MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

Zildjian S sorozat

Amióta a Locomotiv GT zenekar dobosát, Solti Jánost megláttam Zildjian cintányérokon játszani, azóta én is ezt a cintányércsaládot használom. Ezért is örültem, amikor a Tam-Tam Dobcentrum elküldött nekem egy vadonatúj Zildjian S szettet tesztelésre.

Ez a széria  2016 februárjában jelent meg  és váltotta le a távozó ZHT sorozatot.

A Zildjian 2007-ben mutatta be a ZHT  cintányérokat és ez volt az első B12 bronz ötvözet.  Ebben 4 százalékkal több volt  az ón tartalom mint a még most is  kapható  ZBT és Planet Z  cintányérokban. A Zildjian két évet  töltött a legendás Sound Lab-ban  azért, hogy kifejlesszenek egy nagyon modern, minden igénynek megfelelő, sokoldalúan használható szériát , amit ráadásul nagyon versenyképes áron dobtak piacra.

Az S Family, ahogy a Zildjiannál elnevezték az új családot , 38 tagú  és ebből a kínálatból mindenki kedvére válogathat.  Splash 8-10”-ig, crash 14-20”-ig , hi-hat 10-14”-ig, ride 20-24”-ig, china 16-18”-ig szerepel a kinálatban, de a Zildjian két előre összeállított cintányér szettet is ajánl a dobosoknak. Mindkettő gyárilag 2 db crash tányérral kapható.

Az S család igazán látványos  Brilliant kivitelű , ezért jól mutatat a színpadon, a videókban, de a próbateremben is meg fogják dicsérni a kollegák és ha a hangját is meghallják, beleszeretnek első hallásra, ugyanis nagyon jól passzol a legtöbb zenei  stílushoz, bár elsősorban a „rockosabb” dobosok fogják szeretni, akár a kígyózó "S" logó miatt is.

Összehasonlítva a ZBT cintányérokkal,  az  S Family 50 százalékkal  több ónt tartalmaz és emiatt fényesebb és ezüstösebb az árnyalata.

A Zildjian S család 4 féle vastagságban készül  : Thin, Medium Thin, Medium és Rock.

Amiket én választottam :
-13” S Family Mastersound HiHats
-16” S Family Thin Crash
-17” S Family Thin Crash
-18” S Family Trash Crash
-20” S Family Medium Ride

Az én kedvenc műfajomban, a  funky zenében próbáltam ki  és  mindegyik  „családtag” nagyszerűen tette a dolgát, már a finomabb dalrészleteknél kiderült, hogy jól teljesítenek, de igazán akkor kezdték jobban érezni magukat, amikor az „erősebb” dalok következtek. A  dinamikusabb játékmódnál adják a maguk igazi karakterét a zenéhez, személyes kedvencem a 13”-os S Family Mastersound  HiHats volt, ugyanis a klasszikus diszkó refrénekben igazi harapós „ugató” hangot adott. Ezt angolul is HiHat barking-nak hívják, amikor a 16od-os funky  vagy diszkó kíséretekben egy-egy nagyon rövid pillanatra felengedik a lábcint, közben pedig dobverővel kap egy akcentust. A Zildjian S szériát elsősorban pop, rock és metál zenéhez javaslom, de nem kizárt, hogy finomabb muzsikáláshoz is kiválóak, nyilván az is meghatározó lehet, hogy milyen dobverővel  játszunk rajtuk, de a dobverőkről majd egy későbbi cikkben írok nektek.

Garami Gábor


2017. április 24. 14:01

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA