MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

TECH 21 FLY RIG ACOUSTIC

A magyar származású Andrew Barta által 1989-ben New Yorkban alapított, 30 éves Tech 21 cég 2014-ben hódította meg a világ gitárosait a Fly Rig-nek elnevezett kompakt pedáljaival amit erősítő nélkül, közvetlenül a keverőpultba kötve is használhatunk. Ennek az ötletnek az egyik alappillére közvetlenül Richie Kotzen világhírű amerikai gitárostól származik, akivel ebben az időben kezdte meg az együttműködést Andrew és közösen megtervezték a saját modelljét Richie-nek, a Fly Rig RK5 pedált aminek 2019-ben megérkezett a második, bővített kiadása is.

http://www.tech21nyc.com 

2018-as évben kedveztek a basszusgitárosoknak és az akusztikus gitárosok népes táborának is, amikor piacra dobták nem kis felhasználói nyomásra a nekik dedikált a Bass és az Acosutic Fly Rig pedálokat.

A most bemutatott pedál a Fly Rig Acoustic névre hallgat és minden utazó akusztikus gitáros  zenésznek a hátizsákjába ott kell hogy legyen!

Az elektroakusztikus gitárral való megszólalás viszonylag elég nehézkes a színpadokon egy szál kábellel. Vagy nagyon drága profi hangszerrel kell rendelkezünk (pl. Godin, Maton, Martin gitárok), de sok esetben ez sem elég, vagy mindenféle előfok és effektpedálok egymásba kötögetésével érhetünk el jól megszólaló hangzást.

Van a piacon egy pár nagynevű gyártó akik ilyen olyan alternatívákat nyújtanak az előfokra vagy az effektezésre, de természetesen elég borsos árat megkérve mindezekért. Úgy gondolom, hogy a Tech 21 nagyon jól felmérte a piacot és a zenészek igényeit, mielőtt megtervezte a fly rig acoustic pedálját. Így sikerült megalkotniuk azt az eszközt, amit az akusztikus gitárosok Szent Grál-jának is nyugodtan nevezhetünk, amit a gyönyörűen csiszolt aranyló bronz felülete még jobban hangsúlyoz nekünk.

Kompakt pedálunknak a lelke egy teljesen analóg Sansamp előfok és egy vintage FET alapú kompresszor. Ehhez kapunk még egy zengetőt egy chorus és egy tap tempóval rendelkező delay effektet, egy boost-ot és egy szuper hangológépet. Kimenetünk jack és XLR is lehet, van egy fázisfordítónk is és használhatjuk fülhallgatóval is a pedált. Ez elsőre kicsit soknak tűnik, de ezt mind belerakták ebbe az aranyrúdba.

Kezdjük is azzal, hogy mit is jelent manapság számunkra az, hogy egy eszköz analóg? Andrew Barta úgy fogalmazta meg ezt egyik interjújában :
„az analógnak végtelen a felbontása, a digitálisnak pedig csak egyre növekszik”

Ez egy elég tömör mondat, de igaz. A digitális effektprocesszorok csak közelíteni próbálják a valós analóg hangot, de soha nem fogják elérni, Andrew szerint. Persze a technika fejlődésével bármi elképzelhető lehet a jövőben, de az majd úgy is kiderül 10 év múlva.

Az acoustic fly rig pedál lelke az analóg SansAmp előfok egység ami egy félparametrikus EQ szekcióval rendelkezik. Az első potmétere az előfoknak az LPF szabályozó egy aluláteresztő szűrő ami 16kHz és 1,5kHz között levágja a nem kívánt magas frekvenciákat amik előidézhetik a gerjedést az elektroakusztikus gitárnál.

A notch filter potméter segítségével 70Hz-től 350Hz-ig ki lehet szűrni a mélyfrekvenciák által okozott gerjedéseket.

Az EQ szokásos paraméterei mellett van még egy mid shift potméter ami a középtartománnyal játszik és 220 - 1,5k között állítható. Ezzel szépen lehet finomra hangolni a gitár középtartományunkat.

Ebben a szekcióban van egy boost opciónk 12dB-ig, amivel nagyon jól lehet szólisztikus dolgokat kiemelni.

Az effekt szekcióban találhatjuk a zengetőt (reverb) aminek kis és nagy terét állíthatjuk be egy nyomógombbal. Szintén itt található a visszhang (delay) effekt is aminek 3 paraméterét állíthatjuk be, level / ismétlés / Idő és tap tempózható is egyben a legszélső kapcsolóval. A fekete gombbal a visszhangot átkapcsolhatjuk a chorus effektre, ebben az esetben csak a level szabályzó aktív. Egy érdekes chorus hatás hívható elő a pedálból, ami legjobban egy 12 húros akusztikusgitár hangzására hasonlít. Találunk még egy XLR választó gombot amivel közvetlenül szimmetrikusan a keverőpulthoz csatlakozhatunk DI box nélkül és van egy fülhallgató választó gombunk is ha a csendes gyakorlásra vágyunk.

Hosszan nyomva tartott tap/tuner kapcsolóval elhívható a hangológép és egyben mute (némító) funkció, aminek a kijelzője a SansAmp szekciónál található.

A melegebb, természetesebb, FET alapú (Field Effekt Transistor – a csöves technológiához képest karakteresen más hangzású és gyorsabb reagálási idejű) kompresszor, egy zeneibb megszólalást biztosít és egyben a pedál második legfontosabb része.

A phase flip gomb a jelet 180 fokos fázisban fordítja el hogy segítse a visszacsatolást és földhurok effektust.

Élő felhasználást illetően nagyon remek dolog, hogy a fly rig belefér a gitártokba adapterrel együtt és amikor felmegyünk a színpadra pár perc alatt készen is állunk, egy kis finomhangolás az EQ szekcióban és máris van egy csillagos ötös hangunk minden görcsösség nélkül.

Mindent összevetve a konklúzióm, hogy ez a pedál egy nagyon hasznos és kompakt profi eszköz, amit ha magunkhoz veszünk, akkor bárhol a világon, bármilyen helyzetben egy használható profi hangot tudunk előállítani a segítségével a gitárunkból. A 120 ezer forint körüli ára elsőre egy kicsit magasnak tűnik, de ha jól átgondoljuk, hogy mit is nyújt a fly rig acoustic ennyi pénzért, akkor gyorsan rájöhetünk a megfejtésre, megéri a pénzét!

Ladocsi Gábor
www.ildirider.hu


 

2019. december 21. 13:50

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA