MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Rozsonits Tamás: Kaptafa után Csiríz…

Magamról tudom, hogy egy zenei szakíró mennyiféle tevékenységet folytat mostanában. Egyik legkiválóbb kollégám, Rozsonits Tomi is ezer féle dolgot művel, most ezeket jártuk kicsit körbe egy interjúval, természetesen a nemrég megjelent Csiríz kötetet is tárgyalva. Csak a korrektség kedvéért jegyzem meg, hogy Tamás a ’80-as évek legelején dobosként kezdte a szakmát, a Moby Dick talán legsikeresebb korszakában töltött ott tíz évet, de volt ő lemezkiadói szakember is, nagy „médzsör” kiadóknál, mikor még pörgött a lemezipar.

Több, veled készített interjúban érintettük már a Mobil Rádió Budapest fejlődését, hogy áll most ez a tevékenységetek?

A Mobil Rádió Budapest műsorstruktúrája kicsit átalakult. Az én, évekig futó hétköznap reggeli ébresztő műsorom megszűnt, mert más elfoglaltságaim miatt nem tudtam tovább vállalni a napi rendszerességet, márpedig egy ilyen jellegű műsornak az a lényege. Most hosszabb, alapos, mély és részletes beszélgetéseket készítek zenészekkel, amelyek a rádió archívumában bárki számára, bármikor elérhetők. Emellett figyelem az újdonságokat és folyamatosan konzultálunk Lóránttal és Titánnal, zenéket ajánlunk egymás figyelmébe, a hallgatók nagy örömére.

A Hangfoglaló program, oktatást támogató alprogramjában is elkezdtél dolgozni. Miről szól ez? Mi a koncepció?

Az NKA Hangfoglaló, könnyűzenét támogató program, magyar könnyűzenei oktatást támogató alprogramjának koordinálására kért fel Bajnai Zsolt, a program kollégiumának vezetője, nyár közepén. Évek óta egy másik alprogram, az Örökség munkájában is rendszeresen részt veszek, ahol az oral history számára készítek mélyinterjúkat, számos kollégámmal együtt, valamint a Hangfoglaló tematikus konferenciáin rendszeresen tartok előadásokat. Emellett a HANOSZ Hangszert a kézbe! zseniális, országos sorozatának állomásain is rendhagyó énekórákat vezetek magyar és egyetemes rocktörténet témában.

Ez az oktatási alprogram, amit említettél, egy nagyon részletesen kidolgozott koncepció, amely az ország számos pontján élő szakember bevonásával megpróbálja lerakni a hazai intézményesített könnyűzenei oktatás rendszerének alapköveit és kijelölni egy követhető utat. Hozzávetőleg, a klasszikus zeneiskolákhoz hasonlóan, közel azonos elképzeléssel működő könnyűzenei iskolarendszert képzelünk el, állami támogatással. Ehhez segédanyagok megszületését és megjelentetését is tervezzük. Munkánkat konferencia-sorozattal, kutatásokkal, az országos könnyűzenei oktatás kataszterének megteremtésével, a közösségi médiumon, Poptanítás című folyamatosan jelentkező bloggal, nemzetközi konferenciákon, vásárokon való részvétellel tesszük minden érdeklődő számára hozzáférhetővé és még hangsúlyosabbá. Fontosnak tartjuk továbbá, a szakmai diskurzus lehetőségének megteremtését, ösztönzését és ébrentartását.

A P. Mobil technikai stábjának is tagja vagy. Mik a feladataid?

Én vezetem a backline-t szállító teherautót, és mivel az hét személyes, így a teljes P. Mobil Stage Crew együtt tud utazni, önállóan mozgunk, függetlenül a zenekartól. Az utazások folyamatos, fetrengő röhögésben telnek, nagyon jó a hangulat a stábban. Másrészt a lemezek, könyvek, egyéb kiadványok és pólók árusítása a feladatom. Természetesen – mivel szerencsére remek fizikai kondícióban vagyok- a pakolásban, a színpad fel- és leszerelésében is segítek a kollégáimnak, akik hatalmas figurák, megérik a pénzüket! Mániákus hangszer-rajongóként, még minden alkalommal elvarázsol, ha a kezem ügyébe kerül Szabó Peti Hammond A 100 orgonája a Leslie-vel, korábban ez a legendás hangszer a Magyar Rádióban szolgált évtizedekig, rajta készült el szinte az összes magyar rajzfilm zenéje, de Szebelédi Zsolt 1979-es, amerikai Gretsh dobjainak összeszerelése közben is folyton eszembe jut a sok művész - és a zenéik-, akik a Gretsch táborába tartoztak valaha. Sárvári Vili Fender Stratocastere pedig a gazdájával együtt legenda, Tarnai Dani Fender Precision basszusgitárja szintén nagy kedvencem. A P. Mobil rendelkezik az ország egyik legigényesebb hangszerparkjával, már a színpadi megjelenésük is tekintélyt parancsol. Sok színpad szinte alig bírja el a Marshall-tornyokat. Ráadásul gazdáik, hangszereik avatott mesterei, amúgy meg tüneményes emberek. Jól érzem magam velük. Gyűlnek a sztorik, lehet ebből még akár egy könyv is valamikor… Van egy nem deklarált feladatom is: titkos „pszichológusként”, angyali türelemmel beszélgetek, a minden egyes helyszínen, menetrend szerint felbukkanó nehéz esetekkel és elmagyarázom, hogy: nem lesz ma itt Vikidál Gyula, de Tunyogi Péter sem. Nem játssza a zenekar a Boszorkányrepülést, mert az egy másik banda száma. Ja, hogy a múltkor játszottuk és ez biztos?! Hát persze… Baranyi Laci nem Vikidál Gyula fia, csak az utódja. Ehhez hasonló kérdések sorára felelgetek. Sokan nem is nézik a koncertet, hanem engem szórakoztatnak, nem is értem, miért jönnek akkor rock-koncertre.

A következő fél évben milyen kiadványok jönnek ki a P. Mobiltól?

A Fradi-pályás visszatérő koncert kibővített, feljavított változata DVD-n, hiszen, az az anyag, annak idején csak VHS formátumban jelent meg. Most extra tartalmakkal lesz elérhető. Új P. Mobil-dalok is születnek, erről nyáron a Mobilosok Találkozóin, Ukkon és Esztergomban már be is mutatott két dalkezdeményt a csapat, a Mobilos kemény magnak. Az új lemez azonban, véleményem szerint csak jövőre várható.

Mint mondtad, a pultban is dolgozol, milyen termékek mennek a legjobban? Én is beszélgettem ott veled párszor, és láttam, hogy kedvező árakkal dolgoztok.

Legjobban az aktualitások fogynak: az új póló, a Csiriz-kötet és az új album, az És? is jól pörög, de nagy sikere van a vinyleknek, Az első nagylemez és az Ez az élet, Babolcsai néni LP-nek is. A tripla CD-k is keresettek még mindig, a Tunyó- és a Baranyi-évek a legkelendőbbek. Nálunk minden gyári áron kapható, Lórántnak szívügye, hogy a P. Mobil semmi hasznot nem tegyen ezekre, tehát minden, a koncerteken, a sátorban a legolcsóbb. Ahogy Lóránt kedvesen mondja, „a piros kupiban”.

Csúszott a Csiríz könyv kiadása. Mik voltak az okok? Bár, szerintem így is egy jó időpontra, az idei nagykoncertre jelent meg…

A kézirat leadása is csúszott kicsit, az én akkori magánéleti problémáim miatt, aztán Lórántnak voltak más irányú elfoglaltságai, de most itt van és kézbe fogható, elolvasható. Viszik is, mint a cukrot!

A következő, harmadik kötetről mit tudsz?

Lóránt, a rá jellemző precíz, gyűjtögető és rendszerező módon hihetetlen anyagokat ásott elő már eddig is, a harmadik kötethez, amely a politikai munkásságát dolgozza majd fel. Jelen pillanatban itt tart az előkészület.

A Kaptafa készültekor látszott/megvolt már a három kötet koncepciós terve?

Igen, 2012 májusában, amikor Lóránt megkeresett, hogy dolgozzunk együtt, már eleve ez a hármas felosztás élt az elképzeléseiben.

Külön ültetek neki a Csíríznek vagy már az előző idején is készült hozzá anyag, amit átcsoportosítottatok ide?

Külön alkotói időszakban született mindkét könyv, közte volt Lóránt súlyos betegsége, amit szerencsére legyűrt! A Csiriz amúgy is egy sokkal szakmázósabb, sztorizósabb kötet, míg a Kaptafa fő szála Lóránt élettörténete.

Igen, pont kérdezni is akartam, hogy erősen szakmai jellegű dolgokat tárgyal a Csiríz, ez talán szűkebb réteget érdekelhet, mint a Kaptafa. Annak komoly eladási példányszámai voltak, mit tippelsz a mostanira? A mörcs pultban te látod az érdeklődést, fogyást…

Azt tapasztalom, hogy a Mobilosoknak minden kell, amire P. Mobil vagy Schuster Lóránt neve ki van írva. Tiszteletből, rajongásból is megvesznek mindent, mert így talán otthon is őrizhetnek egy-egy saját darabkát kedvenceikből. Igaz ez a vinyl lemezekre is. Sokan el is mondják, hogy már rég nincs, sőt, nem is volt lemezjátszójuk, de kell nekik a Honfoglalás, az Első nagylemez és a Babolcsai néni LP is. Ide tartozik, hogy a P. Mobil kiadója, a Grund Records olyan igényességgel gondozza a zenekar kiadványait, ami példaszerű. Mernék is másként?! Kivívnák a Főnök haragját, ha-ha-ha! A Csiriz is nagy példányszámban fogy el, ezt megjósolhatom.

PAYA

(Fotók: T. Erika, Horváth Péter Gyula és a Hangszert a kézbe!, valamint Rozsonits Tamás archivuma)


2020. január 16. 14:56

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA