MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Tavaszi színes VOX

A nagyvilág klasszikus erősítőgyártóinak egyik legpatinásabbja, a VOX. Történetük során sok-sok különféle típus látott napvilágot, de egyik sem élt annyi évet, mint a cikk tárgyát képző típusok, hiszen ezek a gyártó kezdeti éveitől változó specifikációval ugyan, de folyamatosan gyártásban vannak, a felhasználók legnagyobb örömére.

A gitárerősítők piacát figyelők tudhatják, hogy a VOX az elmúlt években rendre meglepi a felhasználóit egy-egy kozmetikai különleges kiadással. Volt itt minden, mi szem-szájnak ingere lehetett, valamint a tervezők ízlése szerint belefért. Ezek a gitárosok és gyűjtők kedvelt modelljei, hiszen kis szériás modellek tulajdonosaként ki lehet tűnni az erősítő egyediségével is. Variáltak a doboz borításának színekkel, szövettel és a fülekkel. Most egy eddig nem látott kombinációval jelentkeztek. Nem hiszem, hogy az alapító és tervező Walter Jennings és Dick Denney gondoltak arra, hogy az évek alatt hány variáns készül az általuk megálmodott és piacra vitt erősítőkből. A mostani verzió két színű tolex borítást és fehér füleket kapott, ezzel téve abszolút egyedivé a megjelenést.

A modern zene történetében betöltött helye ellenére bizonyosan akad az olvasók közt olyan, akinek nem ismertek a modellek és tulajdonságaik, ezért röviden összefoglalom.

AC30C2
A legenda. A brit invázió kezdetétől a mai napig meghatározója a rocktörténelemnek. Kristálytiszta, csilingelő gangja a gain feltekerésével feldúsul és kellemesen telt chrunch hangot kapunk. Bemeneti fokozatai jól tolerálják a pedálokat, valamint a tiszta és a Top Boost csatorna össze is csatolható. 30W teljesítmény két darab Celestion Greenback hangszórót hajt meg, így téve az AC30-at minden idők egyik leghangosabb színpadi kombójává. De az erősítő építése miatt a kimeneti hangerő regulázásával a krémes torzítás megmarad.

AC30S1 „Onetwelve”
A család legújabb tagjaként az S1 a C2 könnyebbe hozzáférhető (értsd: olcsóbb) változata. Modern pop-rock-country gitárosokat céloztak meg az erősítővel. Leegyszerűsítették a klasszikus AC30C2-t úgy, hogy a Top Boost csatorna maradt az egyedüli bemenet. Picit hangoltak a gainen, így megmaradt az átjárás a tiszta és az overdrive között, ezáltal megfelel a mai elvárásoknak is. Ennek megfelelően hangolták az erre a célra gyártott Celestion VX12 hangszórót is.

AC15C1
Az eredeti VOX kombó. Azaz ez volt az első modell, ami valaha napvilágra került. Azóta hordozza a VOX örökségét, de mindeközben megfelel a mai nap elvárásainak. A klasszikus brit hangzás kiegészül egy prémium tremolóval és zengetővel

AC10C1
Az egyik első arősítő, ami hordozza a VOX nevet. Kis mérete és kezelhető hangereje mellett gazdag és artikulált csöves hangja, dús felharmonikusai miatt hamar kedvelt lett a gitárosok körében. Hangosabb, mint az AC4, de könnyebben szállítható, mint az AC15. Megkapta a Top Boost előfokot, így klasszikus és modern környezetben is megállja a helyét otthon, színpadon vagy akár stúdióban.

AC4C1
A sorozat legkisebb darabja, kompakt kivitelű, 4W teljesítményű csöves erősítőként nem csak a szobagitárosokat csábítja, hiszen 12” hangszórója miatt stúdióban is remekül helytáll.

A sorozat modelljei rendkívül korlátozott példányszámban elérhetőek az ország jobb hangszerüzleteiben.

Hajdu Zoli
www.audmax.hu


 

2020. április 2. 10:04

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA