MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Új név a csillagrendszerben – Meyer Sound Galileo Galaxy

2005-ben indult a hangrendszervezérlő processzor sikerszériája a Galileo-val, mely kisebb frissítést kapott 2013-ban a Galileo Callisto képében, hogy aztán 2016 őszén átadhassa szerepét a hálózati kapcsolattal felvértezett Galileo Galaxy-nak. Az alapjaitól újratervezett processzorban új generációs, immár 64 bites FPGA van, mely a rendkívüli dinamikatartomány mellett még kedvezőbb zajhatárt és az eddigi 1,53 ms késleltetés helyett 0,6 ms késletetést biztosít az analóg bemenetek és kimenetek között.

A rendszerprocesszor három változatban kapható, a bemeneti és kimeneti csatornák mennyiségére  modellszámozás is utal: Galileo Galaxy 408, Galileo Galaxy 816, Galileo Galaxy 816-AES3. A típusszámokból kitűnik, hogy a két nagyobbik eszköz immár 6 helyett 8 bemeneti csatornával rendelkezik. Mindegyik verzió képes ANALÓG, AVB és AES3 bemenetet fogadni. Az első két modell csak ANALÓG és AVB, míg az utolsó ezeken felül AES3 kimenetekkel is rendelkezik. ANALÓG és AVB használatakor 96 kHz @ 24 bit, AES3 esetén 192 kHz @ 24 bit az elérhető legnagyobb felbontás.

A most bemutatkozott AVB szabványú jelátvitellel lehetőség nyílik arra, hogy akár harmadik féltől származó forrásból (pl. hangkártyából) jelet fogadjon, vagy külső forrás felé jelet küldjön egy Galaxy. A hálózati kapcsolatnak mégis az a legnagyobb előnye, hogy Galaxy-k közötti jeltovábbításra használható, ezáltal újfajta távlatok nyílnak meg az elosztott rendszerek jeldisztibuciója területén, nem beszélve az egy élőhangosítási rendszeren belül elérhető igen nagy számú kimenetről, mely rendkívül finom léptékű rendszerparaméterezést és beállítást tesz lehetővé. Természetesen minden készüléken dupla Ethernet port áll rendelkezésre, így igény esetén a redundancia biztosított.

Az új, megfogyatkozott, de nem teljesen mellőzött előlapi kezelőszervekkel érkező hardverhez új szoftver is dukál: megjelent a COMPASS v4, mely csak a Galaxy-kat támogatja, a korábbi processzorokhoz nem alkalmazható. A most érkezett Delay Integration funkcióba az összes jelenlegi és korábbi Meyer Sound hangsugárzó betáplálásra került, és segítségével igen könnyen lehet a Meyer Sound hangsugárzókat egységes, helyes fázishelyzetbe hozni. További újdonság a Delay Matrix, mely az eddig megismert Summing Matrixhoz hasonló, jól áttekinthető felületet biztosít 32, vagy nagyobb modellek esetén 128 keresztpontban a késleltetési értékek beállításához. Természetesen az iOS felületű COMPASS GO is követte a változásokat...

Rédei Bálint
Chromasound


 

2017. március 26. 16:15

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA