MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Összeállt az új HOTS shortlist

Ahogy tavaly, úgy idén is két alkalommal van módja a hazai zeneipar szereplőinek arra, hogy rangsorolják, kiket tartanak a leginkább exportképes magyar produkciónak. A HOTS shortlistje az exportiroda ajánlattevő funkcióját teljesíti ki a magyarországi piaci szereplők bevonásával, hiszen több nemzetközi partner (mint a Primavera, a Reeperbahn, vagy épp a Mondo.NYC) is ez alapján választ fellépőt.

Bár a HOTS partnereseményeinek több mint 90%-a szabad jelentkezéses – hogy minden zenekar egyenlő esélyekkel indulhasson a programszervezők figyelméért –, alkalmanként nincs mód a nyilvános ajánlásra, és ebben a helyzetben csak a listára támaszkodhatnak a helyi kurátorok, amiből így kiválasztják, hogy a helyi piac és programkínálat fényében, mely magyar produkciónak lehet a legnagyobb lehetősége az áttörésre. A shortlist kitöltésére szóló felkérést jelenleg több mint háromszáz feliratkozott szakmabeli kapja meg, de az info@hotsmusic.hu címen egész évben lehet jelentkezni, ha valaki a soron következő felmérésnél szeretne hozzátenni a végeredményhez. A lista a Grand Prix módszerrel kerül kiszámításra: minél magasabb helyre ír valaki egy zenekart, az annál több pontot kap (az 1. helyért 15, a 15. helyért 1 pont jár). Ez nemcsak a piaci szereplők bevonása miatt fontos, hanem azért is, hogy félévről-félévre mérhető legyen a Kollégium számára, hogyan változik egy-egy hazai produkció itthoni támogatottsága.

Az idei első felmérés során a válaszadók közel háromszáz zenekart említettek meg a kitöltés során: a szórás mértékéről mindent elárul, hogy a listavezető Apey & The Pea a kiosztott összes pont 5,94%-ával kerülhetett az első helyre, miközben a szavazók több mint fele valamelyik helyen biztosan szerepeltette őket. Ezek az adatok pedig sok szempontból értékesek a továbbiakban is: egyrészt a beérkezett információból további listák profilálhatók (énekes-dalszerzőkre, elektronikus vagy jazz-produkciókra való tekintettel), másrészt a sokszínű válaszok hűen tükrözik a belső piaci sokszínűséget is, ami értékes adat a jövőre nézve.

2018 első félévének shortlistje a következő:
1. APEY & THE PEA / 2. MIDDLEMIST RED / 3. DOPE CALYPSO / 4. FRAN PALERMO / 5. MÖRK / 6. BOHEMIAN BETYARS / 7. IVAN & THE PARAZOL / 8. THE QUALITONS / 9. JÓNÁS VERA / 10. APEY / 11. GUSTAVE TIGER / 12. DEEP GLAZE / 13. VOLKOVA SISTERS / 14. ANTONIA VAI / 15. RUN OVER DOGS


2018. június 15. 13:02

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA