MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Ugyanaz kicsiben – Audio-Technica ATH-M60x fej (fül?) hallgató

Miközben az Audio-Technica ATH-M50x fejhallgató mára ipari sztenderddé vált a stúdiókban, erős jelenlétével árnyékot vet a sorozat többi tagjára. Irányítsuk a reflektorfényt egy kicsit az M60X-re!

Az Audio-Technica ATH-M60x felépítésében tér el a legjobban az M sorozat többi tagjától. Az M60x kisméretű fülkagylókkal és egy vékony fejpánttal van ellátva, amely fémcsuklójával jól néz ki, és modernebb fejhallgatóvá teszi. Ezáltal sokkal kompaktabbak a fejen, mint az ATH-M50x vagy az ATH-M70x , amiket sokkal nehézkesebb viselni a szabadban, vagy utazás közben. A fülön lévő kagylók jól párnázottak, és hasonló kialakításúak (bár méretben kisebbek), mint a legtöbb ATH-M modell, amit az Audio-Technica rajongói értékelni fognak. 45mm-es nagyméretű meghajtókat tartalmaz (ugyanaz, mint az ATH-M50x-ben), így a hangját tekintve nem lőttek mellé vele a japánok.  Összességében az M60x jó és professzionális megjelenésű fejhallgató, de a kis fülpárnák nem mindenkinek lesznek kényelmesek.

A fülpárnák méretüknél fogva nem fedik le a teljes fület, nem zárják burokba, mint az M50x-nél. A konstrukció így légáteresztőbb, nem akadályozza a szabad légáramlást, hosszabb hallgatási időt eredményez anélkül, hogy bepárásodna a fül, vagy kényelmetlenné válna. A memóriahab jól felfekszik a fülre. Nem ideális választás melegben, vagy sportoláshoz, ha valakinek van olyan perverziója, hogy okvetlenül stúdió monitor fejhallgatóban kell futnia.

Az M60x átlag feletti építési minőséget mutat, de kevésbé tartósnak tűnik, mint az ATH-M50x, és kevésbé prémiumnak, mint az ATH-M70x . Erős fülkagylója, és meglehetősen tartós fém csuklópántjai vannak, amelyek nem törnek szét néhány véletlen leeséstől. A fejhallgatónak meglehetősen laza illeszkedése van a fejre, ami egy kicsit kényelmesebbé teszi a használatot, mint a legtöbb fejhallgató esetében, de emiatt egy kicsit kevésbé stabil érzés.

A fejhallgató három cserélhető kábellel rendelkezik: 1,2 m és 3 m egyenes kábellel, valamint egy spirál kábellel, amely 3 m-re hosszú. Az összes kábel egyik vége 2,5 mm-es jack csatlakozóval rendelkezik, amely illeszkedik a fejhallgató bal oldali kagylójába süllyesztett aljzatba. A 2,5 mm-es csatlakozónak és a süllyesztett aljzatnak csavaros és reteszelő mechanizmusa van, amely rögzíti a kábelt a helyén, és megvédi a foglalatot a külső mechanikai behatásoktól (feszülés és húzás). A másik végén a kábelek 3,5 mm-es jack dugókat kaptak, és egy 6,3 mm-es csavaros adapter is rendelkezésre áll.

A hang tisztasága megkérdőjelezhetetlen, éles és csillogó csúcsminőségű, részletes középtartomány és kiegyensúlyozott mély. A basszus teljesítmény nagyszerű, egyenletes és transzparens, azonban tisztában vagyok vele, hogy sokak szerint megérdemelné, hogy mélyben gazdagabb legyen.

Figyelemre méltó volt a 2 kHz-es körüli csúcs, amely a legtöbb zenei anyaghoz éles szélet adott. Ezt ki lehet vágni, ha a fejhallgató jelútja rendelkezik néhány EQ-val, amit meg is tettem, de akár meg is szokható, de tudni kell róla, hogy ne vezessen félre, amikor a hangmérnök kritikus referenciamunkát végez az M60x-ekkel. Bár ez a csúcs, ami zavaró lehet a lehallgatóban, az élő felvétel közben az ellenkezőjére fordult: énekfelvétel során monitorként használva, a 2 kHz-es csúcs segítette a megfigyelt hangjelet, szépen "átjött" e zenén, ezáltal lehetővé téve, hogy a monitor hangerő szint viszonylag alacsony legyen.

Igazán szükségem van erre?

Minden stúdiónak legalább egy pár fejhallgatóra van szüksége, és az Audio-Technica ATH-M60x méltó pályázó. Az építési minőség kiváló, és kényelmes viselet. Ropogós hangzást biztosít, de felépítésénél fogva nem lesz annyira izolált, mint a nagyobb fülpárnával rendelkező testvérei.

Hermann János


2019. április 19. 17:56

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA