eddig ötös. Az elején a rács alatt szövet, mely jobban védi a hangszórókat. Ez is OK. Nézzük a technikát.

Én mindig szkeptikus vagyok a technikai paraméterek tekintetében, mert láttam már karón varjút, ezért nem kell elhinni mindent. Tehát nem is foglalkoztam vele, bár elolvastam, és egy kicsit mosolyogtam is rajta. A hátulján az erősítő mindenképp pofásabb lett, egyel több a bemenetek száma, nincs(?) ventilátor, vagy tényleg nem hallani és ami a fontos, hogy kapott egy procit. Mindenféle jóság van benne, amiből a késleltetést emelném ki, mert ez nagyon egyszerűen használhatóvá teszi sok helyzetben. Az EQ szintén nem érdekes számomra és ezzel együtt a beállított hangzások sem. Ezért maradtam az alapbeállításnál és így hallgattam meg a két hangsugárzó közötti különbséget. Persze azért a specifikációban leírtakat végigfutottam, hogy mégis mit ígérnek vagy mit változtattak. A magas-sugárzó egy kicsit kisebb lett, a lesugárzási szög megmaradt és 1 dB-lel nagyobbat szól az új tesó. Ami viszont szemet szúrt, az az alsó lesugározható frekvencia, mely számokban nem olyan nagy, de mégis van. 

Szóval az akusztikai körülmények adottak, süt a nap, a szomszéd óvodában sem engedték még ki a gyerekeket az udvarra. Válogattam néhány kedvenc CD-t, komolytól a könnyű zenéig és belevágtam a hallgatódzásba. „És lőn világosság”…  mármint a közepekre értem. Szóval nekem egy kicsit mindig fátyolos volt a közép tartomány, de most jobb lett. Olyannyira, hogy az egyik kedvencem, a Dream Theater lemezen a két hangsugárzót váltogatva, más gitár szól. Az egyiknek van alja (mély-közepe), a másiknak nincs. S ez a szélesebb átvitelnek köszönhető, vagy sem? Szerintem nem, hisz nem azokról a frekikről beszélünk. Szerintem máshova tették a keresztezési frekit vagy egyszerűen beletették a prociba. Végül is mindegy. Jobb lett és ez mindenféle zenén megmutatkozik. A magasa is szebb lett az én fülemnek, itt érdekes módon jobban csilingelnek és pont nincs annyi közép tartalma, mint a régi verzióban. Természetesen hallani a pluszban jött alsó frekvenciákat is, vastagabban, teltebben szól. Persze ne gondoljuk azt, hogy úgy szól, mint egy nagy cucc, ez akkor is csak egy 8 colos hangszóró.

Összevetve jó irányba mentek a QSC fejlesztői, sajnos nem mindig mondható ez el egy „új bőr lehúzásánál”. Nekem bejött, vettem is egy párat. Kicsi, könnyű, megbízható, jól szól és még hangszeralapnak is használható. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

G.



 

2017. december 3. 08:04

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA