MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Tizenhatból négy - 2x12-es láda impedancia átállítás (Kezdőknek)

Váltsunk impedanciát! Hogyan tudunk a két hangszórós 16Ohmos dobozból 4Ohmosat csinálni?

Miért kell egyáltalán egy gitárláda impedanciáját átállítani?
 
Számos oka lehet ennek, a leggyakoribb talán az, amikor az erősítő kimeneti impedanciájához szeretnénk illeszteni a hangdobozt. Csöves erősítőkön sok esetben egyszerűen ki lehet választani a hangszóró impedanciáját, így az illesztés legtöbbször egy fémpénzzel megoldható. (Sok gyártó az impedancia kiválasztásához egy fémpénzzel, vagy csavarhúzóval forgatható kapcsolót használnak, de ha nem ilyen, akkor használd, ami van...) 

A gond azzal van, ha egy tranzisztoros erősítő kimenete 4Ohmos, akkor 16Ohmos hangfalat kötve rá csak a teljesítmény negyede jön ki rajta, azaz halkabb lesz. Gitárosnak ennél rosszabb hír nem létezik, de hagy nyugtassak meg mindenkit, itt a megoldás!

Gyakorlati példán mutatjuk be az egyszerű műveletet. A VOX V212C gitárláda két darab, Celestion G12 M Greenback hangszórót tartalmaz, ami egyenként 8Ohmos. Ezek vannak sorba kötve, így lesz a láda eredő impedanciája 16Ohm. Az átalakításhoz egy mindössze kb. 20cm hosszú kábeldarabra van szükség, aminek két végén az ún. autós csatlakozó található.

A VOX 2x12"-es Greenback hangszóróval szerelt ládája, ami gyárilag 16Ohmos. Rajta az átalakításhoz szükséges kábeldarab az autós csatlakozóval

Autós csatlakozót bármelyik autóalkatrész kereskedőnél, vagy nagy áruházak autós részlegén beszerezhetünk, csak a méretre kell ügyelni.

Az eredeti bekötés soros, amit a képen nyomon is követhetünk. A jobb érthetőség miatt a hangszóró csatlakozóinak polaritását színekkel is jelölöm a szövegben. A JACK aljzat csúcsától (+) a piros vezeték érkezik a bal oldali hangszóró + érintkezőjére. A - érintkezőről megy át egy fekete kábel a jobb oldali hangszóró +érintkezőjére. (Ne tévesszen meg senkit, hogy a hangszóró megfordítása miatt a + pólus lentre kerül!) És végül a jobb oldali hangszóró - kivezetéséről megy egy fekete kábel a JACK aljzat testjére. Ez a soros kapcsolás: a hangszórók plusz és mínusz kivezetései vannak összekötve, mintegy felfűzve a hangszórókat egy sorba.

A hangfal eredeti bekötése a két sorba kötött Greenback-el, az eredő impedancia így 16Ohm

Az átalakításhoz húzzuk le a jobb oldali + saruról a fekete kábel érintkezőjét, és tegyük át ugyanennek a hangszórónak a - érintkezőjére. Minden csatlakozási ponthoz két érintkező van kialakítva, pont az ilyen esetekre. Fogjuk a piros (vagy amilyent sikerült szereznünk) színű pótkábelünket, és kössük össze mindkét hangszóró + érintkezőjét. Kész is!

A hangfal módosított bekötése a két párhuzamosan kötött Greenback-el, az eredő impedancia így már 4Ohm

Ez a kapcsolás a párhuzamos: a hangszórók azonos pólusait (pluszt a pluszhoz, mínuszt a mínuszhoz) kötjük össze, és így megyünk a csatlakozóhoz.

Ha hosszú az átkötőkábel, össze is foghatjuk kábelkötegelővel, vagy szigetelő szalaggal.

Az összekötegelt kábel nem tud mozogni, így elkerülhetünk egy esetleges membránsérülést


Ha nem vagy biztos magadban, kérd hozzáértő segítségét, mert rossz bekötéssel az erősítő is tönkre mehet!
 
© Hermann János
http://audmax.hu/


2018. január 4. 15:31

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA