MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

ROAD TESZT MICHAEL LAWRENCE-EL: QSC KS118 AKTÍV MÉLYSUGÁRZÓ

Ebben a cikkben Michael Lawrence független FOH hangmérnök és rendszertechnikus, valamint különböző audio publikációk műszaki szerkesztőjének cikkét közöljük a QSC KS118 aktív mélysugárzóról.

Michael Lawrence - Az új QSC KS118 egy 3600W-os D-osztályú erősítővel ellátott 18 colos direktsugárzó. Ez a méltán népszerű KW181 utóda, amilyet már én is régóta használok.  A KW181-et számos kisebb helyre telepítettem már és sok bulit kevertem rajta, szóval izgatottan vártam, hogy kipróbálhassam a KS118-at.
A csomagolás a mélysugárzót a felszerelt görgőkkel együtt tartalmazza (köszönöm!). A mélysugárzó 47 kg így egy ember könnyen gurítja, kettő pedig könnyen emeli. Függőlegesen és vízszintesen is elhelyezhető, két M20 menetes aljzatot tartalmaz, így mindkét pozícióban, tartórudat rögzítve szélessávú hangsugárzót helyezhetünk rá, például a K.2 szériát.

A beépített DSP akár 100 milliszekundum (ms) késleltetést is biztosít, választhatunk 80 Hz-es és 100 Hz-es keresztváltót attól függően, hogy melyik szélessávú hangsugárzóval használjuk, illetve a „DEEP” mód is elérhető, amely további mélyfrekvenciás bővítést biztosít.

FUTTASSUNK NÉHÁNY TESZTET

Annak ellenére, hogy nehéz a mélysugárzó frekvenciaválaszát megmérni, csináltam pár mérést a hátsó udvaromban, ami jól illusztrálja a keresztváltási frekvenciák, valamint a „DEEP” funkció hatását a mélytartományra. Az első ábra bemutatja a „Normal” és a „Deep” funkciók frekvenciaválaszát 80Hz és 100Hz-es keresztváltási beállításokkal.

A varázslatos DSP-nek köszönhetően nem változik meg az egység fázismente a keresztváltási frekvencia változtatása közben, ez igaz a K.2-es szériára is, ami egy jól kifésült rendszert eredményez.

Ha azt mondanám, megfelelő tartalék van a felszerelésben, alábecsülném a rendszer valódi erejét. A keverőmből szélessávú rózsazajjal zörgetve a hangsugárzót, további +6dB-es emelésre volt szükség magában a hangsugárzóban, hogy egyáltalán megtapasztaljuk a limiter LED működését.

Mivel elég jól ismerem a KW181-et, elmondhatom, hogy ez a láda, nagy hangerőn, sokkal jobban viselkedett, szub-csöves pufogás és az orrhanggos rezonálás nélkül. Ez egy nagyszerű példa arra, hogy egy „Max SPL” adat nem mindig mondja el a teljes történetet, hiszen a KS118 136dB Max SPL (peak, 1 méter) adatát összehasonlítva a KW181 135dB-es adatával szemben azt gondolhatod, hogy nem javult szignifikánsan a teljesítmény, de biztos lehetsz benne, hogy nem ez a helyzet. Ez az eszköz, hangosabban és tisztábban szól. Véleményem szerint a 18 colos mélysugárzók között, - amit ebben az árkategóriában hallottam - a KS118 vitathatatlanul vezet. A kimeneti teljesítménye megközelíti egy másik mélysugárzóét, amit használok, ám az sokkal nagyobb és lényegesen nehezebb. Teljesítmény – méretarány szempontjából a KS118 nagyon vonzó.

Néhány rendezvényre magammal vittem őket, hogy megnézzem mit is tudnak; a legizgalmasabb egy 8 csatornás térbeli hangrendszerrel ellátott bábjáték volt. A produkciós specifikációknak megfelelően a mélysugárzók a nézőtér alatt helyezkedtek el.
Habár a produkciónak volt egy pár másik gyártótól származó szimpla 18-as sugárzója, frissítésként a KS118-akat telepítettem le. Rendszerbeállítás és tesztelés közben, a nézőtér alatti szubok kellemes, csörgés mentes morajlást biztosítottak.

Néhány stagehand, - csakúgy, mint a rendezvény technikai vezetője - , odajöttek meghallgatni és megállapították, milyen jól szólnak. Utóbbi azt is mondta, hogy a hang „rendkívül tiszta” volt. Az előadáson, a kimeneti szub fader állása közel 20dB-el kisebb volt és még így sem volt gond a mellbevágó méllyel.

HOZZÁADOTT PERSPEKTÍVA

Számomra a legizgalmasabb funkció a beépített cardioid preset – „kerék a kerékhez”, egymás mellett vagy egymásra helyezve két KS118, az egyik megfordítva és a „Cardioid Forward” és a „Cardioid Rear” beépített preset beállításokkal egy gyors és hatékony cardioid array-t hoz létre. A hátsó kioltás szempontjából, megtaláltam a leghatékonyabb beállítást, amit a rendszertechnikusok csak „gardient stack”-ként ismernek, ahol két hangsugárzó van egymáson, ebből az egyik megfordítva.

Az udvarom közepén, két mérőmikrofonnal, 4,5m távolságban az array elejétől és hátuljától, elölről-hátrafelé több, mint 20dB-es kioltást mértem (2.-es ábra). Ez egy nagyszerű lehetőség kiváló eredmények elérésére anélkül, hogy saját cardioid array-t kellene kitalálnod. A gyártók túl gyakran jelentetnek meg olyan frissítéseket, amelyekkel csak oldalra lépnek (vagy néha még vissza is). Boldogan kijelenthetem, hogy a KS118-al nem ez a helyzet. Ez egy kiváló példa arra, hogy „ha nem tört el, ne javítsd meg”.

A QSC bizonyította bölcsességét azzal, hogy olyan szilárd alapokra épít, mint ami a KW181-et ilyen sikeressé tette, az összes aggályomat megváltoztatták a hangsugárzóval kapcsolatban, és egy olyan DSP-t helyeztek el benne, ami egyenlő alapokra helyezi a szintén kiváló K.2-es sorozatú szélessávú hangsugárzóval. Oldalanként egy-két, vagy három szub nagyszerű választás a hordozható PA rendszerekhez, zenekaroknak és egyéb kis rendezvényekhez. Rendszeres olvasóim észre vehetik, hogy itt atipikusan rövid vagyok. Egyszerűen nem kell többet mondanom: ez a mélysugárzó mindent tartalmaz, amit a KW181-nél legértékesebbnek találtam, javítja azokat a dolgokat amiket nem, és néhány jelentős és hasznos funkcióval is bővült, ez az én új, 18 colos mélysugárzóm.


2019. december 6. 11:23

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA